Aprilkultur: Sana, Rust, Slam & Damn.

Litteratur
☆ Bildhuggarens dotter av Tove Jansson ♡ 
☆ Rakkaus niinku av Johannes Ekholm
☆ Gränslosa av Caroline Neurath
☆ Spleenish av Ulla Donner
☆ Djävulen är en lögnare av Sara Razai

Serier & teve
☆ True Detective s1. Det finns så mycket serier en borde se, och True Detective är en sådan. Första säsongen golvade mig. Jag tycker så väldigt mycket om karaktären Rust, han är som en litterär person, han säger uppstyltade saker som inte alls gör sig i vardagligt tal. Det är som om han är en vandrande berättelse, det gör honom overklig och hans blick på sin omvärld gör miljöerna till fiktiva landskap. Det råkar även vara så att skaparen är en litteraturvetare som heter Nic Pizzolatto. Serien fick mig att tänka mycket på likheterna mellan litteratur och film, och på hur jag ser filmer, vilka detaljer jag bryr mig om osv.
☆ SKAM s4. SKAM säsong 4 har börjat, med Sana i huvudperson. Härrlit. Men av nån orsak är jag ganska matt. Det känns så länge sedan jag blev helt uppslukad av serien, började stalka skådespelarna och ville veta allt. Nu orkar jag inte längre, det är så tungt att va besatt. Och kan man söndra kultur genom att tala för mycket? Jag känner att jag inte behöver sätta mig in i serien, att det inte ligger på mitt bord att komma med nya perspektiv, utan att andra får göra det. Svenskfinland har en SKAM-podd och jag läste också en bra artikel om blicken och att va evigt ung.

Musik
Kendrick Lamar. DAMN. Nytt album som är tight! Finns också musikvideo för låtarna DNA. och HUMBLE. Jag tycker särskilt mycket om LOYALTY. där Rihanna är med.

Utställning & upplevelse
☆ Dynamo har en återkommande klubb första onsdagen i månaden som kallas Spotlight-klubi, där mindre bänd har chansen att uppträda. Där såg jag ALBA och Eeli Hallikainen i början av april. Tips tips om en gillar att gå på random gig inne i veckan, där inträdet är gratis och en garanterat kommer få uppleva nåt nytt.
☆ Poetry Slam Åbo. Jag tävlade i vårt Poetry Slam på Skärgårdsbaren och råkade också ta hem trofén, vilket var en stor ära. Det var fint att ta till sig de andra tävlandenas dikter, inläggets första bild föreställer Mia Öblom som tog sig till finalomgången tillsammans med mig.
☆ Kärlekens väg. På långfredagen ordnades ett stort skådespel vid Sibbo svenska församling, där vi gick mellan tre scener. En kultursatsning där lokala musiker, skådespelare, sångare, en dansare och andra kreativa samarbetade kring att fundera kring långfredagens händelser. Jag uppskattar dem som vågar gå ett steg längre.

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner