Det vill jag säga dig, Lidia, jag är ingens skam och det är inte du heller.

Vänd om min längtan (2016) av Ann-Luise Bertell är en väldigt fin roman. Boken är ursprungligen utgiven på Marginal men nyligen utkommen även på Förlaget i en vackrare utgåva.

Boken vann Svenska Yles litteraturpris med motiveringen: "Vänd om min längtan är en Amerikaroman som trollbinder från början till slut. Där man kanske hade väntat sig en utvandrartrilogi bestående av tjocka tegelstenar vänder Ann-Luise Bertell fördomsfritt upp och ner på konventionerna. Hon skriver kort och koncist i berörande och hjärtskärande scener."

Maria växer upp i Vörå och flyttar till Canada för att sedan återvända till Vörå. I boken varvas brev till Lidia, skrivna av Maria då hon är gammal, med skildringar av Marias liv från barndomen till vuxen ålder. Perspektiven stöder varandra, och läsaren får bit för bit veta mer om vem Lidia är och vad som egentligen hänt.

Boken handlar om relationen mellan Maria och hennes mor, och samtidigt om Marias relation till hennes egen dotter. Maria gör uppror och skiljer sig från sin man, något som hennes mamma aldrig skulle ha gjort. Hur Maria först förblindas av kärleken, men sedan klarar av att vara stark och göra det som krävs. Jag berördes även av skildringen av syskonskap. Jag tycker om den ärliga, direkta berättartonen i Vänd om din längtan. Boken är en passande present till en mamma.

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner