Böcker du inte får missa i höst

Här på en vit bordsyta ligger fyra läsupplevelser som du inte borde vara utan i höst. Det är bokmässa i Göteborg men jag är inte där. I stället har jag sett Den stora elden på teater Viirus och druckit Mexican mule, och tänker nu tipsa om fyra böcker som jag tycker oerhört mycket om!

En spellista för sömnlösa nätter av Déa Solin rekommenderar jag för dig som är olyckligt kär eller nyförälskad, dig som gillar amerikanska highschoolserier på Netflix och som känner dig sysslolös och ensam i en stor stad. Boken handlar om tjej som möter tjej. Debutromanen är kort och spänstig.

Bara lite till av Heidi Hakala är också en debutroman - en Helsingforsskildring om prestationssamhället, pressade tidsscheman och en kantig självbild. Förutom att kastas in i stela mingelsammanhang tas läsaren med in i psykologens mottagningsrum och ner på badrumskaklet då det är som värst. Om att överanalysera allt och vara evinnerligt självkritisk.

Bombträdgården av Mia Franck utspelas inte i nutid, det är en story om krigsbarnet Lissu som skickas till Rydlunda i Kalmar och blir Liselott på en prästgård. I Bombträdgården är den historiska tiden ingen klichébild, Lissu är ett barn av kött och blod som det går att känna igen sig i. Bombträdgården handlar om uppväxt, vänskap och om att höra hemma på flera platser. Berättandet är rått och medryckande.

Och hjärtat, det var mitt av Sara Ehnholm Hielm är en essäsamling som inte håller sig till konventionerna, utan på ett känslosamt vis tar sig an livet och litteraturen. Boken har en böljande struktur: det finns både mer litteraturvetenskapliga essäer och texter som känns personliga och dagboksnära. Ofta löper stycken om fakta och känslovärld parallellt, och går in i varandra. Och hjärtat, det var mitt är mycket njutbar läsning, man vill bara dröja kvar bland sidorna.

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner