Mina favoritböcker 2015.

 

 

31. Favorite reads of the year. Min absoluta favoritbok det här året var The Secret History av Donna Tartt. Jag läste boken i februari och sedan dess har jag talat om boken varje gång jag fått chansen (förlåt!). När jag läste var jag uppslukad, ville inte att boken någonsin skulle ta slut. En konstant rusningskänsla i magen. Efter läsningen kunde jag inte släppa karaktärerna, de har levt med mig sedan dess.

Jag tyckte också väldigt mycket om Beckomberga - Ode till min familj av Sara Stridsberg. Jag läste den i somras och njöt av den drömlika stämningen, Stridsbergs vackra språk och tematiken om var gränsen går mellan att vara sjuk och vara frisk. Mentalsjukhusmiljöer är så fascinernade.

Höstens bästa böcker var Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri och Nervous Conditions av Tsitsi Dangarembga. Khemiri har ett så fenomenalt perspektiv, det kändes som att jag själv var berättaren och satt i samtal med Vandad, Pantern och Laide. Dessutom var Samuel möjlig att identifera sig med, hans tomhet och rastlöshet. Nervous Conditions är en fulländad helhet, med personporträtt jag aldrig kommer att glömma. En feministisk, afrikansk klassiker som fick mig att känna starka känslor.

Det har varit ett bra bokår. Jag har läst så många böcker jag verkligen tyckt om. Kika in i bokkategorin Läst 2015 för fler boktips!

 

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner