Augustikultur

Film
→ Det finns fyra kortfilmer på Svenska yle just nu. Kortfilm är ett kul format, jag tyckte särskilt mycket om Glaspärlan som skildrar fattigdomsfinland. Inte kanske ett så nytt tema men jag tyckte om sättet på vilket storyn berättas, bland annat genom kopplingen till mobilspel, skildringen av skolmiljön och valet av dämpade, gråa färger.

Litteratur
Ett litet liv av Hanya Yanagihara ♡
White Monkey av Adrian Perera ♡
→ De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru

Musik
→ Musikmånaden präglades av att jag spontant köpte en söndagsbiljett till Flow festivalen och gick för att se främst Frank Ocean. Jag hade inga särskilt höga förväntningar på honom men han erbjöd en helt megabra show som helhet. Hur ljudet kom från olika håll (sounddesignen typ) var imponerande och gjorde det dynamiskt. Jag tyckte hans lekfulla scenshow och roliga/snygga visuals gjorde helhetsupplelvelsen givande. Drog mig till nåt så drastiskt som att kalla keikkan den bästa jag nånsin upplevt? Sen dess har jag nu lyssnat på Frank Oceans nyaste album Blonde. Nikes!

→ Förutom Frank såg jag Princess Nokia, Marie Davidsons dj set och BadBadNotGood i Balloon tent, varav den sista av dem var den som gjorde starkast intryck på mig. Hade inte lyssnat på det kanadensiska boybandet tidigare men deras positiva energi och funky instrumentala musik var så bra.

→ Därtill såg jag Vasas flora och fauna spela live. Sjöng med i alla sånger och dansade trots regnet.

Podcast & radio
→ Under sensommaren tappade jag lusten för att lyssna på sommarprat men hörde Johannes Ekholms prat som du inte bör missa! Och så gick ju Flora & Frida poddens sista avsnitt innan de slutar (eller pausar, för hur länge vet man inte), och jag tycker deras prat blivit bara bättre hela tiden. Kommer sakna Flora & Frida-avsnitten. Säg till om det finns nån liknande som jag kunde ersätta dem med!

Utställningar & upplevelser
→ Konstens natt på Förlaget. Jobbade/minglade på Förlaget under hela Konstens natt. Vi serverade vin och tog del av läsningar.
→ Jag tog del av Sibbos första pride som gick längs stora byvägen i regn, och det var fint att se hur folk engagerade sig kring paraden.
→ På Ihan Pihalla som jag var med och ordnade hade mina vänner Vera och Jenna en konstutställning som hette Hemma bra, borta bäst och där de hängt upp vita tyger kring ett träd och fixat med ljus och grejer. När mörkret lade sig på kvällen var det fint att lägga sig inne i tältet och bara vara. Gillar såna där konstinstallationer.
→ Jag gick på Kugges releasefest för Vad heter ångest på spanska? Bokmingel är bästa mingel.

Mat & dryck
→ På Förlagets höstfest fick vi plockmat och vin på Baskeri & Basso. Jag måste gå dit och äta middag nån gång för det vi fick smaka på där var helt otroligt delish.
Fat Ramens vegetariska nudelwok med marinerade rädisor som jag åt på Flow var kanske det Godaste jag ätit på hela sommaren, seriously så gott.
Good Sås Truck i Åbo hade också god vegelunch.

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner