Tre skrivövningar i staden

Förra helgen testade vi något nytt! Vi gjorde interaktiva skrivöningar tillsammans tre gånger under tre dagar. Som en inofficiell mini-skrivkurs, väldigt lyckat.

Hur går en skrivövning till? Tiden är knapp (vi valde att ställa in timern på tio minuter, vilket vi tyckte är lagom) och det gäller att fatta snabba beslut. Regeln är alltså att lita på magkänslan och skriva ohämmat. När tio minuter gått är texten klar och då du gör detta i grupp får du som avslutning läsa upp texten för de andra. Om det känns jobbigt till en början är trösten att en vänjer sig! Det är roligt att höra andras texter.

Här ska ni få höra helgens tre skrivövningar.

Skriv med foto, plats och föremål
På fredagen träffades vi på Tenho i Berghäll på kvällen. Det var alldeles mörkt i lokalen, vi lyckades få ett bord och köpte vin/öl. Vi hade med oss häften och enades om att det blev trevligast att skriva för hand. Vilhelmina hade förberett en skrivövning som vi gjorde tre gånger. Hon hade med sig gamla fotografier foreställande personer och en hög med blanka lappar.

Samtliga personer skriver ner platser på lika många lappar som det finns personer (vi var tre personer så det blev nio lappar allt som allt). Därefter skriver man ner föremål på lika många lappar. Lägg platserna och föremålen i olika högar. Lägg fram fotografierna i en egen hög. Inför varje skrivomgång: dra plats + föremål + person. Skriv en text utgående från dessa. För extra krydda kan man därtill inkludera en känslostämning som ska prägla texten.

Skriv på galleri, med citat och titel
På lördag möttes vi utanför galleriet Helsinki Contemporary (första bilden). Skrivövningen började med att vi bestämde oss för en boktitel som vi inte avslöjade för varandra. Vi såg utställningen Happy Gardens (Maiju Salmenkivi) och samlade intryck med alla sinnen (syn, lukt, känsel, hörsel, smak). Innan vi började skriva gav vi varandra våra titlar. Så satte alltså Vilhelmina min boktitel (De kommer drunkna i sina mödrars tårar) som sin rubrik och jag satte hennes (Flodtid). Jag skrev bland annat "Om en plats är befolkad innebär det att en annan plats är urholkad."

Sedan gick vi vidare till Galerie Forsblom. Där samlade vi intryck igen, på utställningen The Pomegranate Circus/Under the Chair (Jannis Varelas). Där fanns inget bekvämt ställe att sitta och skriva så vi gick till ett café och gjorde den tillhörande skrivövningen. Nu utgick vi från varsitt slumpmässigt valt citat ur en bok jag haft med mig. Jag skrev: "Hon tar tillvara på de andra flickornas hat i de tomma mjölkförpackningarna, låter hatet växa."

Skriv i en trädgård
På söndagen träffades vi i Vinterträdgården, vilket var lite svalt. Planen var att göra en interaktiv skrivövning i tre steg men eftersom tiden tog slut sen så gjorde vi bara två av stegen. Men jag tänker ändå berätta alla tre steg! Så här.

1. Gå runt i trädgården. Välj en av plantorna och stjäl dess namn och kanske nåt annat av den (ursprungsland t.ex). Välj därtill ett material ur utrymmet (glas, mylla, sten..). Skriv en text där planta + material förekommer. 2. Byt planta med en av dina skrivvänner. Ge också ett quote ur en låt åt varann. Skriv en text. 3. Skriv en text där du knyter ihop del ett och två och utgår från ett slumpmässigt valt citat från en bok.

Det var mini-skrivkursens skrivövningar! 

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner