Störst av allt och the sun and her flowers

Här kommer tips på två böcker jag läst!

Rupi Kaur håller läsarens hand. Hjärtesorg, förälskelse, trauma, femininitet, övergrepp, helande och migration är teman som bär den canadensiska poeten Rupi Kaurs andra diktsamling The Sun and Her Flowers (2017). Med debuten Milk and Honey (2014) låg hon på New York Times lista över bästsäljare i över ett år, vilket är en anmärkningsvärd bedrift för en poesisamling.

Med The Sun and Her Flowers befäster Kaur sin position som en av världens mest säljande samtida poeter idag. Den som letar efter experimentell poesi med språklig glöd kommer inte att intressera sig för Kaur. Kaur erbjuder direkt tilltal, simpelt men stilrent språk, blottande självbiografi och en stämning som stundvis är politisk och stundvis ligger nära yoga.

The Sun and Her Flowers är fylligare än debutverket och särskilt välkommet är avsnittet med temat ”rooting”, som behandlar immigrationen till Canada. Som immigrant och kvinna representerar Kaur en marginaliserad grupp i den engelskspråkiga litteraturen: ”they have no idea what it is like / to lose home at the risk of / never finding home again / to have your entire life / split between two lands and / become the bridge between two countries”.

Kaur utvidgar poesins fält både gällande tema och tillvägagångssätt, vilket är glädjande med tanke på genrens livskraft. Dikterna ackompanjeras av illustrationer och kapitelindelningen formulerar dikternas tematik och det förekommer även stödord i kursiv som öppnar upp dikten. Kaur håller läsarens hand genom hela verket. ✧✧✧ Recensionen publiceras i affärsmagasinet Forum 1/2018.

Gymnasiet och anklagad för mord. Störst av allt (2016) av Malin Persson Giolto gjorde henne till bästsäljande författare i Sverige och boken fick stämpeln "Årets bästa kriminalroman". Jag läser sällan deckare men valde att läsa den här på mellandagarna, vilket jag är glad över att jag gjorde. 

Boken handlar om adertonåriga Maja och hennes rättegång då hon skjutit två personer i sitt klassrum och är misstänkt för att ha planerat en skolskjutning tillsammans med sin pojkvän Sebastian. Miljön är överklassens Stockholm och relationerna mellan gymnasieeleverna står i centrum. Boken är snabbläst, spännande och ändå inte lättsmält. Maja är medberoende till Sebastians drogmissbruk, hans infekterade papparelation och hans depression. Maja anklagas för att ha planerat mordet av sin bästa vän.

Störst av allt är en lyckad skildring av en adertonåring och hennes perspektiv och den gymnasievärld där drama mellan vänner blir störst av allt. Jag blev arg på Majas inskränkthet då hon åker till en av Stockholms förorter och ibland kändes Sebastians pappa överjordiskt elak och kall. Rättegångsprocessen var detaljerad och intressant nästan hela vägen. Oavsett en fin bok, om kärlek, skuld, uppoffringar och svek.

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner