Top 10: böckerna jag läste 2016.

I en kartläggning av min läsning under året kan jag konstatera att jag läst lite på 40 skönlitterära verk, du hittar dem i kategorin Läst 2016 här på bloggen. Av dem är bara 10 skrivna av män och 8 stycken har jag konsumerat i form av ljudbok. Jag har läst flest romaner, och flest böcker skrivna av svenska eller finlandssvenska kvinnor. Jag har läst 7 dikstamlingar och 9 novellsingar eller novellverk. Jag har läst bara 2 verk på finska, 3 på engelska och 1 på danska. 

Jag inledde bokåret med Hunger Games, och skrev att jag vill läsa mer mainstream-litteratur det här året och inte vara litteratursnobb. Det gick så där. Mina läsval styrs förutom av feeling ofta av jobb eller eget skönlitterärt skrivande. Pga jobb kommer jag läsa en hel del finlandssvensk litteratur även i fortsättningen. För att avsluta litteraturåret ska jag göra som Sandra Beijer och sammanfatta böckerna i en topplista, men jag tänker bara lyfta upp 10 verk. På min topplista hittar vi mina personliga favoriter, böcker som kändes extra starkt för just mig.

10. Dödsdalsdansösen av Ylva Perera

"Nu råkar jag då tyvärr vara oförmögen att förhålla mig objektiv till berättelsen, speciellt eftersom jag redan fått läsa och rita hjärtan i marginalerna i en version i våras, men hör upp här nu: läs denna bok. Dödsdalsdansösen är som en mix av Drömfakulteten och Kapitulera omedelbart eller dö. En bok för unga vuxna med bra driv, poetiskt språk och karaktärer som engagerar."

9. In transit av Hannele Mikaela Taivassalo

"Vera äventyrar i Kottby, Galadriel i Hollywood och Sem i Stockholm. Vera blir något av min favoritkaraktär, jag vill helst veta mest om henne och jag upplever henne som mest verklig. De tre karaktärerna förenas av en flyktighet och äventyrslystnad. In transit: genomförsel av varor el. genomfart av resande genom ett land till ett annat. Rotlöshet och en längtan bort. En känsla som inkapslats i berättelsen genom det flyktiga berättandet, och som har hög igenkänning hos mig."

8. Att skriva av Marguerite Duras

"Jag har läst den fantastiska Att skriva (1993) av Marguerite Duras, streckat under och ritat hjärtan, och bara njutit. Boken har fem texter varav jag tycker bäst om de två första: Att skriva och Den unge engelske pilotens död. Jag skulle säga att boken är den perfekta gåvan åt en person som tycker om att skriva eller skapa. Och jag tycker väldigt mycket om Ellerströms svenska utgåva från 2014, omslaget är som ett tyg och gammalrosa."

7. Det här är hjärtat av Bodil Malmsten

"Det här är hjärtat var en intim och stor lyssningsupplevse för mig. Dikterna handlar om kärlek och om att förlora den som står dig nära. Senare lånade jag hem boken i tryckt version och även den var bra, men jag måste säga att lyssningsupplevelsen tog priset den här gången. Fem stjärnor."

6. Drömfakulteten av Sara Stridsberg

"Stridsbergs språk är en stor njutning. Bilderna är så konkreta och samtidigt drömlika. Boken består av dialoger, alfabet och beskrivningar från olika tider, berättelsen följer ingen linjär tidsaxel. Dialogerna fungerar superbra, de lyfter fram karaktärerna och är fina att läsa för Valerie utmanar alla hon talar med."

5. Arielles första kärlek av Monika Fagerholm

"Arielles första kärlek är en suggestiv novell med många lager och tolkningsmöjligheter = jag tröttnar inte på den."

4. American Hotel av Sara Stridsberg

"Orsaken till varför jag inte velat blogga om American Hotel är att den innehåller otroligt mycket och är så jäkla bra. Undergångstematik och mental ohälsa genomsyrar allt: "Vladimir har plötsligt en revolver i sin hand, han leker med den i det starka solljuset vid fönstret". Det är ett märkligt grönt sken i det fiktiva amerikanska samhälle som Stridsberg skildrar. Laddat, luddigt och lockande."

3. The Girls av Emma Cline

"The Girls är en riktig toppendebut med samhällelig relevans. Jag fick känslan att felet inte låg i ranchen per se, utan i precis allt som omgav dem och som omger oss idag: det finns en orsak till att flickorna lämnade sina familjer, det finns en orsak till att flickorna valde att följa Russell. Det är så viktigt att bli sedd. Evies perspektiv som berättare är helt fenomenalt, och relationen mellan Suzanne och Evie fängslande och vacker. Det här är en bok att känna igen sig i, en bok som inte hymlar med mörka stråk i livet."

2. Bavian av Naja Marie Aidt

"Det är som om Aidt konstant rör sig i och i närheten av smärtpunkterna, novellerna handlar om allt det som vi vet men inte vill veta. Mycket våld, stress, egoism, drifter och självbevarelsedrift. Vardagslivets oändliga led av besvikelser och känslostormar. Maria som slår sin baby Torben. Människor beter sig som babianer. Novellerna är tätt sammanhållna, var och en är superb och de påminner tematiskt och stilmässigt om varandra. Bavian kan vara den bästa novellsamling jag läst! Stark rekommendation."

1. Det är natten av Karolina Ramqvist

"Jag tycker väldigt mycket om boken, på grund av att den känns uppriktig på ett okonstlat sätt samtidigt som den är minimalistisk, genomarbetad och full av utsökta formuleringar. Jag tänker mig att Ramqvist lyckas fånga det paradoxala, både det stora och det lilla, det självupptagna och det självutplånande, som innebär att skapa med ord och att göra texten offentlig."

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner