Julikultur. Festival, Sommarprat, The Handmaid's Tale.

Film
☆ Min granne Totoro (1988). Jag har tänkt se Totoro typ i tio år men aldrig fått det gjort. NU ÄNTLIGEN såg vi den. Se den om du har lust att sen nåt animerat, mysigt och lagom sorgligt.
☆ Okja (2017). Vi såg den nya Netflixfilmen Okja med min lillebror en dag på stugan. Den var ganska cute och tog ställning emot köttindustrin, men jag tyckte det blev för mer fokus på politik än på själva berättelsen. Ni vet när syftet med filmen tar all uppmärksamhet. Fast om man letar efter en pedagogisk film som problematiserar köttindustin genom en fiktiv berättelse så är Okja ultimat.

Litteratur
The Handmaid's Tale av Margaret Atwood ♡
☆ God morgon av Susanne Ringell
Själarnas ö av Johanna Holmström ♡
☆ Under jorden sjönk av Miriam Tuominen

Serier & teve
☆ The Handmaid's Tale. Jag älskade romanen Handmaid's Tale och uppskattar att HBOs nya tv serie med samma namn långt utgår från boken. Det är främst i de fyra sista avsnitten som skillnaderna börjar märkas. De valde att gestalta ett lite tydligare motvärn och utvidga karaktärer som inte fått utrymme i boken. Kort och gott en sevärd serie, särskilt om du inte har lust att läsa boken.

☆ Six feet under season1. Vi har börjat kolla på Six feet under, som jag hittills tycker mycket om! Karaktärerna är underfundiga och mångfacetterade, jag tycker om den mörka humorn och så känns det som om serien tar upp kontroversiella frågor och problematiserar dem ur olika vinklar. Innehållsmässigt är serien inte ofräsch fastän den spelats in på början av 00-talet. Estetiskt märks det att serien är äldre och så är tempot trögt ibland men jag tycker det bidrar till charmen.

Musik
☆ Ruisrock. Jag gick på söndagens Ruisrock för att kolla på Ultra bra. Till på köpet såg jag Zara Larsson, Anssi Kela och Vesala. Publiken var så himla pepp under Ultra bras spelning. Jag har lyssnat en del på bändet de senaste åren och det var nice att höra dem live eftersom de hade en stor uppsättning musiker på scen och deras låtar är så fiilis. Jag har faktiskt aldrig förr varit på Ruisrock och var kanske lite besviken på att festivalen kändes som ett studieevenemang eftersom medelåldern där var så låg och många var alltför berusade. Det kändes också som om folkmassan var lite över kapacitet? Men stranden som scen i finaste sommarväder hade hög wow faktor. Annars var jag positivt överraskad av Vesala. Hon var väldigt stärkande och hade bra lyrics och dansanta låtar. Zara Larssons spelning var väldigt satsad, med koreografi och välplanerade mellansnack och så.

☆ Pori Jazz. Jag var också en dag på Pori Jazz, främst för att se Erykah Badu! Hon är legendarisk, sjöng både låtar från nya skivan och från 90talsalbumet Baduizm. Hon var lagom mycket diva och coolness kombinerat med ödmjukhet. Jag tycker mycket om stämningen på festivalområdet fastän den nog var bättre förr då det inte fanns lika stora alkoholområden. Förr var det alltså tillåtet att ha med sig sin egen picknick korg med vinflaska och tro det eller ej men det funkade väldigt bra. Anyway. Pori var så nice att jag redan där började planera att köpa tredagarsbiljetter till nästa år. Vi såg också Grace Jones och Chaka Khan men förutom Erykahs spelning gillade jag Cory Henry & the Funk Apostles bäst. De hade så skön positiv energi. Annars tycker jag det är ganska svårt att skriva om musik, hoppas jag inte uttrycker mig väldigt krystat här nu.

Podcast & radio
Svenska sommarprat. Jag har lyssnat på följande svenska sommarprat: Cherrie, Johannes Anyuru, Linda Boström Knausgård, William Spetz och Linnéa Claeson. Tyckte mycket om dem, jämfört med Vegas sommarprat har de svenska väldigt mycket tyngd tycker jag. De framstår som mer genomarbetade, kan tänka mig att de fått redaktörshjälp. Jag rekommenderar särkilt Anyurus tankar om främlingsfientlighet, Cherrie för tankarna om att växa upp i Finland och Claeson för en feminstisk kick. 
☆ Vegas sommarprat. Bland Vegas sommarpratare lyssnade jag på Ellen Strömberg, Linnea Skog, Malin Kivelä, André Linman och Eva-Stina Byggmästar. Rekommenderar särskilt Byggmästar och Strömberg, den tidigare om du har lust att fundera på poeticitet och konstnärsskap.

Utställning & upplevelse
☆ Teurastamo Poetry Slam. Jag gick på Poetry Slam till Teurastamo och imponerades av estradpoesiscenen. Det var mysigt att sitta utomhus och området vid Teurastamo är stämningsfullt. Där finns flera barer och restauranger och även bord och grill där det var okej att fixa sin egen mat vilket jag tyckte mycket om.
☆ Beerger. Det dyker upp nya restauranger och barer i Helsingfors på löpande band men en av sommarens nya terasser som jag gillade starkt var Beerger som ligger i Telakkaranta. Där spelar djs om kvällarna, ölen är extragod och fabriksmiljön vid havet har rätt vibe.
Botaniska trädgården i Helsingfors fick ett eget inlägg.
☆ Lappvikens sjukhusområde i Tölö och omgivande gravgårdar är stämningsfulla och historieladdade miljöer att promenera i. Vid Lappviken finns också tex lunchrestaurang och ett galleri (som jag tyvärr inte lyckats tajma ett besök till eftersom det alltid är måndag då jag rör mig där). På gravgården kan man leta efter bekanta namn (som Alvar Aalto och Tove Jansson) och se på fina skulpturer.

Junikultur: Badrumshistorier & Breaking Bad.

Litteratur
Ru av Kim Thúy
Natten som föregick denna dag av Johanne Lykke Holm ♡ 
☆ Gudarna av Elin Cullhed
☆ Ömhetsmarker av Lina Hagelbäck och Ulrika Nielsen

Serier & teve
☆ Fargo. Om man kan säga att en serie är "bra gjord" så är Fargo den serien. Varje avsnitt är som en finslipad film där allt från ljuddesign till karaktärer sitter som de ska. Fargo säsong tre utspelas år 2011 och känns på många sätt mer medveten än de två tidigare säsongerna, eftersom det finns ett smartare tänk kring kön. Därför är säsong tre också min favoritsäsong av alla säsongerna hittills. V.M. Varga måste var den äckligaste bad guy jag vet och så älskar jag Nikki Swango.

☆ How I met your mother. Efter att vi sett klart Friends ville vi se nåt dylikt så det blev Himym. Men Himym är inte på nåt sätt lika underhållande som Friends och vi hade knappt nån lust att se klart serien. Men vi gjorde det ändå. Trots karaktärer som inte utvecklades och en aldrig sinande repetition av dåliga skämt. Och till skillnad från vad de flesta tycker så blev jag inte besviken på sista avsnittet. Det kom faktiskt som en överraskning för mig att det skulle gå som det gick. Så lite plus för det.

☆ Breaking Bad. Jag gillade särskilt de djupa, helgjutna karaktärerna i Bb, samt att Walter White utvecklades till ett så stort svin. Han gjorde en resa lik Michael Corleones - från sympatisk, ödmjuk person via rikedom och brott till en hemsk människa. Min favorit var ändå Jesse Pinkman, han fick alla mina sympatier och jag tyckte han blev behandlad så illa. Sen önskar jag ju att Jane varit med mycket längre för jag älskade henne och deras tid tillsammans.

☆ SKAM. Nu är det slut på SKAM. Jag gillade sista säsongen drittmycket även om jag inte riktigt kände laddningen mellan Sana och hennes föremål av intresse (nåt jag tycker SKAM varit expert på att gestalta i de tidigare säsongerna). Jag blev liksom inte 100% övertygad om deras förälskelse. Jag önskar såklart vi fått en säsong om Vilde och Chris också. Men ja, på sätt och vis är det bra att de slutar på topp! Annars, har ni märkt att paren i SKAM hånglar nästan hela tiden? Jag antar att det är vad tittarna vill ha, men själv hade jag gärna sett lite variation där.

Badrumshistorier. Tre briljanta kortfilmer om unga tjejer. "Badrumshistorier är en webbserie på tre delar skriven och regisserad av Kaya Pakaslahti. Tjejberättelser anses ofta ointressanta i en patriarkal värld. Som en protest gör Pakaslahti en serie om tjejer som bara är och duger, och behandlar genom det, feministiska teman. Skaparna bakom Badrumshistorier anser att den kvinnliga upplevelsen behöver ta mera plats i media och gestaltas medvetet och på nya sätt." 

Musik
En invasiv art av Vasas flora och fauna har varit månadens låt jag lyssnat på repeat! 
☆ Spotify Sommarminnen. Om du har Spotify, kolla listan Dina sommarminnen! Där har Spotify samlat låtar du lyssnat på under tidigare somrar = instant sommarfeelis när du lyssnar på din lista. Bland mina låtar hittade jag bland annat följande:

Utställning & upplevelse
☆ Kasvihuoneilmiö. I Lojo, helt intill motorvägen mellan Helsingfors och Åbo ligger Kasvihuoneilmiö. Nästa gång du kör mellan städerna tycker jag att du ska stanna här istället för ABC. Kasvihuoneilmiö är ett växthus och lagerutrymme där det finns en hel drös random prylar till salu, som antikviteter och flamingon i plast. Dessutom finns det café och kaniner och det kan man inte säga nej till!
Nordic Utopias & Dystopias. Jag hörde flera intressanta föredrag då jag jobbade på konferensen Nordic Utopias & Dystopias. Bland annat av våra keynote speakers Pasi Sahlberg, Susanna Alakoski och Nicole Pohl. Fick mycket inspirerande input under den helgen helt enkelt.
☆ Parkyoga. Det går en hel del gratis yogatimmar i parker både i Åbo och Helsingfors, och en tisdag kväll då det var soligt och varmt passade jag på att delta i en parkyoga i Kuppisparken. Det var väldigt nice och mysigt, rekommenderar!

Majkultur: Babel, Twin Peaks & Levant.

Film
Get out. Jag såg en briljant film, nämligen Get out av Jordan Peele. Filmen är smart, creepy och spännade, samt lägger korten på borden vad gäller rasism och förtryck. Get out är en mörk satir av samhället och av psyket, och filmen tar en helt galen, överraskande vändning i andra halvan. Somliga karaktärer är obehagliga, oförglömliga och filmen är spännande både på handlingsnivå och psykologisk nivå. Get out är ett mästerverk, bara se den.

Litteratur
Kris av Mirjam Tuominen
Handbok att bära till en dräkt av Catharina Gripenberg
☆ Ormbunkslandet av Elin Bengtsson
☆ Tidig tvekan av Mirjam Tuominen
(ingen av böckerna fick ett hjärta den här månaden </3)

Serier & teve
Twin Peaks s3. Twin Peaks är tillbaka! Efter de två första avsnitten var jag lite skeptisk men efter fyra avsnitt var jag ombord. Nu längtar jag efter mer. När man kollar på Twin Peaks (David Lynch) gäller det att släppa taget och bara *åka med*. Det är viktigt att inte tro att säsong 3 ska vara detsamma som säsong 2, utan att det är nåt helt nytt. Och att låta sig fascineras av detaljer, tillåta sig vara irriterad och tillåta sig att underhållas av allt det bisarra. Jag ska återkomma med fler tankar om säsongen när jag sett klart. Just nu är jag mest imponerad av rollen som Kyle MacLachlan spelar, och jag kan berätta att den första scenen med Wally "Brando" Brennan (Michael Cera) gjorde mig upprymd på så många plan. Helt galen scen, så träffsäker, obekväm och så rolig. Du kan peppa med att läsa Taivassalos kolumn: Nästa gång jag ser mig är det inte jag: TWIN PEAKS - det händer igen.

Babel. Jag ser sällan på SVTs litteraturprogram Babel, men den här månaden har jag sett ett avsnitt, nämligen avsnitt tio som sänds från Helsingfors. Ett måste då Martina Moliis-Mellberg inleder avsnittet med att läsa ur sin A. Jag har annars svårt att ta mig tid för att se på teve och har aldrig fastnat för Babel. Undrar vad det är som inte passar mig? Det kan hända att jag skulle gilla Babel bättre om varje avsnitt fokuserade mer tydligt på ett tema eller ett författarskap, alltså fungerade mer som dokumentäravsnitt. Det blir så kortklippt nu och hela studiomiljön känns lite dammig.

Podcast & radio
Hietanen & Kela. Svenska yles litteraturpodd heter tillfälligt Hietanen & Kela då Henrikson är föräldraledig. Och jag skrev ju om deras podcast då den var nystartad men framförde även en lätt önskning om att få höra mer personliga reflektioner. Podcasten har hela tiden blivit bättre och bättre, och klarade även övergången till Kela med hedern i behåll. Nu tycker jag det nya paret överträffade sig i förra veckans avsnitt och vill ge dem en extra puff: Avsnitt #19 Viva Italia! där de talar om Silvia Avallones Stål som utspelas i Neapel, och de delar med sig av egna erfarenheter av flickskap, kön och makt. Lyssna!

Musik
Iiris Viljanen. Jag har stiftat bekantskap med den finlandssvenska sångaren Iiris Viljanens låtar den här månaden. Om du tycker om kryptiska lyrics, närvaro och Vasas flora och fauna kommer du definitivt tycka om Iiris Viljanen. Hennes senaste album heter Mercedes och jag tycker särskilt mycket om låtarna Total Eclipse of the Heart och Plötsligt ful.

Utställning & upplevelse
Poetry pub. Vårens sista Poetry pub på Skärgårdsbaren.
Klubb Tigern. Helsingforsbaserade Ny tid och Tigern gjorde en turne i Åboland, vilket jag tycker var ett smart drag av dem. Såg ett samtal mellan Ylva Perera och Marcus Prest, lett av Ylva Larsdotter, där de funderade på bl a öken som tema i texten. Det fina med dylika litteraturevent är också det mingel som uppstår i anknytning till dem.

Mat & dryck
Levant. Vegerstaurangen Levant har kommit till Kallio, och vi var där en lördag och åt meze som fick mvg i betyg!
DiTrevi. Det var egentligen i slutet av april som jag blev bjuden på tapas vid DiTrevi i Åbo, men jag bloggade inte om det då vilket var synd eftersom jag tyckte mycket om maten där. En del av de tapas vi fick var rätt basic medan t.ex teriyaki laxen var nåt extra. Och god sangria till.

Aprilkultur: Sana, Rust, Slam & Damn.

Litteratur
☆ Bildhuggarens dotter av Tove Jansson ♡ 
☆ Rakkaus niinku av Johannes Ekholm
☆ Gränslosa av Caroline Neurath
☆ Spleenish av Ulla Donner
☆ Djävulen är en lögnare av Sara Razai

Serier & teve
☆ True Detective s1. Det finns så mycket serier en borde se, och True Detective är en sådan. Första säsongen golvade mig. Jag tycker så väldigt mycket om karaktären Rust, han är som en litterär person, han säger uppstyltade saker som inte alls gör sig i vardagligt tal. Det är som om han är en vandrande berättelse, det gör honom overklig och hans blick på sin omvärld gör miljöerna till fiktiva landskap. Det råkar även vara så att skaparen är en litteraturvetare som heter Nic Pizzolatto. Serien fick mig att tänka mycket på likheterna mellan litteratur och film, och på hur jag ser filmer, vilka detaljer jag bryr mig om osv.
☆ SKAM s4. SKAM säsong 4 har börjat, med Sana i huvudperson. Härrlit. Men av nån orsak är jag ganska matt. Det känns så länge sedan jag blev helt uppslukad av serien, började stalka skådespelarna och ville veta allt. Nu orkar jag inte längre, det är så tungt att va besatt. Och kan man söndra kultur genom att tala för mycket? Jag känner att jag inte behöver sätta mig in i serien, att det inte ligger på mitt bord att komma med nya perspektiv, utan att andra får göra det. Svenskfinland har en SKAM-podd och jag läste också en bra artikel om blicken och att va evigt ung.

Musik
Kendrick Lamar. DAMN. Nytt album som är tight! Finns också musikvideo för låtarna DNA. och HUMBLE. Jag tycker särskilt mycket om LOYALTY. där Rihanna är med.

Utställning & upplevelse
☆ Dynamo har en återkommande klubb första onsdagen i månaden som kallas Spotlight-klubi, där mindre bänd har chansen att uppträda. Där såg jag ALBA och Eeli Hallikainen i början av april. Tips tips om en gillar att gå på random gig inne i veckan, där inträdet är gratis och en garanterat kommer få uppleva nåt nytt.
☆ Poetry Slam Åbo. Jag tävlade i vårt Poetry Slam på Skärgårdsbaren och råkade också ta hem trofén, vilket var en stor ära. Det var fint att ta till sig de andra tävlandenas dikter, inläggets första bild föreställer Mia Öblom som tog sig till finalomgången tillsammans med mig.
☆ Kärlekens väg. På långfredagen ordnades ett stort skådespel vid Sibbo svenska församling, där vi gick mellan tre scener. En kultursatsning där lokala musiker, skådespelare, sångare, en dansare och andra kreativa samarbetade kring att fundera kring långfredagens händelser. Jag uppskattar dem som vågar gå ett steg längre.

Marskultur: Festen, Passionfruit & 3. linja.

Litteratur
Vildsvin av Hannah Lutz ♡ 
☆ Allt jag inte minns av Philip Teir
Den andra kvinnan av Therese Bohman ♡ 
☆ Besk brygd av Mirjam Tuominen
Korta stycken av Johan Bargum
Vonne & Marie av Christel Sundqvist

Film
☆ Beauty and the Beast. Jag blev tyvärr inte helt såld när jag såg Beauty and the Beast på bio. Visst var det underhållande, men jag tyckte inte ens alltid att animationerna var särskilt estetiskt tilltalande, och det är synd eftersom slottet och miljön med de levande sakerna kunde ha utnyttjats till en mer tilltalande helhet. Filmen kändes lite för lång och det kändes inte så värst mycket.

Teater
Festen. Jag tyckte mycket om Festen som är uppsatt på Nickenscenen vid Svenska teatern. Det kändes tidstypiskt, överraskande, skamligt och frigjort. Stundvis lite rörigt och kanske inte helt tillspetsat. Jag såg genrepet och skrattade helt massor, mer än jag någonsin gjort på teater. Jag berördes också på djupet, särskilt av Johanna Dikerts erotiska monolog i badkaret (som hade fungerat bra också som novell, tack manusförfattare Johanna Holmström) och Malou Zilliacus karismatiska monolog där hon uttryckte hur styrka övergår i skörhet. Gå på Festen!
Allt som sägs. Ylva och jag gick på Viirus gästspel vid ÅST, och såg en helgjuten, berörande pjäs i Milja Sarkolas regi. Skådespelarinsatserna, ljudvärlden, manuset. Inslaget av berättare fick mig att dra paralleller till litteratur. Jag gillade att huvudpersonen böts ut, att två karaktärer fick samma kontur och visade samma slags skörhet trots olika situationer, men tyckte kanske att slutet blev lite för öppet? Å andra sidan gjorde öppenheten att tematiken breddades. I Allt som sägs var skammen ett centralt tema, precis som i Festen.

Podcast & radio
Penseln, pennan och hjärtat. En ny dokumentärserie i åtta delar, om Tove Janssons liv och verk. Börjar från hennes barndom och går kronologiskt framåt, tar upp brevväxlingar och inslag av många intervjuade personer. Det gör att helheten blir bred. Jag har hittills bara lyssnat två första avsnitten. Jag har läst Tove-biografin Arbeta och älska, och är rädd för att dokumentären inte kommer med så värst mycket ny fakta för mig. Men jag ska lyssna vidare och återkomma sen, hoppas den fortsätter med att ställa frågor och problematisera, som den gjort.

Musik
Sexual av Neiked. Av någon anledning har jag lyssnat den här låten på repeat, jag tycker helt enkelt den är utmärkt. Den får mig att tänka på Kygos version av Sexual healing som har en stark laddning, och påminner mig om våren 2015. 
More Life av Drake. Jag rekommenderar Drake's nya album när du promenrar runt på stan, särskilt låten Passionfruit.

Mat & dryck
Fläderblomsdrink. Jag insåg att det blir supergoda drinkar om du blandar i en skvätt fläderblomssaft. Exempelvis med gin, tonic, is och lime.
3. linja lördagsbrunch. 3. linja ligger vid hamnen och erbjuder mycket god och geidgen brunch. En lunchig brunch med bland annat smoothies och tapas och allt gott helt enkelt, inte någon tråkig servering med bara yoghurt och torra croissanter.
Gryn. Det har öppnat ett nytt bageri och café i Åbo, nämligen Gryn. Inne i Forum som länge varit det mest döda stället i hela centrum men på senaste åren fått ett ansiktslyft med hippa affärer som Vegekauppa och PUF. Gryn har veganska produkter, gott lokalt kaffe och framför allt superbra service. Jag rekommenderar deras pain au chocolate. Där får man lust att sitta kvar länge, ett bra ställe att jobba på också.

Utställning & upplevelse
Lukten. Snart stänger utsällningen Lukten vid Helsingfors stadsmuseum, så det gäller att skynda på om du vill hinna dit en sväng.

Februarikultur: Nattbarn, Psyket & Jamiroquai.

Litteratur
Missdåd av Karin Erlandsson
Elden, leende av Henrika Ringbom
Iggy 4ever och Nattbarn av Hanna Gustavsson ♡ 
Lilla Berlin. So last year av Ellen Ekman
☆ Vågbrytarna av Ann-Helen Attianese
☆ Om detta talar man endast med kaniner ♡ och Att vara jag av Anna Höglund

Film
☆ Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992) är en film jag hört enbart dåliga saker om. Men har man sett klart Twin Peaks och vill ha mer, ser jag inget skadligt i att ta del av denna rulle. Men se absolut inte filmen innan du ser serien, för då är den full av spoilers. Jag tyckte ändå jag fick veta vissa nya saker om hur Laura Palmer egentligen var, och vad hon kände. Så det var ett plus.

Musik
Automaton av Jamiroquai. Månadens låt blev singeln Automaton som kom ut sista januari, och som innebar startskottet på Jamiroquais comeback album (som släpps i maj). Tycker låten känns uppdaterad och samtidigt har samma känsla som bändets superhits från slutet av 90-talet (Virtual Insanity, Canned Heat, Cosmic Girl). Ba lyssna.
Däggdjur av Säkert! Annika Norlin och gänget är efter många år ute med nytt album som passar perfekt för lågmälda, melankoliska moments och med "Kommer hända" även till förfest. Jag har inte lyssnat så mycket på Säkert! men med den här skivan lyckades de fånga mig med skörheten som har hög igenkänningsfaktor.

Serier & teve
Black mirror. En serie som finns på Netflix, som ger dig en klump i magen och speglar samhällets och teknologins mörka sidor. Avsnitten är fristående och utspelas i en dystopisk framtidsvärld. I ett avsnitt lever vi i en värld där allt man ser spelas in på ett minneskort, så att man sedan kan återuppleva och kolla på varje detalj i sitt minne. Det sätt på vilket vi missbrukar snapchat och videoinspelningar redan idag ligger inte långt från detta. Jag rekommenderar inte att se på Black mirror då du vill mysa, för det går inte, utan mer vid tillfällen då du är öppen för reflektion och nya perspektiv på tillvaron.
The office. För att väga upp det tunga såg vi också på den brittiska komediserien The office från början av 2000-talet. Helt otroligt underhållande. Alltså jag kan inte med Ricky Gervais roll i The Office, han är så sjukt jobbig och mitt i prick. Får skratt i magen bara jag tänker på honom.

Podcast
☆ Psyket. Superintressant podcast utgiven av Sveriges radio, där Emmy Rasper träffar kändisar (Jonatan Unge, Beatrice Eli, Sandra Beijer, Flora Wiström med flera) och frågar dem om hur det är för dem då de inte mår så bra psykiskt. Jag tycker podcasten gör något viktigt: skakar om stigmat kring mental ohälsa och tillåter samtal kring olika sorters mående. Mentala landskap är mycket intressanta och det är ok att inte må bra. Naturligt är Psyket en ganska tung podcast, som öppnar upp för tankar på det som en själv tycker är tungt, och jag tycker jingeln som inleder podden har en vibe som kunde passa som intro för en jobbig sjukhusserie.

Mat & dryck
☆ Kuori. Är du i Åbo och vill ha en lyxig lunch någon vardag tycker jag att du ska testa nya vegerestaurangen Kuori. Där får du en drömlikt god portion med falafels för en tia. Du får själva *pimpa* din egen portion med såser och dylikt.
☆ Delhi Darbar. Ungefär vägg i vägg med Kuori ligger Delhi Darbar som är en gammal favorit, så jag måste väl tipsa även om den här indiska restaurangen nu då jag en gång börjat tipsa. Den är populär och jag har alltid ätit gott där, senast var det palak paneer. 

Utställning & upplevelse
Makasiini Contemporary. I slutet av förra året öppnade ett nytt konstgalleri i akademikvarteren i Åbo, i en superfin, ljus lokal med högt till tak. Jag var där första gången en eftermiddag med Ylva och vi fastnade särskilt för den här tavlan av Jenni Vakkilainen. Verket såg ut som en festlig glassportion eller ett landskap där alla är glada och äter hattara. Jag tyckte om dynamiken med mörk övre kant som fick mig att tänka rymd och en bas som var rosa. Alla Vakkilainens tavlor gick i liknande stämning, med ett kladdigt och karnevaleskt uttryck.
På resa med Chiefen och Sally Jones. Sara och jag gick på en utställning som bygger på den prisbelönta bilderboken Legenden om Sally Jones av Jacob Wegelius, och som finns att se på Forum Marinum i Åbo just nu. Utställningen har betoning på lek, där man får klättra och uppleva ett fartyg likt det som Chiefen och Sally Jones färdas med osv. Vi saknade stora verk av Wegelius fantastiska illustrationer, och tänkte att det ultimata ändå hade varit användning av ljudbok och tydligare orientering som följde kronologin i boken, så att man liksom kunde uppleva boken från början till slut. Nu gick mycket uppmärksamhet åt till att fundera kring händelser och kronologi och hur saker hängde ihop. Forum Marinums grundutställning är också rätt intressanta, med imponerande miniatyrmodeller av skepp och all sorts detaljer och historier om sjöfart.

 

 

Söstra mi är min bokhylla, min skrivmaskin. Mellanrummet där jag möter en syster jag aldrig haft.

Hanna Sofia, 25. Litteraturvetare, frilansare, går författarutbildningen Litterärt skapande. Helsingfors.

hylostal@gmail.com

Portfolio

Nyckelinlägg
favoritböcker 2016
favoritböcker 2015
favoritböcker 2014
favoritböcker 2013
tre bästa böcker
varför söstra mi
börja skriva
till dig som skriver
min åboguide

Kategorier
läst 2017
läst 2016
läst 2015
läst 2014
litterärt skapande
kulturmånad
resväska