Top 10: böcker jag läste 2017

Under året som gick hann jag läsa 58 böcker in alles, av vilka 36 stycken var romaner eller nästan-romaner. De övriga 22 är diktsamlingar, novellsamlingar, noveller, prosastycken, seriealbum, bilderböcker. Jag läste mycket finlandssvenskt såklart, och mest kvinnliga berättare och nyutkommet. Böckerna jag bloggat om hittas i kategorin läst 2017.

Förra året ville jag läsa mer poesi och året innan det ville jag läsa mer kiosklitteratur. De här kateogrierna läser jag fortfarande helt för lite av. I våras plöjde jag ganska många feministiska seriealbum vilket var mysigt men nu vet jag: i år vill jag läsa fler verk som inte är nyutkomna. Det finns så många briljanta böcker som ligger olästa, från början av tvåtusentalet, nittitalet, för att inte tala om klassiker från hundra år tillbaka. Jag tänker t.ex på två av mina favoritböcker: Surfacing från 1972 och The Secret History från 1992. Författares debutverk är särskilt spännande tycker jag, slog just upp Joyce Carol Oates debutverk With Shuddering Fall från 1963. Stephen King och Erica Jong är författare jag vill läsa 2018. Dessutom borde jag gå en runda i antikvariat någon dag, det har jag inte gjort på väldigt länge.

Just nu läser jag Never let me go av Kazuo Ishiguro och högst upp på läslistan ligger Vegetarianen av Han Kang, Hunger av Roxane Gay och En dag ska jag bygga ett slott av pengar av Evin Ahmad.

Här kommer årets topp 10! Jag har läst så mycket bra så det här urvalet är helt baserat på magkänsla.

10. White Monkey av Adrian Perera

"Höstens hetaste diktsamling!"

9. Själarnas ö av Johanna Holmström

"Här märks det att texten bearbetats omsorgsfullt och med mycket kärlek. Själarnas ö är löst baserad på tillvaron och personer som vistades på Sjalö hospital, ett mentalsjukhus för kvinnor som stängdes på sextiotalet. Holmström har satt sig in i kvinnornas situationer med stor känsla. Jag kommer nära dem, förstår deras sätt att agera och ser mig själv i dem."

8. Rakkaus niinku/Kärlek liksom av Johannes Ekholm

"Jag har aldrig läst en bok som liknar Rakkaus niinku (2016) av Johannes Ekholm. Den är en unik snöflinga *lol*. Den är som personer jag träffar dagligen: cyniska, ifrågasättande, briljanta, lite självupptagna och enerverande. Lätt deprimerade och nedstämda, ensamma och i jakt på meningen med allt."

7. Kupa av Marie Norin

"Jag älskar det märkliga med Kupa. Med betoning på Älskar. Den klassas som en psykologisk thriller och språket är så lätt och fint och helheten är utmanande och absurd och lite äcklig."

6. Den andra kvinnan av Terese Bohman

"Bohman porträtterar en cirka 25-årig kvinna som stannat kvar i Norrköping och jobbar på sjukhusets kök. Hon är längst ner i rangordningen och berättelsen handlar till stora delar om klass. Andra centrala teman är makt och ensamhet. Jag berördes av jagperspektivet och den komplexa skildringen av jagets inre värld, det kändes ibland som om jag befann mig inne i en verklig persons tankevärld. Med andra ord ett mästerligt bygge av en karaktär, som ofta känner sig ensam och annorlunda. Hon bär på en längtan bort som det är lätt att identifiera sig med."

5. Vildsvin av Hannah Lutz

"Berättelsen är en kalejdoskopisk väv på 99 sparsmakade sidor, i ett ungefär en veckas nu kring midsommar, en struktur som lämnar mycket rum för tolkning. Berättelsen är tätt knuten till ett nyvaket, lakanvitt tillstånd, där rollerna är rörliga och stämningarna ligger i huvudsakligt fokus. Trots det är boken inte otillgänglig, den är kittlande, brännande och fyndig, och kretsar kring en dragning till absolut närhet: ”Om morgnarna kan jag fyllas av en kraftig längtan efter dem, de andra människorna, mjuka armar och ben, ansikten som ännu inte hårdnat i dagen.” Det normativa tillståndet är sömngångarens, där människor rör sig i cirklar i en otillfredsställande vardag."

4. Samtal med vänner av Sally Rooney

Frances går bakom ryggen på sin bästa vän Bobbi och har därtill bristande självinsikt. Frances anklagar sig själv för att vara känslokall och hon distanserar sig från känslor av äkta affektion. Den svala ytan, ”coolheten”, känns tidsenlig. Romanen är indelad i två delar och andra delen utgörs av en radikal nedmontering av karaktären. Hon går in i sig själv på ett destruktivt sätt, isolerar sig från omvärlden och vill inte ta emot någon hjälp. Det framstår som att den här fasen av självförakt är nödvändig för berättelsen.

3. Natten som föregick denna dag av Johanne Lykke Holm

"Boken handlar om ett år då jagberättaren är 13 år gammal. Hon speglar sig i sin syster Cosima (som är ett grekiskt namn med betydelsen "order, decency" vilket förklarar en hel del), mamman som delar med sig av minnen från sin egen uppväxt/som frånvarar och liknas vid en död, och hästen Elektra som jagpersonen tycker mycket om men är tvungen att skiljas från. Huvudtemat är att skaka av sig barndomen och gå in i nån sorts vuxenhet. Ett brännande, mycket relaterbart tema."

2. The Handmaid's tale av Margaret Atwood

"Jag är väldigt glad att jag läst The Handmaid's Tale. Boken väcker tankar om frihet och frihetens betydelse, samt makthierarkier och potentiella samhällen. Hur människan är förmögen att vänja sig vid nästan vad som helst. Hur mycket lycka det finns i väldigt små saker och hur mycket närhet betyder för en kropp. En feministisk agenda och tanken om systerskap är starkt närvarande men även konkurrens inom den kretsen skildras. Det är relevant att ifrågasätta samhällsordningen. Atwood framställer inte heller åttiotalets verkliga samhälle som någon utopi."

1. Ett litet liv av Hanya Yanagihara

"Vänskap är ett centralt tema i Ett litet liv. Och viljan att leva eller inte vilja leva. En sak som kommit på tal är huruvida man klarar av att läsa Ett litet liv då man känner sig nedstämd. Jag kan ju inte säga nåt om den saken eftersom jag inte känt mig nedstämd under läsningen men för mig var den mest påtagliga känslan ändå en hoppfullhet och en tro på kärleken. Den kärlek som karaktärerna visar för varandra är beundransvärd och får mig att minnas vad som egentligen är viktigt i mitt liv."

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner