Majkultur: Babel, Twin Peaks & Levant.

Film
Get out. Jag såg en briljant film, nämligen Get out av Jordan Peele. Filmen är smart, creepy och spännade, samt lägger korten på borden vad gäller rasism och förtryck. Get out är en mörk satir av samhället och av psyket, och filmen tar en helt galen, överraskande vändning i andra halvan. Somliga karaktärer är obehagliga, oförglömliga och filmen är spännande både på handlingsnivå och psykologisk nivå. Get out är ett mästerverk, bara se den.

Litteratur
Kris av Mirjam Tuominen
Handbok att bära till en dräkt av Catharina Gripenberg
☆ Ormbunkslandet av Elin Bengtsson
☆ Tidig tvekan av Mirjam Tuominen
(ingen av böckerna fick ett hjärta den här månaden </3)

Serier & teve
Twin Peaks s3. Twin Peaks är tillbaka! Efter de två första avsnitten var jag lite skeptisk men efter fyra avsnitt var jag ombord. Nu längtar jag efter mer. När man kollar på Twin Peaks (David Lynch) gäller det att släppa taget och bara *åka med*. Det är viktigt att inte tro att säsong 3 ska vara detsamma som säsong 2, utan att det är nåt helt nytt. Och att låta sig fascineras av detaljer, tillåta sig vara irriterad och tillåta sig att underhållas av allt det bisarra. Jag ska återkomma med fler tankar om säsongen när jag sett klart. Just nu är jag mest imponerad av rollen som Kyle MacLachlan spelar, och jag kan berätta att den första scenen med Wally "Brando" Brennan (Michael Cera) gjorde mig upprymd på så många plan. Helt galen scen, så träffsäker, obekväm och så rolig. Du kan peppa med att läsa Taivassalos kolumn: Nästa gång jag ser mig är det inte jag: TWIN PEAKS - det händer igen.

Babel. Jag ser sällan på SVTs litteraturprogram Babel, men den här månaden har jag sett ett avsnitt, nämligen avsnitt tio som sänds från Helsingfors. Ett måste då Martina Moliis-Mellberg inleder avsnittet med att läsa ur sin A. Jag har annars svårt att ta mig tid för att se på teve och har aldrig fastnat för Babel. Undrar vad det är som inte passar mig? Det kan hända att jag skulle gilla Babel bättre om varje avsnitt fokuserade mer tydligt på ett tema eller ett författarskap, alltså fungerade mer som dokumentäravsnitt. Det blir så kortklippt nu och hela studiomiljön känns lite dammig.

Podcast & radio
Hietanen & Kela. Svenska yles litteraturpodd heter tillfälligt Hietanen & Kela då Henrikson är föräldraledig. Och jag skrev ju om deras podcast då den var nystartad men framförde även en lätt önskning om att få höra mer personliga reflektioner. Podcasten har hela tiden blivit bättre och bättre, och klarade även övergången till Kela med hedern i behåll. Nu tycker jag det nya paret överträffade sig i förra veckans avsnitt och vill ge dem en extra puff: Avsnitt #19 Viva Italia! där de talar om Silvia Avallones Stål som utspelas i Neapel, och de delar med sig av egna erfarenheter av flickskap, kön och makt. Lyssna!

Musik
Iiris Viljanen. Jag har stiftat bekantskap med den finlandssvenska sångaren Iiris Viljanens låtar den här månaden. Om du tycker om kryptiska lyrics, närvaro och Vasas flora och fauna kommer du definitivt tycka om Iiris Viljanen. Hennes senaste album heter Mercedes och jag tycker särskilt mycket om låtarna Total Eclipse of the Heart och Plötsligt ful.

Utställning & upplevelse
Poetry pub. Vårens sista Poetry pub på Skärgårdsbaren.
Klubb Tigern. Helsingforsbaserade Ny tid och Tigern gjorde en turne i Åboland, vilket jag tycker var ett smart drag av dem. Såg ett samtal mellan Ylva Perera och Marcus Prest, lett av Ylva Larsdotter, där de funderade på bl a öken som tema i texten. Det fina med dylika litteraturevent är också det mingel som uppstår i anknytning till dem.

Mat & dryck
Levant. Vegerstaurangen Levant har kommit till Kallio, och vi var där en lördag och åt meze som fick mvg i betyg!
DiTrevi. Det var egentligen i slutet av april som jag blev bjuden på tapas vid DiTrevi i Åbo, men jag bloggade inte om det då vilket var synd eftersom jag tyckte mycket om maten där. En del av de tapas vi fick var rätt basic medan t.ex teriyaki laxen var nåt extra. Och god sangria till.

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner