10 dagar och 10 rutor från Rom

Det slår mig att livet i Rom är som livet hemma, livet var som helst. Det finns upprymda danssteg och det finns nedslagna blickar. Det finns för tidiga morgnar och förkylningar som blir värre och sedan går vidare. Det finns uppsvullna fötter med blåsor och gator som småningom blir bekanta. Italienare har regler. När jag kommer in till 081 cafe är klockan över tolv och jag osäker på om de kommer att sälja mig en cappuchino utan ett skratt. Tio dagar i Rom går snabbt och samtidigt känns det som att jag är borta länge, i ett parallellt universum där inget är som hemma.

Det som skiljer Rom från alla andra städer jag besökt är att Sara bor där, att hon har ett kök där en inte diskar med borste och en drömlik, lummig innergård. I Rom säger man ciao, si, no, prego, aperitivo och servicen blir vänligare än någon annanstans så fort en behärskar språket. Kanske det inte är en allmängiltig sanning, kanske det bara gäller Sara och de ställen vi besöker, men det är skönt att stå i utakanten av deras dialog, inte förstå ett skit men betryggas av den välvilliga tonen.

Rom är ett turisthelvete, en stad där en kan bli spottad på av uteliggare och där det är trångt av gatuförsäljare som säljer exakt samma produkter som försäljaren fem meter bort. Men Rom är också en turisthimmel, en stad där monumenten är svindlande stora och rysligt gamla, maten och drycken så otroligt god. Det bästa är att det, trots att Rom är en turisttät stad, enkelt går att promenera bort från piazzorna för att hitta gator där det känns autentiskt och italienskt på riktigt. Rom är en fantastiskt fin stad.

 

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner