Böcker jag bläddrar i

På mitt överkast ligger en så här fin mix av böcker. Egentligen läser jag In transit och teori på heltid, men ibland kastar jag längtansfyllda blickar på dessa böcker. De tre poesiböckerna tog jag med mig från Litterärt skapande där vi hade poesi som tema under höstens första skrivkurstillfälle. Vi läste en hel del dikter, skrev dikter, pratade om dramaturgi och rytm. Jag gick hem med många poeter gungande i bakhuvudet, och en liten lust att sitta ner och skriva renodlad, minimalistisk poesi igen.

I Lukas Moodyssons Mellan sexton och tjugosex hittade jag direkt en dikt som talade till mig. Måste forstätta klura på vad det egentligen är som känns så mitt i prick. Men jag tror det är en blandning av allt från estetiken till rytmen. Lukas Moodyssons bok verkar på alla sätt lovande, och jag tilltalas av det faktum att allt är skrivet medan författaren var sexton till tjugosex år gammal.

En bok som jag bläddrar i nu som då är Så gör jag: konsten att skriva av Bodil Malmsten. Jag har ju fått upp ögonen för henne efter Det här är hjärtat. Detta uppslag är Bäst. Det är skönt att läsa skrivhandböcker, de peppar och bekräftar hela tiden valet att skriva.

Inger Christiansens (1935-2009) Alfabet (1981) följer alfabetet och boken anses vara en modern klassiker som tematiskt aldrig går ur tiden. Boken handlar om förstörelse, om bomben. Jag tycker mycket om de allra första dikterna där bara ord på den bokstaven räknas upp så där, med små bindeord emellan. Längre in i verket kommer längre dikter. Skrivtips kommer lastat: Beskriva intryck du har i ett rum med ett ord bara. Rada orden i alfabetisk ordning. Kila in finns, skiljetecken samt ordet och där det behövs för rytmens skull. Tada - du har en dikt.

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner