Skrivövning på 20 minuter

Gå till en plats. Befinn dig där i 10 minuter och tänk på vad som kan ha hänt. Välj några ord du vill börja med, de kan vara stulna ur en dialog, en bok eller bara finnas på din näthinna just i den stunden. Direkt efteråt: sätt dig ner och skriv i 10 minuter. Börja med orden du stulit och skriv sedan vad som hänt på den platsen du besökt. Skrivövning på 20 minuter klart slut.

Belöna dig därefter med bubbel, plåtbröd och skönt skrivgäng om du har turen att gå Litterärt skapande. Det känns alltid lika lyxigt att få spendera helgen med textsamtal, feedback, skrivövningar, författare och höra om pågående projekt och liv.

Naondel

Det går så otroligt bra för Maria Turtschaninoff - jag tycker medierna är fulla av henne. Det lyckliga är att böckerna hon skriver är värda hajpen kring dem, för även Naondel (2016) som ingår i serien Krönikor från röda klostret är uppslukande och otroligt bra feministisk fantasy.

Turtschaninoff sparar inte på mörker i den här boken som utspelas i en obestämd, förfluten tid, i landskapet Karenokoi. Kabira är den första berättaren, och det är även hennes röst och karaktär som blir mest framträdande i berättelsen. Kabira avslöjar hemligheten kring den magiska källan Anji då hon blir förälskas i Iskan, och det leder till oerhört hemska saker för henne och alla personer i hennes närhet. Iskan visar sig bli härföraren, mannen, monstret, visiren och de följande berättarna är flickor som hämtas till palatset Ohaddin för att bli slavar under Iskans våld. Stundvis blir jag helt utmattad av att kvinnorna behandlas så orättvist, men som tur vet jag att berättelsen bygger upp mot ett klimax av potentiell frigörelse, att kvinnorna bidar sin tid.

Min favoritkaraktär i Naondel är drömvävaren Orseola, eftersom hon framträder tydlig i konturerna för mig. Orseola kan väva drömmar åt sovande personer, och den kraften ger henne förmågan att se djupt in i andra personers inre, något som är både otroligt mäktigt och utmattande. Hon jagas av andras drömmar och har snaror som drömfångare runt sin hals. Hon undkommer också, på grund av sina kunskaper, fysisk misshandel vilket känns skönt.

Naondel var inte en lika stor läsupplevelse för mig som Maresi, som ingår i samma universum som Naondel. Kanske för att det var så många berättare att jag inte kunde skilja rösterna från varann, kanske för att jag tyckte Iskan var alltför ensidigt grym. Om du inte läst nån dera av böckerna föreslår jag att du börjar med Maresi och sedan fortsätter med Naondel och inser att du nu är bunden till att läsa även alla uppföljare, för det är en drog. Skön höstläsning.

Alfabeten finns, alfabetens regn

Nu ska jag berätta mer om en av de böcker som låg på mitt överkast för en månad sedan, nämligen den moderna klassikern Alfabet (1981) av Inger Christensen. "I en värld som lever med sin potentiella förstörelse är Inger Christiensens Alfabet ett diktverk med aldrig minskad relevans", står det på baksidan av min utgåva.

Christensen är träffsäker och kompakt: hon förmår rymma både världens meningslösa ondska och livets sköra lycka i skildringen av miljön och rörelser i den. Det är så otroligt mäktigt att finnas till. Det jag gillar bäst med Alfabet är dramaturgin både visuellt och innehållsmässigt. Det går en stöt genom kroppen i efterskalven av atombomben, så stark är effekten av Christensens poesi. 

Alfabet är en bok om hur vår värld kommer till, hur vår värld förstörs, hur vi varelser i världen upplever lycka och upplever död. Dikterna skulle göra sig otroligt fint i uppläsning, och det finns massa rader jag vill citera: jag skriver som en dödsmärkt/höst skriver/som rastlösa hopp/som ljusstormar tvärs/genom disiga minnen. Jag är inte klar med Alfabet, och vet inte om det går att bli klar någonsin, och jag beundrar bokomslaget väldigt mycket. Boken skulle vara en fin gåva till en poetisk person i ens närhet.

Poetry Pub och två andra Åbotips.

Hej hörni, Johanna och jag kirrar en Poetry Pub på Skärgårdsbaren i Åbo, torsdagen den 10 november! Det blir show kl 19 (kan avslöja att Ylva Perera, Johanna och jag har något med det programmet att göra) och open mic från kl 20 framåt. Bara komsi, komsi, det ska bli mysigt och jag är super nyfiken på att få uppleva all fin scenpoesi som jag VET att ni ruvar på. Evenemanget beskrivs enligt följande:

Vi har saknat en svenskspråkig scen för poeter i Åbo och ordnar därför Poetry Pub. Tillsammans med andra poesilekande vill vi skapa ett sammanhang för att etablera scenpoesin på svenska. Tanken är att skapa en gemytligt och peppande vardagsrumssession (fast i en bar, med en scen) där alla kan känna sig bekväma, lyssna på poesi och också ställa sig på scenen och framföra en text om en vill. Du som skriver och vill dela med dig har chansen under open mic. Leta fram prosapoesin, texttrådarna, rimlekarna, haikun, sonetten eller vad det kan vara och kom och testa rytmen! Anmälningen sker på plats, före och under evenemangets gång. Texten måste vara din egen och framträdandet ska ta max 5 minuter. OBS! Även om vi vill främja en svenskspråkig scen får en givetvis läsa på valbart språk!

Två andra Åbotips. På stadens Författaserie ser jag allra mest fram emot att lyssna på Karolina Ramqvist och Catharina Gripenberg tisdagen den 18 oktober. Och missa inte att peppigaste Silvana Imam uppträder på Gong en vecka senare! ~a mamma jag ska bli legend här innan jag dör, kastar ord om lycka, hoppas de betyder nåt, tio tusen tacktal innan jag går bort~

Tankarna i mig och en oklar text.

Tankarna i mig blir inte färdigt formulerade innan de lämnar mina läppar, mina händer. Tankarna hamnar i sociala sammanhang: på nätet och runt köksbordet.

Jag känner mig naken bland mina lakan, alla kritiska blickar på mig. Den där striden som pågår i mig varje dag. Jag undrar om du ser den, du som möter mig på gatan och jag vänder inte bort blicken. Rak blick trots att jag vill allt annat. Vill bli sedd men när jag står i rampljuset är det bara felen som syns. Tänker att jag borde ha en snäll blick, få en omtänksam hand, borde vara briljant och svara rätt på alla frågorna i quiz. Tänker att jag borde skriva alla gradusidor, verkligen förstå Jacque Derrida, debutera, bli en politisk medborgare, vara miljöaktivist, vegan och söka jobb för jag kommer kanske vara arbetslös hela mitt liv. Ändå. Sluta prata så jävla mycket, gör ditt jobb istället. Sköt de deadlines du redan har inpå huden, betala och bocka av. 

Som det är nu, vet jag inte vart jag bör ta vägen, du hör ju. Uppehåller mig vid kommatecken, underhåller mig med skamlöst poserande i toaletter. Borde göra någon nytta, men vara till nytta för vem då, varför då. Jag skriver det här online, i realtid. Har vant mig vid att publicera men det känns inte bra för jag vet du kommer läsa och den här texten den är oklar.

Mulleskog, storskog, minns du.

Vi pratar om Mulleskogen, vem som var kär i vem på lekis, trygga ämnen som vi behandlar om och om genom åren. Vi har aldrig levt under samma tak, men när jag tänker att vi känt varandra hela livet, tänker jag värme, tänker jag söstra mi. En sovande bebi på magen, väger just ingenting.

Om några dagar ska bebi få sitt namn men jag tänker att allt det där är onödigt, allt det där är en dimension dit vi inte behöver gå. För vem behöver namn, när vi är, vi finns här och det blir en dag vi kommer minnas längre fram.

Minns du den där gången när hon var knappa två månvarv, vi åt livets godaste äppel från morfars gård och det blåste lite för hårt men vi hittade ett träsk med glitter över ytan.

 

Söstra mi är min bokhylla, min skrivmaskin. Det mellanrum där jag möter den syster jag aldrig haft.

 

 

Hanna Sofia, 24. Skriver gradu i litteraturvetenskap och går kursen Litterärt skapande. Åbo, Finland.

hylostal@gmail.com

Min portfolio

 

Nyckelinlägg
favoritböcker 2015
favoritböcker 2014
favoritböcker 2013
tre bästa böcker
varför söstra mi
börja skriva
till dig som skriver
min åboguide

Kategorier
läst 2016
läst 2015
läst 2014
litterärt skapande
resväska