Anteckningar och bilder från en sommar

Det är lördag, jag lyssnar på Leevi and the Leavings och det känns som om sommaren börjar lida mot sitt slut. Det hinner säkert komma varma, fina dagar ännu men de tidiga morgnarna doftar höst och färgerna har blivit mer rostiga. Idag har jag skrivit eftersom jag vaknade redan vid nio med en hel uppsjö idéer i skallen.

Jag har jobbat hela dagar både på torsdag och fredag, vilket jag tyckt varit skönt. Det är bra att ha jobb igen, jag känner mig så väldigt utvilad efter den här sommaren att jag är mer än redo att hugga tag i nya projekt. September är det riktiga nyåret osv. Jag ser inte den här platsen som en bilddagbok men jag har varit ledig och tagit så många lyckade bilder i sommar så jag nu tänker lägga upp dem med några anteckningar.

I juni bodde jag ännu på Slottsgatan i Åbo, nära Barkerparken där vi hittade ett så här vackert gullregn när vi gick en klassisk kvällspromenad som inbegrep en åktur med Förin. Det här var en av våra sista kvällar som Åbobor, den melankolin.

Åbotidens slut firades med inflyttningsfest hos Lina och Tuomas i Puolalaparken.

14 juni: "Jag är inte beredd på att det ska vara din tur att avvisa mig. Att ha Senja för dig själv. Jag är inte beredd på att du ska ha allt medan jag har ingenting. Senja har en lugn aura runt sig, ett flärd, hennes blick på mig är som fläderblom."

Vi firade midsommar med spretiga bomkransar!

Sen var det Helsingfors som gällde. Jag blev utskrattad här eftersom jag hade med mig ett Iittalaglas till Leninparken. Varför inte, tyckte jag, vin är godast ur vinglas. Jag var mitt i flyttkaos. 

29 juni: "Jag hatar mina sakar. Jag hatar alla lådor med odefinerbart krimskrams. Det är svårt att flytta för jag kvävs under prylarna. Fyller skåpet med saker. Om jag rensade ut allt jag inte vill ha. Vad skulle jag ha kvar?"

Att bo i Helsingfors har många positiva sidor. Som det här en vanlig onsdag kväll.

11 juli: "Hon hade varit i Riga med sina föräldrar. Och det var en silverkedja och stenen låg som en daggdroppe i min handflata. Log mot mig, det var en bärnsten. Hon knäppte det runt min nacke."

Och att vara nära det här <3

14 juli: "När det löser sig. När saker och ting blir som de blir. Nyckelbenen är svaret på Rakels frågor. Och jag behöver även Mayas och Millas röster. Jag läste halva boken igår och kände: det är en bok. Med någon sorts trög dramaturgi."

19 juli: "Vad var det jag tänkte, om resor. Om Silvers resor.
Jag tänkte: Nyckelringen."

Besök från Falun och en natt i Tammelund.

24 juli: "Min vän, min vän. Varför är du så konstig, så spänd? Min vän. Biljard – karaoke – tuoppi / bisse / olut. Copa Copacabana Music and Passion are always in fashion. Skrattar åt skämt du inte hör. Vad är det – att skratta åt skämt du inte hör. Du gör en narr av dig själv."

Sibboåkrar, bastun och grönsakslandet. Otrolig bild, om jag får säga det själv, Eetu tog bilden då vi badade bastu efter Ines lagt sig.

Jag var i Pellinge.

24 juli: "Pellinge: regn, varm luft, grönt som det bara är i slutet av juli, en vattenpump som stular, en radio som spelar inslag på tall ships race, en klocka med kitchig gädda, en bordduk med kitchiga körsbär"

26 juli:
"Rökugn regn
regn sommarlugn

Famn

Sovit oroligt i natt, förra natten, natten dessförinnan, och innan det
Gått från säng till säng
Bland lakanen vänt mig
Vägrat lyssna. Inte lyssnat alls. Bara lyssnat på nattens orosljud"

27 juli: "En dag finns du inte längre för mig. Det går att minnas, tänka tillbaka, men allt det där handlar om någon som är död."

Varit tre dagar på tre festivaler! Ruisrock, Pori och Flow. Jag har också varit på tre kräftskivor. Saker som gör en sommar.

Och sen blev det augusti och jag fick besöka Åbo igen för att träffa Frida för en kväll.

15 augusti: "räddskap, räddsla, räddisor, och var söker du skydd då?"

Och nu är det slutet av augusti. Festivalen Ihan Pihalla som vi varit med och fixat är över.

24 augusti och jag sitter på en buss från Konala: "Att låta sig själv stå frågvis inför verket. Att låta sig själv förundras. Inte bara tycka om, utan låta sig själv ogilla, äcklas, bli uttråkad och uppleva effekterna av detta. Inte alltid ha svar på tal och vara beredd att definiera och analysera det som sker." 

Så! Slut på den inkompletta reprisen av mitt sommarsinne.

 

 

Hanna Sofia, 26. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar varje onsdag.

Contact: hylostal@gmail.com

Portfolio