Hon säger att hon gett mig ett namn. I ett vakuum hörs inte ens en explosion.

Många finlandssvenska författare har åtminstone gett ut en novellsamling, så även Hannele Mikaela Taivassalo. De sex novellerna i Kärlek kärlek hurra hurra (2005) är detaljrika, utmanande och tilltalar mig till lite olika utsträckning. Kropp, beröring och kärlek är centrala teman, den som attraheras närmar den andra på ett prövande men samtidigt djuriskt, begärande vis.

Min favoritnovell är riktigt himla bra och utspelas i ett cirkustält. Jaget är en ung ormtämjare. Så otroligt laddad och suggestiv, miljön sjuder av dofter och liv, jagets relation till ormen och andra karaktärer flyter in i varann. Min andra favorit utspelas i klassrum, från lågstadiet enda upp till universitetet och den har hög igenkänningsfaktor samt ett supersnyggt avslut. Nu är det bara att vänta på romanen In transit som kommer i höst!

 

Och på en strand, presenterar sig i sand: A r i e l l e med ändan av en käpp på marken.

 

Primärmaterialet till min pro gradu avhandling ser ut så här. En fin, snårig Novellix novell av Monika Fagerholm från 2011: Arielles första kärlek. Just nu tycker jag mer om novellen än någonsin.

Jag kommer säkert att tröttna på den i höst när analysen drar i gång på allvar men än så länge ser jag fram emot avbrotten från den teoretiska litteraturen då jag får bläddra i Arielles första kärlek och leta efter samband och skönja detaljer. Och lyssna till ljudboken. Det är nämligen så att jag skriver om novellen som ljudbok och som text. Det är liksom tanken. Och jag tror nog det ska gå. Med Karin Littau, Deleuze & Guattari och intermediala teorier som hjälp.

 

Om vårens sista littskap och mitt skrivläge just nu.

 

Vårens tredje och sista helg med Litterärt skapande är över. Kurshelgen var extra festlig och helt klart den roligaste hittills. Småningom börjar vi lära känna varandra och det går att slappna av bättre. Jag fick lägga fram en hel novell för samtliga deltagare att diskutera, det var givande. Mikaela Strömberg besökte oss och berättade om författande och under en skrivövning fick jag en början på en ny novell vilket alltid gör mig skitglad. Vi började också prata om antologin som gruppen förhoppningsvis kommer att få gjord och publicerad inom kursen, det är så roligt.

När jag sammanfattade vad som hänt sedan mars blev jag smått överraskad över hur mycket skrivande jag hunnit med trots allt. Under mars blev jag klar med novellen Say my name. I april hann jag skriva en helt ny novell från scratch, den heter Blackwater Bay. Till näst ska jag redigera Quercus Rubra som jag fick kommentarer på under helgen. Den har hängt med sedan förra sommaren, om någon minns She's filled with secrets. Därefter har jag ytterligare två påbörjade noveller som jag kan skriva vidare på, eventuellt två att kombinera och placera in samma berättarjag i.

Nästa kurshelg är först i september. Sommaren är en perfekt tid för skrivande, septemberträffen kan sporra mig som en deadline för nya noveller. Tänk vad fint om jag lyckades trolla ihop ett manus inom 2016. Det beror mycket på produktiviteten under sommaren och potentiell gradupress. Vi får se.

 

 

När hundarna kommer, den ultimata romanen att sträckläsa i solen

 

När hundarna kommer (2015) av Jessica Schiefauer vann Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok förra året. Den ultimata romanen att sträckläsa i solen den här sommaren. Mer sommarlästips på min lista från ifjol!

När hundarna kommer handlar om bröderna Isak och Anton samt Ester. Isak och Ester blir djupt förälskade i varandra och Anton hamnar i ett våldspräglat nynazistiskt sammanhang. Karaktärerna drivs av ambivalenta känslor, jag tycker att samtliga karaktärer är spännande och levande. Titeln verkade till en början väldigt skum, men efter en tid tycker jag att namnet var på sin plats. En scen där en hund blev plågad gjorde oerhört starkt intryck på mig.

 

Americanah

Nu har jag läst den mycket omtalade Americanah (2013) av Chimamanda Ngozi Adichie. Det tog mig två månader att läsa romanens 585 sidor vilket skvallrar om att jag kanske inte älskade den konfliktlöst. Några minus är att boken inte överraskade mig och att den upplevdes vara skriven för ett budskap snarare än för berättelsen. Jag tyckte inte så mycket om delen där Obinze berättade eftersom jag inte lyckades sympatisera med honom på samma sätt som jag sympatiserade med Ifemelu.

Men Americanah är onekligen en oerhört rik roman, inom pärmarna ryms ett universum med en stor mängd karaktärer, känslor och miljöer. Ifemelu och Obinze bor i Nigeria, de är hutlöst kära i varann, men sedan skiljs deras vägar åt. Hon åker till USA och han till Storbritannien. Boken är på sätt och vis en mycket vacker kärleksberättelse.

 

Romanens främsta styrka är helt klart hur den så utförligt och med stort tålamod beskriver rasism och problem kopplade till rasism i USA, Nigeria och Storbritannien. Boken upplevs vara skriven för mig, en läsare som befinner sig "utanför" och som pga ursprung inte har liknande erfarenheter. Det känns helt klart som att romanen gav mig ord som jag behöver för att kunna prata om rasism och uppfatta vad byggstenarna är.

 

Ifemelu flyttar från Nigeria till USA och anpassningen till det nya landet sker stegvis, allt från att anpassa språket och hitta jobb. Genomgående syns sprickor mellan föreställningar om landet och den verkliga realiteten. Det hela är mycket intressant, efter en kort tid blir Ifemelu en Americanah. Skillnaden mellan att vara svart i Nigeria och att vara svart i USA ter sig enorm. Avslutningsvis sluts cirkeln, Ifemelu beger sig tillbaks till Nigeria och genomgår då en ny anpassningsprocess.

 

Ballongbalkongen

Jag undrar om vappen och första maj någonsin varit så bildskön. Kan inte valborgsmässoafton och sommarens första dag vara för evigt? Solnedgångar på ballongbalkong med utsikt över staden.

 

 

Söstra mi är min bokhylla, min skrivmaskin. Det mellanrum där jag möter den syster jag aldrig haft.

 

 

Hanna Sofia, 24. Skriver gradu i litteraturvetenskap och går kursen Litterärt skapande. Åbo, Finland.

hylostal@gmail.com

 

Nyckelinlägg
favoritböcker 2015
favoritböcker 2014
favoritböcker 2013
tre bästa böcker
varför söstra mi
min åboguide

Kategorier
läst 2016
läst 2015
läst 2014
litterärt skapande
resor