Horisont 3/2017 och skrivarlusten

Det nyaste numret av Horisont damp ner på dörrmattan här i veckan. Jag låter tidskriften ligga framme för att den är så behaglig att se på och dofta på och dra handen över.

På fredag läser jag intervjun med Monika Fagerholm och blir så mäkta inspirerad. Det handlar om verket DIVA och att använda sig av rösten när man skriver. Det handlar om att inte krångla till det eller försöka verka klipsk i texten utan istället gå tillbaks till det banala. 

Jag kommer att tänka på artikeln Monikas hemliga skrivarskola som jag läste för någon tid sedan, och vilket stort intryck Monika gjorde på mig en skrivardag med henne för flera år sen. Hennes drivkraft, hennes sätt att kasta sig in i textvärlden, hennes sätt att leva litteratur upphör aldrig att inspirera.

Skrivarlusten. Vissa dagar är jag tom som en ekande tunna. Då kan jag bli äcklad av mina texter och allt jag vill och försöker göra. Andra dagar gör jag långa listor på scener jag måste få skriva, böcker jag måste få läsa och inte kan bestämma mig för vilken ända jag ska börja i för att jag helst vill göra samtliga saker parallellt och på direkten. Jag skapar playlists för mina karaktärer i Spotify, funderar vad de lyssnar på, där i sina sängar, i sina öronsnäckor.

Just den här fredagen när jag läser Horisont (som innehåller en recension av God morgon som jag har skrivit och som jag blev ovanligt nöjd med), har jag förmånen att få skriva tillsammans med en vän. Vi sitter mittemot varann på café Marocco och skriver i djup koncentration i flera timmar.

Jag bearbetar mitt manus nu i oktober och i torsdags läste jag helheten och skrev samtidigt en lista på scener/element jag måste utveckla eller fundera vidare på. Det visade sig vara ett elementärt tillvägagångssätt. Nu är jag på kartan.

Så på fredagen skriver jag två scener till mitt manus. Ett nytt kapitel fem ur bikaraktärens perspektiv och om kropparna i badkaret i kapitel två. Idag gör jag research genom att läsa Systrar i jeans som jag hämtat hemma hos mina föräldrar och imorgon tänker jag gå tillbaks till Marocco och hoppas skrivarlusten från i fredags sitter kvar där, i caféets väggar.

 

 

Hanna Sofia, 26. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com

Portfolio