Om att bara vara ett barn, om att spricka sönder och vara svag, under den röriga vuxenheten.

Läs hela essän om Iiris Viljanens Mercedes i Horisont

"Jag lyssnar på Mercedes av Iiris Viljanen. Det är köldgrader ute, morgonmörkt, de mötande bilarna passerar som lösryckta ljuslyktor. Jag sitter på den billigaste bussen med röda säten på motorvägen mellan Helsingfors och Åbo.

Det är snart ett år sedan jag började lyssna på Iiris. Det var på samma pendelsträcka, men då var jag på väg åt tvärt motsatt håll."

"Några av de mest berörande stroferna inkapslar den stil som kännetecknar Iiris:

Jag var bara ett barn
när jag grävde ner dig under min gran
en rödgran lika gammal som jag
planterad av min gudfar"

"I min upplevelse av låten ["Mercedes"] finns två tidsplan: barndomen där diktjaget begraver sin åldrade katt och samtidigt en nutid där en ung person som nyss fått körkort åker med en döende katt på baksätet. Hon kanske kör för fort med en Mercedes Benz av gammal årsmodell. Diktjagets skuld och saknad kopplas till katterna; jag tänker på alla de katter som blivit dödade av människor. Således är ”Mercedes” en låt om kärleken till ett keldjur, om sorgen kring ett dödsfall, men också om det oundvikliga kretsloppet av planterande och begravningar, och om balansen mellan människor och mellan människor och djur."

"På det kalla kaklet som en naken liten hare
har du några minnen av det?

Det kanske inte är kärleken som i sig fördunklat hjärtat, det är ett illamående, en osund självbild eller en depression som förmörkar synen. Diktjagets utsatthet är knivskarp. Det spelar ingen roll hur diktjaget hamnat på den plats där hon nu befinner sig – naken på badrumskaklet är avgrunden svindlande. Sorgen inkapslas i lagren av tid, i lagren av minnen, i besvikelsen hos ett barn."

"Psykisk ohälsa är tydligt framträdande i "Plötsligt ful", en av låtarna på skivan som ligger nära spoken word. Här illustrerar texten ett rörigt sinneslandskap, orsakat av PMDS som är en gravare form av PMS och som 3–4% av kvinnorna lider av premenstruellt månatligen. Diktjaget kämpar med relationer, självbild och prestationsångest, förhöjt av depressiva tankar. PMDS beskrivs som ett lasersvärd och som en kraft som tar huvet i besittning."

"Känslorna som Iiris lyckas ladda i sina rader accentueras då hon växlar mellan sång prat samt skörhet och styrka, och skönjer ett brett register som inte upphör att fascinera vid upprepad lyssning. Varje strof i Mercedes är värd att ta till sig, som en manifestation för denna tid och de platser Iiris besökt. Texterna är värda att förvalta, vidkännas och associera utgående från. Minnas de särskilt viktiga raderna. Om att bara vara ett barn, om att spricka sönder och vara svag, under den röriga vuxenheten."

Läs hela essän om Iiris Viljanens Mercedes i Horisont

 

 

Hanna Sofia, 26. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com

Portfolio