Ja, kunde jag få dina mungipor att skälva av oemotståndligt skratt - detta skratt, som plötsligt väller fram beskt, mörkt och starkt, hur mycket hade jag inte då lyckats förändra dig.

I min hand håller jag: en mörk liten bok om ondska, från 1947, skriven under trycket från Förintelsen. Om du inte har lust för något tungsint ska du titta åt ett annat håll.

Det här passar inte riktigt till min sinnesstämning just nu eftersom jag kom hem fem i morse från teater Viirus premiär där jag jobbade och firade Mästaren och Margarita samt Viirus 30 år. Så roligt!

Fast på sätt och vis handlar ju även Mästaren och Margarita om världens ondska och under Viirus föreställning får man skratta åt mörkret. Så Besk brygd + Mästaren och Margarita är inte en så dålig kombo. Jag ska skriva mer om föreställningen en annan gång. Nu ska jag berätta om den här boken som jag recenserat:

Besk brygd (1947) av Mirjam Tuominen.

Besk brygd är en finlandssvenska klassiker som är aktuell i nyutgåva. En bok att ta till om du vill fundera på nazism, antifascism, ondska, dödslängtan, meningen med livet, djurens rättigheter, magin med spädbarn och överlag: det essentiella i livet. Äsch, ta bara och läs min recension, Angelägnare än någonsin: Mirjam Tuominen, och Besk brygd som bara är 114 sidor lång men som rymmer ett helt liv. Quote ur recensionen:

Vad har jag gett mig in på som ställer mig inför att recensera Besk brygd? Verket är ett sådant som inte vill recenseras – det ges ut i nyutgåva sjuttio år efter sin publicering vilket skvallrar om innehållets livslängd och kvalitet. Tuominens språk är oumbärligt, hon skriver essän med en böljande, impulsiv kraft som tillåter henne att pausa där det krävs och med lätt hand driva över från ett nattsvart mörker till ironi. Hon pendlar känslomässigt och stilistiskt: från poetiska bilder av frihetens hav till ett rasande allvar som övergår i skratt.

Tuominen går till angrepp på läsaren: ”Du människa, som i denna stund med en axelryckning slår igen min bok och lägger undan den för att återgå till din dagstidning – gör det inte, just för dig, just till dig talar jag – just dig gäller detta.” Och hon nöjer sig inte med att peka ut läsaren och få hen att vrida på dig i stolen. Tuominen vill diskutera barnamord och självmord, och sedan vill hon kalla läsaren för bödel och få hen att skratta.

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner