Februarikultur: Nattbarn, Psyket & Jamiroquai.

Litteratur
Missdåd av Karin Erlandsson
Elden, leende av Henrika Ringbom
Iggy 4ever och Nattbarn av Hanna Gustavsson ♡ 
Lilla Berlin. So last year av Ellen Ekman
☆ Vågbrytarna av Ann-Helen Attianese
☆ Om detta talar man endast med kaniner ♡ och Att vara jag av Anna Höglund

Film
☆ Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992) är en film jag hört enbart dåliga saker om. Men har man sett klart Twin Peaks och vill ha mer, ser jag inget skadligt i att ta del av denna rulle. Men se absolut inte filmen innan du ser serien, för då är den full av spoilers. Jag tyckte ändå jag fick veta vissa nya saker om hur Laura Palmer egentligen var, och vad hon kände. Så det var ett plus.

Musik
Automaton av Jamiroquai. Månadens låt blev singeln Automaton som kom ut sista januari, och som innebar startskottet på Jamiroquais comeback album (som släpps i maj). Tycker låten känns uppdaterad och samtidigt har samma känsla som bändets superhits från slutet av 90-talet (Virtual Insanity, Canned Heat, Cosmic Girl). Ba lyssna.
Däggdjur av Säkert! Annika Norlin och gänget är efter många år ute med nytt album som passar perfekt för lågmälda, melankoliska moments och med "Kommer hända" även till förfest. Jag har inte lyssnat så mycket på Säkert! men med den här skivan lyckades de fånga mig med skörheten som har hög igenkänningsfaktor.

Serier & teve
Black mirror. En serie som finns på Netflix, som ger dig en klump i magen och speglar samhällets och teknologins mörka sidor. Avsnitten är fristående och utspelas i en dystopisk framtidsvärld. I ett avsnitt lever vi i en värld där allt man ser spelas in på ett minneskort, så att man sedan kan återuppleva och kolla på varje detalj i sitt minne. Det sätt på vilket vi missbrukar snapchat och videoinspelningar redan idag ligger inte långt från detta. Jag rekommenderar inte att se på Black mirror då du vill mysa, för det går inte, utan mer vid tillfällen då du är öppen för reflektion och nya perspektiv på tillvaron.
The office. För att väga upp det tunga såg vi också på den brittiska komediserien The office från början av 2000-talet. Helt otroligt underhållande. Alltså jag kan inte med Ricky Gervais roll i The Office, han är så sjukt jobbig och mitt i prick. Får skratt i magen bara jag tänker på honom.

Podcast
☆ Psyket. Superintressant podcast utgiven av Sveriges radio, där Emmy Rasper träffar kändisar (Jonatan Unge, Beatrice Eli, Sandra Beijer, Flora Wiström med flera) och frågar dem om hur det är för dem då de inte mår så bra psykiskt. Jag tycker podcasten gör något viktigt: skakar om stigmat kring mental ohälsa och tillåter samtal kring olika sorters mående. Mentala landskap är mycket intressanta och det är ok att inte må bra. Naturligt är Psyket en ganska tung podcast, som öppnar upp för tankar på det som en själv tycker är tungt, och jag tycker jingeln som inleder podden har en vibe som kunde passa som intro för en jobbig sjukhusserie.

Mat & dryck
☆ Kuori. Är du i Åbo och vill ha en lyxig lunch någon vardag tycker jag att du ska testa nya vegerestaurangen Kuori. Där får du en drömlikt god portion med falafels för en tia. Du får själva *pimpa* din egen portion med såser och dylikt.
☆ Delhi Darbar. Ungefär vägg i vägg med Kuori ligger Delhi Darbar som är en gammal favorit, så jag måste väl tipsa även om den här indiska restaurangen nu då jag en gång börjat tipsa. Den är populär och jag har alltid ätit gott där, senast var det palak paneer. 

Utställning & upplevelse
Makasiini Contemporary. I slutet av förra året öppnade ett nytt konstgalleri i akademikvarteren i Åbo, i en superfin, ljus lokal med högt till tak. Jag var där första gången en eftermiddag med Ylva och vi fastnade särskilt för den här tavlan av Jenni Vakkilainen. Verket såg ut som en festlig glassportion eller ett landskap där alla är glada och äter hattara. Jag tyckte om dynamiken med mörk övre kant som fick mig att tänka rymd och en bas som var rosa. Alla Vakkilainens tavlor gick i liknande stämning, med ett kladdigt och karnevaleskt uttryck.
På resa med Chiefen och Sally Jones. Sara och jag gick på en utställning som bygger på den prisbelönta bilderboken Legenden om Sally Jones av Jacob Wegelius, och som finns att se på Forum Marinum i Åbo just nu. Utställningen har betoning på lek, där man får klättra och uppleva ett fartyg likt det som Chiefen och Sally Jones färdas med osv. Vi saknade stora verk av Wegelius fantastiska illustrationer, och tänkte att det ultimata ändå hade varit användning av ljudbok och tydligare orientering som följde kronologin i boken, så att man liksom kunde uppleva boken från början till slut. Nu gick mycket uppmärksamhet åt till att fundera kring händelser och kronologi och hur saker hängde ihop. Forum Marinums grundutställning är också rätt intressanta, med imponerande miniatyrmodeller av skepp och all sorts detaljer och historier om sjöfart.

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner