Hyllning till skrivkursen.

Efter över ett års paus är jag tillbaka på kursen kreativt skrivande som går vid Åbo arbis och leds av Mia Franck. Och nu, så här efter första tisdagskvällen med 2,5h skrivkurs + tillhörande öl efteråt känns det svinbra. Klicka in dig på Mias blogg för att ta del av skrivövningen vi gjorde igår, hon brukar blogga sånt varje onsdag. Jag är säker på att det finns skrivkurser någonstans i din närhet också, kolla upp bibliotek och medborgarinstitut. Annars finns en superbra facebookgrupp för Skrivgäris.

Det är definitionen av lyx att bli tilldelad skrivövningar, skriva snabbt utan att tänka, läsa upp och berätta om sina karaktärer. Jag skulle kunna prata om mitt skrivprojekt konstant, med allt och alla, men det vet jag att man inte ska göra. Folk bryr sig inte så mycket. Karaktärerna kan bli naggade i kanterna. Då är det bästa att få utlopp för snacket i ett rum tillsammans med såna som förstår, bryr sig, och kanske rentav inte tröttnar (återstår att se, det här var ju trots allt bara första träffen).

Jag gick till skrivkursen första gången hösten 2013 och då kändes det inte alls lika självklart och roligt. Jag var livrädd, och första hösten var ångestladdad, jag ville knappt gå dit. Men jag gick ändå för jag visste att, trots att det är tungt, så får jag någonting skrivet åtminstone och ett textutbyte i det där rummet. Idag är jag tacksam över att jag tog mig igenom första hösten, för redan nästa vår kändes det bättre.

Och just nu förstår jag inte riktigt hur jag klarat mig med en över ettårig paus från skrivsällskapet. Men kanske det är just därför det känns så bra igen. Nytt, fräsht, laddat. Jag är inte 21 år längre utan jag har levt (ha!). Och i vår ska jag inte ha några falska undanflykter till att inte skriva, utan jag ska skriva så mycket jag bara kan. Skrivpepp x 1000.

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner