XV - årets böcker.

 

 

11. Unique read. En säregen bok jag läste i år var Martina Moliis-Mellbergs debutbok A, unik pga Martinas röst, jag kommer aldrig glömma hennes Cousteau (delvis för att jag hört om honom redan på skrivkurser). Dessutom utmärker sig boken för att den är ett ting mellan novellsamling/poesi, i ett väldigt bra format.

12. Best character development. Berättarjaget i The Goldfinch. En så rund karaktär, jag upplevde honom nästan mer verklig än människor jag känner i verkligheten. Och hur han plockade på sig osympatiska drag men han ändå hade alla mina sympatier.

13. New favorite friendships. Vandads och Samuels relation i Allt jag inte minns. Sandra och Doris i Den amerikanska flickan. Berättarens relation till Henry, Francis, Bunny, Camilla och Charles i The Secret History. Boris och berättarens relation i The Goldfinch. 

14. Books that deserves more attention. I svenskspråkiga rum tycker jag finska författare förtjänar mer uppmärksamhet generellt. Tycker också att fler borde se storheten i korta format: poesi och noveller. Vid sidan om böcker som jag bloggat om har jag läst flera storslagna noveller, av Naja Marie Aidt, Rosa Liksom, Jonas Karlsson och Chimamanda Ngozi Adichie till exempel.

15. Best villains. I få av böckerna jag läst har det funnits någon tydlig antagonist som enbart fungerat som det. Tyckte om antagonisten i Johanna Holmströms Hush Baby, antagonisten som var lös i konturerna.

 

 

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner