Den varmaste sommaren i Lappland

Istället för att boka resa har jag börjat se tillbaka på sommaren.

Jag vänder mig ofta till minnen, till bilder, tillbaka. Det är en konstig process, hur många gånger jag orkar studera en bild. Eller läsa en text. Oskar frågade mig nyss vad jag läst för nyheter. Inga, sa jag. Jag har bara läst mitt manus som redan är klart. Vältrat mig i det som redan varit.

På vägen till Nuupas körde vi via Kuopio och Kajana. Vi såg upp för renar och ju längre norrut vi kom blev vägarna allt mindre trafikerade.

De första bilderna är från Hepoköngäs i Puolango där vi tältade en natt. Hepoköngäs är Finlands högst vattenfall. Puolango är känd för sin pessimism.

Vår stuga låg invid Nuupaskoski. Där spenderade vi dagarna med att bada i ån. Dricka svalt vitt vin. Jag läste Rich boy och Oskar fiskade. Vi vaknade sent, vi bastade varje kväll. Åt grillmat mitt i natten och lyssnade på radion som talade om skogsbränder och sände en serie om Gösta Sundqvist. Jag plockade hilla, som hjortron kallas i Ranua.

Jag yogade och dödade bromsar tills jag blev utled och ville köra någonstans. Då åkte vi till ett loppis i byn eller till en ny fors eller till matbutiken eller hela vägen till Haparanda.

I Ranua fanns ett zoo som vi inte besökte och det pågick opistoseurat, alltså vidsträckta fält med husbilar och troende familjer. Matbutikerna var dyrare än i södra Finland och det fanns inte alls lika mycket vegetariska alternativ.

Följande bilder är från Nuupas, Ranua eller närheten.

Eftersom vi var så pass nära svenska gränsen ville vi åka över den. Vi åt lunch på svenska sidan vid Kukkolaforsen i Tornedalen. Där fanns gamla fiskebodar, fiskemuseum och vattendrivna kvarnar. På tillbakavägen bläddrade vi bland vinyler, drack öl och coca cola på stranden i Haparanda och sedan handlade vi i Torneå innan vi åkte tillbaka till Nuupas.

Det var en bra resa. När vi körde hem stannade vi på Burger king i Uleåborg. Då jag körde såg Oskar på formel1. När vi stannade i Jyväskylä var det redan mörkt och den sträcka vi hade kvar att köra kändes hur kort som helst. Från Nuupas till Helsingfors är det 754 kilometer.

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner