kun saan unen päästä kiinni puristan kunnes se muuttuu siniseksi

Jag har läst diktsamlingen post-alfa (2016), av den debuterande poeten och rapartisten Paperi T. Helsingin sanomat ger verket mycket gott betyg, och efter att ha köat hela hösten vid biblioteket får jag äntligen ta med mig boken hem nu sista veckan innan jul. Verket är det mest sålda i poesiväg i vårt land i år och är uppe i fjärde utgåvan tror jag, Paperi T har gjort ett gott förarbete till boksläppet eftersom han har en etablerad fanbase.

Recensenten vid HS funderar på många grejer som jag också noterar: varför måste post-alfa kommentera sin icke-manlighet om vi har gått in i en tid då mannen inte längre är en alfa? Och är inte namedroppandet och referenserna till Helsingfors nattliv och kultur ett sorts poserande, ironiserande, ett sätt att hålla hög coolhetsfaktor och inte "förlora ansiktet"? Ändå underhålls jag av dikterna som är lite poserande, eftersom de är strama och välfungerande ändå, och jag tycker om exempelvis dikten itsemurhapaikkoja (som i princip räknar upp otippade och hipstriga ställen) eftersom läsaren kan fylla platserna med mörkt innehåll utgående från tanken på självmord. Dikten här nedanför fångade mig också med sitt direkta tilltal och tematiken, att skämma ut sig. 

Men precis som HS recensent tycker jag att det verkligt lyckade och intima sipprar in mellan raderna i andra halvan av post-alfa där Paperi T skalar ner, minimaliserar och träffar exakt. Där handlar poesin mer tydligt om kärlek, ur trånande, känslosamma och destruktiva vinklar.

Boken innehåller vissa helt tomma, svarta blad och jag tycker det ger läsningen en behaglig rytm. Det blir som ett hål, ett låtbyte eller en talare som pausar och tar ny ton. Paperi T i diktboken påminner om det som finns på Spotify, det som Lina länge peppade mig till att lyssna på och som jag slutligen också hittade fram till. Post-alfa är ett fint tillägg till Paperi Ts produktion, och i sig självt en fin läsupplevelse. Läs den!

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner