I samma ögonblick kommer bombnedslaget. Hennes kropp slungas ut mot trappan och blir begravd under spillror.

För ovanlighetens skull kommer här ett boktips från fyrtiotalet. Nämligen novellsamlingen Kris (1946) av Mirjam Tuominen, som var en finlandssvensk författare. Hon debuterade 1938 och Kris utkommer året innan Tuominens mest kända verk som heter Besk brygd. Tuominen har varit okänd för mig tills rätt så nyligen, då jag börjat fundera på möjliga författare och teman att forska om. Jag vill lyfta fram en kvinna som inte tidigare fått så mycket utrymme och helst av allt vill jag jobba med noveller. Men allt det här är bara i början och vi får se var jag hamnar.

Tuominens prosa är mycket mörk och hon skriver om andra världskriget, om fascismen, om ondskan som finns i oss alla. Hon skriver om vacklande psyken och humorn som finns i hennes texter är djärv. Samtliga dessa teman är relevanta än idag, vilket gör motiverar valet av författare. Jag tillalas mycket av det här verkets titel. Kris. Och jag drar mig från att läsa de samlingsvolymer som finns av hennes verk, söker just nu med ljus och lykta efter orginalutgåvor av verken.

Novellen som fångar mig mest i Kris är Bortkastad kropp som även är den kortaste texten, bara tio sidor lång. Novellen tar sin början i hopplösheten, med "Långa, slitande snyftningar ur mörkret." Ett par ligger i sängen och hela sovrummet är laddat av desperation. Mannen är ondskefull, men ändå erbjuder han kvinnan ömhet. Det är under kriget och det går bomblarm. Mannen måste lämna kvinnan och hon undrar om det ens finns någon poäng i att söka skydd. När hon slutligen bestämt sig för att överleva, när hon hittat en strimma hopp, öppnar hon dörren, och i samma ögonblick kommer bombnedslaget som slungar hennes kropp, och begraver henne under spillror.

Ett verk och ett författarskap att vända sig till med frågor om ondska och livets mörker.

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner