Rakkaus niinku

Jag har aldrig läst en bok som liknar Rakkaus niinku (2016) av Johannes Ekholm. Den är en unik snöflinga *lol*. Den är som personer jag träffar dagligen: cyniska, ifrågasättande, briljanta, lite självupptagna och enerverande. Lätt deprimerade och nedstämda, ensamma och i jakt på meningen med allt. Boken är ganska tungläst eftersom replikerna är långa och väldigt informativa. Ibland tänker jag att varje karaktär är en google, att varje karaktär i själva verket är en dator, vilket fiktionaliserar dem. De lägger liksom fram sina ord för smart för att va verkliga.

Hela boken är uppbygd på dialog och vilar på premissen att huvudpersonen Joona har spelat in allting med sin iphone och transkriberat samtalen exakt som de varit till bokform. Boken innehåller mycket meta-diskussion om konceptet bok, om Joonas projekt, om skrivande. I samtliga dialoger syns det hur personerna som är inblandade kolliderar med varandra, om och om igen. Joona för mycket samtal med sin pappa, som är författare och skrivit böcker som påminner om Knausgårds kamp. Det är träffande hur Joona och hans pappa inte möter varann, hur de har så avsevärt olika blickar på sin omgivning.

Bäst tycker jag om chattsessionerna som Joona har med SAD91RL om nätterna, och så tycker jag om hur berättelsen slutar. En bok som jag tycker ni ska nosa på, den kommer i svensk översättning på Förlaget i höst! Allt som allt är Rakkaus niinku en bok som inte har sin motsvarighet någonstans, som experimenterar, som andas JUST NU och som gestaltar en situation som känns högaktuell för så många unga medelklasspersoner idag. Som ifrågasätter ordningen i världen och som funderar på alltings meningslöshet och de små ting som är lycka och kärlek.

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner