Septemberkultur: AVA, Kupa & Mästaren och Margarita på teater Viirus.

Film
Jag såg två mycket sevärda filmer: AVA av Léa Mysius och Oscarvinnaren Moonlight som jag velat se väldigt länge. Jag gillade båda filmerna starkt. Moonlight är fulländad och berörande, som ni vet.

AVA är Mysius första film och den handlar om sexuellt uppvaknande och kroppslighet, och jag tyckte det unga perspektivet fångats så himla bra. Jag kände igen mig i Ava och filmen imponerade också med snygga bilder, som t.ex öppningsscenen på en simstrand som är tagen ur en enda kameravinkel, där det myllrar av personer och skeenden. Om Ava var en bok kunde den vara Kupa av Marie Norin, alltså ingå i min bästa, märkliga kategori. 

Enda minus med AVA var att filmen i andra halvan inte riktigt var lika väl sammanhållen, vilket gjorde att säcken inte knöts ihop så bra, och hela paketet då blev lite si och så. Jag kan inte minnas hur filmen slutade. Om jag hade fått bestämma hade filmen nog slutat vid en euforisk dansscen i öknen, till låten Sabali av Amadou & Miriam. Jag letade alltså också upp några låtar ur filmens soundtrack och började lyssna på dem, eftersom jag fortfarande vill dröja kvar i filmens värld.. Lyssna också på Passacaglia della vita av Rosemary Standley & Dom La Nena.

AVA såg jag på Korjaamo Kino under filmfestivalen Rakkautta ja anarkiaa, som jag tyvärr vaknade upp sjukt sent till. Om jag hållit lite mera koll hade jag också passat på att se Cannes 2017 vinnare The Square av Ruben Östlund, samt kanske Sami blood av Amanda Kernell. Men förhoppningsvis hinner jag se dem snart istället.

Litteratur
Kupa av Marie Norin ♡
Besk brygd av Mirjam Tuominen
Vad heter ångest på spanska? av Michaela von Kügelgen
Fågeltanken av Sinéad Obrey

Teater
Gå och se Mästaren och Margarita på teater Viirus! Jag är lite partisk eftersom jag sett delar av pjäsen redan upprepande gånger då jag börjar jobba där som värd under föreställningar. Men den här föreställningen i regi av Egill Pálsson tog mig med storm från början. Skådespelar gör Maria Ahlroth, Martin Bahne, Robert Enckell, Minna Haapkylä, Iida Kuningas, Oskar Pöysti och Tobias Zilliacus.

Det är flera år sedan jag läste Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov men genom pjäsen återvänder allting till mig: jag tycker verkligen de lyckas med att göra den ryska kultromanen rättvisa men samtidigt tolka på ett helt nytt sätt. Scenografiskt och musikaliskt är helheten svindlande: jag älskar att musiken görs på scenen (under ledning av Ville Kebrell), integreras i föreställningen och hur skådespelarna leker med mikrofoner och assisterar varann. En cementblandare blir en spårvagn och en borr blir en spruta. På kvällarna efter föreställningen är det svårt att sluta tänka på de ryska namnen som ropas under föreställningen: Bosja, Stiopa, Korovjev. För att inte tala om professor Woland..

De mest påtagliga känslorna är creepy, skratt och mörk eufori. Stundvis är närheten till Twin Peaks stor (genom musiken och särskilt vid ett tillfälle då Tobias Zilliacus dansar). Då jag ser Mästaren och Margarita på nytt upptäcker jag alltid nya detaljer och jag tycker det nästan är orättvist att inte alla gäster får se den flera gånger. Lyckans mig som får se pjäsen ännu x antal gånger den här hösten.

Utställningar & upplevelser
Jag gick på Kritikerafton med Kritiker, två stycken Viirusfester på Busholmen samt releasefest för Människohundarna i Åbo samt Själarnas ö på Lappvikens sjukhus. Poesiläsningarna under Kritikerafton var så fina, av Matilda Södergran och Catharina Gripenberg t.ex.

På litteraturscenen Nu imorron på Svenska teaterns Nicken-scen såg jag ett samtal mellan Johannes Ekholm och Ulla Donner, om generation y och den förlorade vuxenheten. När jag gick dit tänkte jag att det kanske var onödigt eftersom jag har läst båda verken och tänkt så mycket på dem. Men jag hade fel, deras samtal var givande, både Ekholm och Donner är så väldigt skarpa men också down to earth på ett sympatiskt sätt. Det går helt klart att se hur Spleenish och Kärlek liksom går i dialog med varann. Nånting som lyfte helheten var Johanna Dikert som fungerade som intervjuare. Bra grej med Nu imorron.

I Viirus foajé finns just nu utställningen Viirus 30 som sammanfattar Viirus alla produktioner och de händelser som ägt rum vid samma tider. Utställningen är kurerad av Janne Strang, och är ett fint exempel på hur journalistik kan integreras i konst. Därtill gick jag till Musikhuset där Eetu och hans fotoklass från Helsinki Design School hade en gemensam examensutställning på temat Hemligheter.

Serier & teve
Vi ser fortfarande på Six feet under vars tredje säsong var betydligt starkare än säsong två. Jag gillar familjen Fisher så mycket. Dessutom såg jag på serien 13 reasons why på Netflix, som egentligen är helt för ytlig och amerikansk för mig. Men jag tycker om highschoolmiljöer, och så är temat självmord triggande och spännande. Nåt jag tycker är väldigt konstigt är hur serien inte alls lyckas få mig att Känna för huvudpersonen Hannah som har tagit sitt liv. Hon känns väldigt frånvarande och jag skulle så mycket hellre komma nära henne. Det är ju hennes öde som är det centrala i serien. Dessutom tycker jag serien ägnar för mycket tid åt bilder på Clays ansikte eller scener där Clay bara promenerar runt och ingenting egentligen händer.

Musik
Några låtar jag lagt till på min playlist i september.

Podcast & radio
Jag har börjat lyssna på den litteraturvetenskapliga Harry Potter-podcasten Witch, Please som Kaneli tipsade mig om. Jag tycker verkligen om Witch, Please! Ofta när jag lyssnar på bokpoddar saknar jag fördjupning och Witch, Please är bra just eftersom den går in på djupet och tolkar och analyserar mer. Lyssna från början där de i varje avsnitt talar om turvis en bok och en film, från första boken fram till sista filmen. Om jag hade en bokpodd skulle mitt mål vara att göra som Witch, Please. Det känns också som att läsa Harry Potter-serien på nytt då jag lyssnar på podden, ibland har jag lust att delta i diskussionen eftersom de har helt FEL eller inte minns någon fakta. Men oftast håller jag med dem och tycker de breddar min syn på Harry Potter-världen.

Dessutom är Yles litteraturdpodd Hietanen och Henrikson tillbaka efter sommaren och jag har också lyssnat på radioteatern "... And nobody else but you" av Viirus och Radioteatern på Yle. Bra sällskap på bussen.

Augustikultur

Film
→ Det finns fyra kortfilmer på Svenska yle just nu. Kortfilm är ett kul format, jag tyckte särskilt mycket om Glaspärlan som skildrar fattigdomsfinland. Inte kanske ett så nytt tema men jag tyckte om sättet på vilket storyn berättas, bland annat genom kopplingen till mobilspel, skildringen av skolmiljön och valet av dämpade, gråa färger.

Litteratur
Ett litet liv av Hanya Yanagihara ♡
White Monkey av Adrian Perera ♡
→ De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru

Musik
→ Musikmånaden präglades av att jag spontant köpte en söndagsbiljett till Flow festivalen och gick för att se främst Frank Ocean. Jag hade inga särskilt höga förväntningar på honom men han erbjöd en helt megabra show som helhet. Hur ljudet kom från olika håll (sounddesignen typ) var imponerande och gjorde det dynamiskt. Jag tyckte hans lekfulla scenshow och roliga/snygga visuals gjorde helhetsupplelvelsen givande. Drog mig till nåt så drastiskt som att kalla keikkan den bästa jag nånsin upplevt? Sen dess har jag nu lyssnat på Frank Oceans nyaste album Blonde. Nikes!

→ Förutom Frank såg jag Princess Nokia, Marie Davidsons dj set och BadBadNotGood i Balloon tent, varav den sista av dem var den som gjorde starkast intryck på mig. Hade inte lyssnat på det kanadensiska boybandet tidigare men deras positiva energi och funky instrumentala musik var så bra.

→ Därtill såg jag Vasas flora och fauna spela live. Sjöng med i alla sånger och dansade trots regnet.

Podcast & radio
→ Under sensommaren tappade jag lusten för att lyssna på sommarprat men hörde Johannes Ekholms prat som du inte bör missa! Och så gick ju Flora & Frida poddens sista avsnitt innan de slutar (eller pausar, för hur länge vet man inte), och jag tycker deras prat blivit bara bättre hela tiden. Kommer sakna Flora & Frida-avsnitten. Säg till om det finns nån liknande som jag kunde ersätta dem med!

Utställningar & upplevelser
→ Konstens natt på Förlaget. Jobbade/minglade på Förlaget under hela Konstens natt. Vi serverade vin och tog del av läsningar.
→ Jag tog del av Sibbos första pride som gick längs stora byvägen i regn, och det var fint att se hur folk engagerade sig kring paraden.
→ På Ihan Pihalla som jag var med och ordnade hade mina vänner Vera och Jenna en konstutställning som hette Hemma bra, borta bäst och där de hängt upp vita tyger kring ett träd och fixat med ljus och grejer. När mörkret lade sig på kvällen var det fint att lägga sig inne i tältet och bara vara. Gillar såna där konstinstallationer.
→ Jag gick på Kugges releasefest för Vad heter ångest på spanska? Bokmingel är bästa mingel.

Mat & dryck
→ På Förlagets höstfest fick vi plockmat och vin på Baskeri & Basso. Jag måste gå dit och äta middag nån gång för det vi fick smaka på där var helt otroligt delish.
Fat Ramens vegetariska nudelwok med marinerade rädisor som jag åt på Flow var kanske det Godaste jag ätit på hela sommaren, seriously så gott.
Good Sås Truck i Åbo hade också god vegelunch.

Julikultur. Festival, Sommarprat, The Handmaid's Tale.

Film
☆ Min granne Totoro (1988). Jag har tänkt se Totoro typ i tio år men aldrig fått det gjort. NU ÄNTLIGEN såg vi den. Se den om du har lust att sen nåt animerat, mysigt och lagom sorgligt.
☆ Okja (2017). Vi såg den nya Netflixfilmen Okja med min lillebror en dag på stugan. Den var ganska cute och tog ställning emot köttindustrin, men jag tyckte det blev för mer fokus på politik än på själva berättelsen. Ni vet när syftet med filmen tar all uppmärksamhet. Fast om man letar efter en pedagogisk film som problematiserar köttindustin genom en fiktiv berättelse så är Okja ultimat.

Litteratur
The Handmaid's Tale av Margaret Atwood ♡
☆ God morgon av Susanne Ringell
Själarnas ö av Johanna Holmström ♡
☆ Under jorden sjönk av Miriam Tuominen

Serier & teve
☆ The Handmaid's Tale. Jag älskade romanen Handmaid's Tale och uppskattar att HBOs nya tv serie med samma namn långt utgår från boken. Det är främst i de fyra sista avsnitten som skillnaderna börjar märkas. De valde att gestalta ett lite tydligare motvärn och utvidga karaktärer som inte fått utrymme i boken. Kort och gott en sevärd serie, särskilt om du inte har lust att läsa boken.

☆ Six feet under season1. Vi har börjat kolla på Six feet under, som jag hittills tycker mycket om! Karaktärerna är underfundiga och mångfacetterade, jag tycker om den mörka humorn och så känns det som om serien tar upp kontroversiella frågor och problematiserar dem ur olika vinklar. Innehållsmässigt är serien inte ofräsch fastän den spelats in på början av 00-talet. Estetiskt märks det att serien är äldre och så är tempot trögt ibland men jag tycker det bidrar till charmen.

Musik
☆ Ruisrock. Jag gick på söndagens Ruisrock för att kolla på Ultra bra. Till på köpet såg jag Zara Larsson, Anssi Kela och Vesala. Publiken var så himla pepp under Ultra bras spelning. Jag har lyssnat en del på bändet de senaste åren och det var nice att höra dem live eftersom de hade en stor uppsättning musiker på scen och deras låtar är så fiilis. Jag har faktiskt aldrig förr varit på Ruisrock och var kanske lite besviken på att festivalen kändes som ett studieevenemang eftersom medelåldern där var så låg och många var alltför berusade. Det kändes också som om folkmassan var lite över kapacitet? Men stranden som scen i finaste sommarväder hade hög wow faktor. Annars var jag positivt överraskad av Vesala. Hon var väldigt stärkande och hade bra lyrics och dansanta låtar. Zara Larssons spelning var väldigt satsad, med koreografi och välplanerade mellansnack och så.

☆ Pori Jazz. Jag var också en dag på Pori Jazz, främst för att se Erykah Badu! Hon är legendarisk, sjöng både låtar från nya skivan och från 90talsalbumet Baduizm. Hon var lagom mycket diva och coolness kombinerat med ödmjukhet. Jag tycker mycket om stämningen på festivalområdet fastän den nog var bättre förr då det inte fanns lika stora alkoholområden. Förr var det alltså tillåtet att ha med sig sin egen picknick korg med vinflaska och tro det eller ej men det funkade väldigt bra. Anyway. Pori var så nice att jag redan där började planera att köpa tredagarsbiljetter till nästa år. Vi såg också Grace Jones och Chaka Khan men förutom Erykahs spelning gillade jag Cory Henry & the Funk Apostles bäst. De hade så skön positiv energi. Annars tycker jag det är ganska svårt att skriva om musik, hoppas jag inte uttrycker mig väldigt krystat här nu.

Podcast & radio
Svenska sommarprat. Jag har lyssnat på följande svenska sommarprat: Cherrie, Johannes Anyuru, Linda Boström Knausgård, William Spetz och Linnéa Claeson. Tyckte mycket om dem, jämfört med Vegas sommarprat har de svenska väldigt mycket tyngd tycker jag. De framstår som mer genomarbetade, kan tänka mig att de fått redaktörshjälp. Jag rekommenderar särkilt Anyurus tankar om främlingsfientlighet, Cherrie för tankarna om att växa upp i Finland och Claeson för en feminstisk kick. 
☆ Vegas sommarprat. Bland Vegas sommarpratare lyssnade jag på Ellen Strömberg, Linnea Skog, Malin Kivelä, André Linman och Eva-Stina Byggmästar. Rekommenderar särskilt Byggmästar och Strömberg, den tidigare om du har lust att fundera på poeticitet och konstnärsskap.

Utställning & upplevelse
☆ Teurastamo Poetry Slam. Jag gick på Poetry Slam till Teurastamo och imponerades av estradpoesiscenen. Det var mysigt att sitta utomhus och området vid Teurastamo är stämningsfullt. Där finns flera barer och restauranger och även bord och grill där det var okej att fixa sin egen mat vilket jag tyckte mycket om.
☆ Beerger. Det dyker upp nya restauranger och barer i Helsingfors på löpande band men en av sommarens nya terasser som jag gillade starkt var Beerger som ligger i Telakkaranta. Där spelar djs om kvällarna, ölen är extragod och fabriksmiljön vid havet har rätt vibe.
Botaniska trädgården i Helsingfors fick ett eget inlägg.
☆ Lappvikens sjukhusområde i Tölö och omgivande gravgårdar är stämningsfulla och historieladdade miljöer att promenera i. Vid Lappviken finns också tex lunchrestaurang och ett galleri (som jag tyvärr inte lyckats tajma ett besök till eftersom det alltid är måndag då jag rör mig där). På gravgården kan man leta efter bekanta namn (som Alvar Aalto och Tove Jansson) och se på fina skulpturer.

Junikultur: Badrumshistorier & Breaking Bad.

Litteratur
Ru av Kim Thúy
Natten som föregick denna dag av Johanne Lykke Holm ♡ 
☆ Gudarna av Elin Cullhed
☆ Ömhetsmarker av Lina Hagelbäck och Ulrika Nielsen

Serier & teve
☆ Fargo. Om man kan säga att en serie är "bra gjord" så är Fargo den serien. Varje avsnitt är som en finslipad film där allt från ljuddesign till karaktärer sitter som de ska. Fargo säsong tre utspelas år 2011 och känns på många sätt mer medveten än de två tidigare säsongerna, eftersom det finns ett smartare tänk kring kön. Därför är säsong tre också min favoritsäsong av alla säsongerna hittills. V.M. Varga måste var den äckligaste bad guy jag vet och så älskar jag Nikki Swango.

☆ How I met your mother. Efter att vi sett klart Friends ville vi se nåt dylikt så det blev Himym. Men Himym är inte på nåt sätt lika underhållande som Friends och vi hade knappt nån lust att se klart serien. Men vi gjorde det ändå. Trots karaktärer som inte utvecklades och en aldrig sinande repetition av dåliga skämt. Och till skillnad från vad de flesta tycker så blev jag inte besviken på sista avsnittet. Det kom faktiskt som en överraskning för mig att det skulle gå som det gick. Så lite plus för det.

☆ Breaking Bad. Jag gillade särskilt de djupa, helgjutna karaktärerna i Bb, samt att Walter White utvecklades till ett så stort svin. Han gjorde en resa lik Michael Corleones - från sympatisk, ödmjuk person via rikedom och brott till en hemsk människa. Min favorit var ändå Jesse Pinkman, han fick alla mina sympatier och jag tyckte han blev behandlad så illa. Sen önskar jag ju att Jane varit med mycket längre för jag älskade henne och deras tid tillsammans.

☆ SKAM. Nu är det slut på SKAM. Jag gillade sista säsongen drittmycket även om jag inte riktigt kände laddningen mellan Sana och hennes föremål av intresse (nåt jag tycker SKAM varit expert på att gestalta i de tidigare säsongerna). Jag blev liksom inte 100% övertygad om deras förälskelse. Jag önskar såklart vi fått en säsong om Vilde och Chris också. Men ja, på sätt och vis är det bra att de slutar på topp! Annars, har ni märkt att paren i SKAM hånglar nästan hela tiden? Jag antar att det är vad tittarna vill ha, men själv hade jag gärna sett lite variation där.

Badrumshistorier. Tre briljanta kortfilmer om unga tjejer. "Badrumshistorier är en webbserie på tre delar skriven och regisserad av Kaya Pakaslahti. Tjejberättelser anses ofta ointressanta i en patriarkal värld. Som en protest gör Pakaslahti en serie om tjejer som bara är och duger, och behandlar genom det, feministiska teman. Skaparna bakom Badrumshistorier anser att den kvinnliga upplevelsen behöver ta mera plats i media och gestaltas medvetet och på nya sätt." 

Musik
En invasiv art av Vasas flora och fauna har varit månadens låt jag lyssnat på repeat! 
☆ Spotify Sommarminnen. Om du har Spotify, kolla listan Dina sommarminnen! Där har Spotify samlat låtar du lyssnat på under tidigare somrar = instant sommarfeelis när du lyssnar på din lista. Bland mina låtar hittade jag bland annat följande:

Utställning & upplevelse
☆ Kasvihuoneilmiö. I Lojo, helt intill motorvägen mellan Helsingfors och Åbo ligger Kasvihuoneilmiö. Nästa gång du kör mellan städerna tycker jag att du ska stanna här istället för ABC. Kasvihuoneilmiö är ett växthus och lagerutrymme där det finns en hel drös random prylar till salu, som antikviteter och flamingon i plast. Dessutom finns det café och kaniner och det kan man inte säga nej till!
Nordic Utopias & Dystopias. Jag hörde flera intressanta föredrag då jag jobbade på konferensen Nordic Utopias & Dystopias. Bland annat av våra keynote speakers Pasi Sahlberg, Susanna Alakoski och Nicole Pohl. Fick mycket inspirerande input under den helgen helt enkelt.
☆ Parkyoga. Det går en hel del gratis yogatimmar i parker både i Åbo och Helsingfors, och en tisdag kväll då det var soligt och varmt passade jag på att delta i en parkyoga i Kuppisparken. Det var väldigt nice och mysigt, rekommenderar!

Majkultur: Babel, Twin Peaks & Levant.

Film
Get out. Jag såg en briljant film, nämligen Get out av Jordan Peele. Filmen är smart, creepy och spännade, samt lägger korten på borden vad gäller rasism och förtryck. Get out är en mörk satir av samhället och av psyket, och filmen tar en helt galen, överraskande vändning i andra halvan. Somliga karaktärer är obehagliga, oförglömliga och filmen är spännande både på handlingsnivå och psykologisk nivå. Get out är ett mästerverk, bara se den.

Litteratur
Kris av Mirjam Tuominen
Handbok att bära till en dräkt av Catharina Gripenberg
☆ Ormbunkslandet av Elin Bengtsson
☆ Tidig tvekan av Mirjam Tuominen
(ingen av böckerna fick ett hjärta den här månaden </3)

Serier & teve
Twin Peaks s3. Twin Peaks är tillbaka! Efter de två första avsnitten var jag lite skeptisk men efter fyra avsnitt var jag ombord. Nu längtar jag efter mer. När man kollar på Twin Peaks (David Lynch) gäller det att släppa taget och bara *åka med*. Det är viktigt att inte tro att säsong 3 ska vara detsamma som säsong 2, utan att det är nåt helt nytt. Och att låta sig fascineras av detaljer, tillåta sig vara irriterad och tillåta sig att underhållas av allt det bisarra. Jag ska återkomma med fler tankar om säsongen när jag sett klart. Just nu är jag mest imponerad av rollen som Kyle MacLachlan spelar, och jag kan berätta att den första scenen med Wally "Brando" Brennan (Michael Cera) gjorde mig upprymd på så många plan. Helt galen scen, så träffsäker, obekväm och så rolig. Du kan peppa med att läsa Taivassalos kolumn: Nästa gång jag ser mig är det inte jag: TWIN PEAKS - det händer igen.

Babel. Jag ser sällan på SVTs litteraturprogram Babel, men den här månaden har jag sett ett avsnitt, nämligen avsnitt tio som sänds från Helsingfors. Ett måste då Martina Moliis-Mellberg inleder avsnittet med att läsa ur sin A. Jag har annars svårt att ta mig tid för att se på teve och har aldrig fastnat för Babel. Undrar vad det är som inte passar mig? Det kan hända att jag skulle gilla Babel bättre om varje avsnitt fokuserade mer tydligt på ett tema eller ett författarskap, alltså fungerade mer som dokumentäravsnitt. Det blir så kortklippt nu och hela studiomiljön känns lite dammig.

Podcast & radio
Hietanen & Kela. Svenska yles litteraturpodd heter tillfälligt Hietanen & Kela då Henrikson är föräldraledig. Och jag skrev ju om deras podcast då den var nystartad men framförde även en lätt önskning om att få höra mer personliga reflektioner. Podcasten har hela tiden blivit bättre och bättre, och klarade även övergången till Kela med hedern i behåll. Nu tycker jag det nya paret överträffade sig i förra veckans avsnitt och vill ge dem en extra puff: Avsnitt #19 Viva Italia! där de talar om Silvia Avallones Stål som utspelas i Neapel, och de delar med sig av egna erfarenheter av flickskap, kön och makt. Lyssna!

Musik
Iiris Viljanen. Jag har stiftat bekantskap med den finlandssvenska sångaren Iiris Viljanens låtar den här månaden. Om du tycker om kryptiska lyrics, närvaro och Vasas flora och fauna kommer du definitivt tycka om Iiris Viljanen. Hennes senaste album heter Mercedes och jag tycker särskilt mycket om låtarna Total Eclipse of the Heart och Plötsligt ful.

Utställning & upplevelse
Poetry pub. Vårens sista Poetry pub på Skärgårdsbaren.
Klubb Tigern. Helsingforsbaserade Ny tid och Tigern gjorde en turne i Åboland, vilket jag tycker var ett smart drag av dem. Såg ett samtal mellan Ylva Perera och Marcus Prest, lett av Ylva Larsdotter, där de funderade på bl a öken som tema i texten. Det fina med dylika litteraturevent är också det mingel som uppstår i anknytning till dem.

Mat & dryck
Levant. Vegerstaurangen Levant har kommit till Kallio, och vi var där en lördag och åt meze som fick mvg i betyg!
DiTrevi. Det var egentligen i slutet av april som jag blev bjuden på tapas vid DiTrevi i Åbo, men jag bloggade inte om det då vilket var synd eftersom jag tyckte mycket om maten där. En del av de tapas vi fick var rätt basic medan t.ex teriyaki laxen var nåt extra. Och god sangria till.

Aprilkultur: Sana, Rust, Slam & Damn.

Litteratur
☆ Bildhuggarens dotter av Tove Jansson ♡ 
☆ Rakkaus niinku av Johannes Ekholm
☆ Gränslosa av Caroline Neurath
☆ Spleenish av Ulla Donner
☆ Djävulen är en lögnare av Sara Razai

Serier & teve
☆ True Detective s1. Det finns så mycket serier en borde se, och True Detective är en sådan. Första säsongen golvade mig. Jag tycker så väldigt mycket om karaktären Rust, han är som en litterär person, han säger uppstyltade saker som inte alls gör sig i vardagligt tal. Det är som om han är en vandrande berättelse, det gör honom overklig och hans blick på sin omvärld gör miljöerna till fiktiva landskap. Det råkar även vara så att skaparen är en litteraturvetare som heter Nic Pizzolatto. Serien fick mig att tänka mycket på likheterna mellan litteratur och film, och på hur jag ser filmer, vilka detaljer jag bryr mig om osv.
☆ SKAM s4. SKAM säsong 4 har börjat, med Sana i huvudperson. Härrlit. Men av nån orsak är jag ganska matt. Det känns så länge sedan jag blev helt uppslukad av serien, började stalka skådespelarna och ville veta allt. Nu orkar jag inte längre, det är så tungt att va besatt. Och kan man söndra kultur genom att tala för mycket? Jag känner att jag inte behöver sätta mig in i serien, att det inte ligger på mitt bord att komma med nya perspektiv, utan att andra får göra det. Svenskfinland har en SKAM-podd och jag läste också en bra artikel om blicken och att va evigt ung.

Musik
Kendrick Lamar. DAMN. Nytt album som är tight! Finns också musikvideo för låtarna DNA. och HUMBLE. Jag tycker särskilt mycket om LOYALTY. där Rihanna är med.

Utställning & upplevelse
☆ Dynamo har en återkommande klubb första onsdagen i månaden som kallas Spotlight-klubi, där mindre bänd har chansen att uppträda. Där såg jag ALBA och Eeli Hallikainen i början av april. Tips tips om en gillar att gå på random gig inne i veckan, där inträdet är gratis och en garanterat kommer få uppleva nåt nytt.
☆ Poetry Slam Åbo. Jag tävlade i vårt Poetry Slam på Skärgårdsbaren och råkade också ta hem trofén, vilket var en stor ära. Det var fint att ta till sig de andra tävlandenas dikter, inläggets första bild föreställer Mia Öblom som tog sig till finalomgången tillsammans med mig.
☆ Kärlekens väg. På långfredagen ordnades ett stort skådespel vid Sibbo svenska församling, där vi gick mellan tre scener. En kultursatsning där lokala musiker, skådespelare, sångare, en dansare och andra kreativa samarbetade kring att fundera kring långfredagens händelser. Jag uppskattar dem som vågar gå ett steg längre.

 

 

Söstra mi är min bokhylla, min skrivmaskin. Mellanrummet där jag möter en syster jag aldrig haft.

Hanna Sofia, 25. Litteraturvetare, frilansare, går författarutbildningen Litterärt skapande. Helsingfors.

hylostal@gmail.com

Portfolio

Nyckelinlägg
favoritböcker 2016
favoritböcker 2015
favoritböcker 2014
favoritböcker 2013
tre bästa böcker
varför söstra mi
börja skriva
till dig som skriver
min åboguide

Kategorier
läst 2017
läst 2016
läst 2015
läst 2014
litterärt skapande
kulturmånad
resväska