Jag har känt att “störst av allt är kärleken” och att vår vänskap är evig.

Vet ni vad som är det roligaste just nu? Ja, det är Kontur 1/2018 Vänskap som jag varit redaktör för tillsammans med Valter Sandell. Nu är numret här. Finns i en låda i min tambur. Numren doftar sött av tryckeri och layouten är så sabla snygg. När numren kom för cirka en vecka sedan och jag öppnade lådan tänkte jag börja gråta av eufori.

Vad är Kontur?

Kontur är ett laboratorium som undersöker potentialen i att skriva och leva tillsammans, och utforskar etablerade begrepp ur nya vinklar. Det gäller även arbetsprocessen och tidskriften som produkt. Kontur är en process som är i ständig förändring och som samtidigt formar oss som kontribuerar till Kontur. Kontur är baserad i Helsingfors. Kontur är en flerspråkig tidskrift som utkommer i tryckt form fyra gånger per år.

Var kan du få ett nummer?

Tills vi fixat hemsidan kan du följa Kontur på Instagram och gilla oss på Facebook, samt så klart köpa ett exemplar av vårt första nummer för sju blanka euroslantar. Kontur finns till salu på webshopen Khaos och i nuläget kan du också köpa numret på bokhandlarna Nide och Kosminen i Helsingfors, samt på Turun kirjakahvila i Åbo. Inom en månad finns tidskriften också på Malmö konsthall, på Gros i Vasa och i Stockholm.

Kontur 1/2018 har 96 sidor och innehåller samtal, essäer, skönlitteratur, översättning, recension och fotokonst som tangerar temat vänskap. Det finns två texter på finska och de övriga är på svenska. Tillsammans med Heidi Hakala har jag skrivit en skönlitterär text med metoden collaborative writing, där hon från Malmö och jag från Helsingfors gick i dialog i ett dokument online. Våra röster flöt ihop med varann och med våra referenser, karaktärerna som framträdde blev Jessica och Elizabeth, och vår prosatext heter nu "Vad vi pratar om när vi pratar om vänskap".

"Jag har bara velat bli älskad. Allt annat är sekundärt. Jag har tänkt att du får såra mig, vara distanserad. Du får vara en idiot, men det kommer inte att förändra vår vänskap. Jag har känt att “störst av allt är kärleken” och att vår vänskap är evig. Den enda verkliga oro jag haft är den att du en dag inte ska älska mig."

 

 

Hanna Sofia, 26. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com

Portfolio