Ilma, jossa leijun, ei ole ilmaa lainkaan, vaan vettä, maisema edessäni meren pohja, syvä kuin muisti ja aikaa sitten haudatut asiat.

 

 

Tjugo unga finländska författare fick alltså pris hösten 2014 och det sammanställdes en mjukpärmad bok med prosatexter av dem. Perfekt bok att läsa för att bekanta sig med aktuella finländska författare.

Sex stycken av tjugo har svenska som modersmål och för mig känns det såklart lite onödigt att läsa dem i finsk översättning då jag hellre hade läst dem på svenska. Spännande: Sanna Tahvanainen skriver om Coco Chanel. Hade inte tidigare läst henne, Emma Juslin eller Philip Teir så det är fint att äntligen få en bild av hur de skriver.

Har ännu inte läst allt men boken är godis för mig. Vet till exempel nu att Mikko Rimminen skriver enormt avancerat. En mening är elva rader lång, har fyra parenteser och har en fotnot som är ytterligare tre rader lång, helt klart över min nivå i finska. Katja Kettu är en ny fin bekantskap och Jenni Linturi gillar jag starkt sedan innan, deras texter påminner om varann: mustiga och utspelas i anslutning till finländsk krigstid. Citatet i rubriken plockade jag ur Emma Itärantas bidrag.

 

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner