Av någon anledning vill jag hemskt gärna att det ska vara min måne, samma måne som jag ser från skogarna runt Distrikt 12.

 

 

Jag är ohjälpligt sent ute med trilogin Hungerspelen av Suzanne Collins. Nu när jag plöjt genom del ett och ska ta mig an del två förstår jag varför serien är så populär. Boken är en bladvändare, otroligt snabbläst pga cliffhangers. Och kombinationen av vildmarksliv, dokusåpa, dystopi och triangeldrama fungerar. Trots att jag ibland (speciellt på sista sidan i del ett) tar mig om huvudet för att beskrivningarna är pinsamma och händelser så otroligt uppenbara.

Av någon orsak tänker jag på Maresi då jag läser Hungerspelens första del, vilket ju inte är helt osökt. Tycker också att miljöbeskrivningarna är geniala. Jag har en helt tydlig uppfattning av hur spelplanen och områden i det civila ser ut. Och jag har alltså än så länge inte sett mer än någon lösryckt glimt av filmatiseringarna. Men dem ska jag också se såklart, bättre sent än aldrig. Om någon där ute är ett stort Hungergames fan, säg gärna hej och berätta varför du tycker om serien! Jag vet ju ännu inte så värst mycket om helheten. Och jag är säker på att orginalspråk vore att föredra men jag råkade hitta de svenska i lillebrors bokhylla.

 

 

Mina favoritböcker 2015.

 

 

31. Favorite reads of the year. Min absoluta favoritbok det här året var The Secret History av Donna Tartt. Jag läste boken i februari och sedan dess har jag talat om boken varje gång jag fått chansen (förlåt!). När jag läste var jag uppslukad, ville inte att boken någonsin skulle ta slut. En konstant rusningskänsla i magen. Efter läsningen kunde jag inte släppa karaktärerna, de har levt med mig sedan dess.

Jag tyckte också väldigt mycket om Beckomberga - Ode till min familj av Sara Stridsberg. Jag läste den i somras och njöt av den drömlika stämningen, Stridsbergs vackra språk och tematiken om var gränsen går mellan att vara sjuk och vara frisk. Mentalsjukhusmiljöer är så fascinernade.

Höstens bästa böcker var Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri och Nervous Conditions av Tsitsi Dangarembga. Khemiri har ett så fenomenalt perspektiv, det kändes som att jag själv var berättaren och satt i samtal med Vandad, Pantern och Laide. Dessutom var Samuel möjlig att identifera sig med, hans tomhet och rastlöshet. Nervous Conditions är en fulländad helhet, med personporträtt jag aldrig kommer att glömma. En feministisk, afrikansk klassiker som fick mig att känna starka känslor.

Det har varit ett bra bokår. Jag har läst så många böcker jag verkligen tyckt om. Kika in i bokkategorin Läst 2015 för fler boktips!

 

XXX - årets böcker.

 

 

26. Most read genre. Ingen specifik genre, läste massor nytt från Svenskfinland pga att jag recenserade. Läste främst kvinnliga författare och böcker från 2010-talet.

27. Best conclusion to a series. Har ju inte läst någon serie.. Förutom Stian Holes tre bilderböcker om Herman, där alla delar var superbra och fina, inklusive sista delen.

28. Favorite quotes. Här kommer tre favoriter bland alla tiotals favoriter. Det första är ur Nervous Conditions, det andra ur Människan som skalv och det tredje ur The Secret History.

 

 

29. Books you finally read this year. Den lille prinsen, Den amerikanska flickan, Småtrollen och den stora översvämningen och första delen av Hungespelen!

30. Most anticipated release of 2016. Jag har inte ännu koll på releaser under det kommande året men jag ser t.ex. fram emot att läsa Den lille vännen av Donna Tartt och den illustrerade versionen av Harry Potter and the Philosopher's Stone.

 

XXV - årets böcker.

 

 

21. Beautifully written book. De flesta böcker jag läst. Monika Fagerholms stil är så fin, Den amerikanska flickan var fint skriven. Också The God of Small Thing av Arundhati Roy har en särskilt vacker stil och Sara Stridsbergs Ode till Beckomberga. Finaste poesin i år är I tvillingarnas tecken av Eva-Stina Byggmästar.

22. New favorite otps (one true pairings). Pippa & Theo från The Goldfinch.

23. Books that made you cry. Jag grät inte till en bok i år.

24. New favorite side characters. Jag tycker att jag har svarat på den här frågan redan iom favoriter bland manliga & kvinnliga karaktärer.

25. Magical read. Finsk magisk realism i samtida Helsingfors: Norma av Sofi Oksanen. Det enda magiska jag läste iår, gillade boken.

 

XX - årets böcker.

 

 

Här kommer forstättningen på den book challenge som jag gör i december för att sammanfatta min läsning under år 2015.

16. Books you reread. En borde verkligen läsa om böcker oftare, tyvärr tror jag inte att jag läste om någon bok alls under 2015.

17. New favorite male characters. Alla unga män i Donna Tartts världar. Speciellt Francis, Henry, Boris och berättaren i både The Goldfinch och The Secret History. Jag tyckte också mycket om berättarens pappa i Beckomberga av Sara Stridsberg.

18. Longest book you read. Donna Tartts The Goldfinch på svenska som Steglitsan, på 700 sidor. En verkligt lång bok men som också var värd den mängden sidor, och mer! 

19. Favorite debut novel. En exceptionell och verkligt bra debut är Göra sig kvitt Eddy Bellegueule av Édouard Louis!

20. Didn't meet your expectations. Onda boken av Kaj Korkea-aho höll inte den nivån som jag förväntat mig. Jag tyckte bättre om hans två förra böcker. Onda boken var inte lika spännande som Gräset är mörkare och skildringen av studielivet kändes alltför klyschigt. Karaktärerna fick inte heller mina sympatier.

 

 

Ku mä nyysin kaupasta suklaapatukoita, mä sujautan ne läskien väliin.

 

 

Jag har ätit lussekatter och läst Rosa Liksoms senaste noveller i samlingen Väliaikainen (2014). Hon skriver rappt och provokativt om dilemman som kännetecknar vår tid. Om dysfunktionella familjer, vilsna individer, sjuka fenomen som faktiskt är helt vanliga, missbrukare etc. Som mammorna som inte kan ta hand om sina barn, mannen som köper en kvinna från Thailand över nätet och en tjej som fixar ett toppenbröllop utan att ens ha någon att gifta sig med. Det råder hårda levnadsvillkor men boken rymmer också insikter och humor. Som mannen som får sju rätt på lotto två gånger, första gången gömmer han pengarna och ändrar aldrig dem från mark till euro och andra gången kastar han dem raka vägen in i vedspisen.

 

 

Hälften av boken är skriven på stadin slangi och andra hälften är skriven på meän kieli. Det tidigare blir lite tjatigt i längden och det senare är tungt att läsa. Men å andra sidan färgar språket novellerna, och tonen känns genuin och nära. Det bästa av alltihop illustreras av novellen ovan. Det ryms så många botten i den korta novellen. Jag ser en skör individ under den uppkäftiga attityden men upplever samtidigt att berättaren är en gapig lögnare som bara gör sig till. Under en så kort rymd hinner Liksom ta oss från 0 till 100 och skapa flera alternativa läsningar.

 

 

 

Söstra mi är min bokhylla, min skrivmaskin. Mellanrummet där jag möter en syster jag aldrig haft.

Hanna Sofia, 25. Litteraturvetare, frilansare, går författarutbildningen Litterärt skapande. Helsingfors.

hylostal@gmail.com

Portfolio

Nyckelinlägg
favoritböcker 2016
favoritböcker 2015
favoritböcker 2014
favoritböcker 2013
tre bästa böcker
varför söstra mi
börja skriva
till dig som skriver
min åboguide

Kategorier
läst 2017
läst 2016
läst 2015
läst 2014
litterärt skapande
kulturmånad
resväska