Marskultur: Festen, Passionfruit & 3. linja.

Litteratur
Vildsvin av Hannah Lutz ♡ 
☆ Allt jag inte minns av Philip Teir
Den andra kvinnan av Therese Bohman ♡ 
☆ Besk brygd av Mirjam Tuominen
Korta stycken av Johan Bargum
Vonne & Marie av Christel Sundqvist

Film
☆ Beauty and the Beast. Jag blev tyvärr inte helt såld när jag såg Beauty and the Beast på bio. Visst var det underhållande, men jag tyckte inte ens alltid att animationerna var särskilt estetiskt tilltalande, och det är synd eftersom slottet och miljön med de levande sakerna kunde ha utnyttjats till en mer tilltalande helhet. Filmen kändes lite för lång och det kändes inte så värst mycket.

Teater
Festen. Jag tyckte mycket om Festen som är uppsatt på Nickenscenen vid Svenska teatern. Det kändes tidstypiskt, överraskande, skamligt och frigjort. Stundvis lite rörigt och kanske inte helt tillspetsat. Jag såg genrepet och skrattade helt massor, mer än jag någonsin gjort på teater. Jag berördes också på djupet, särskilt av Johanna Dikerts erotiska monolog i badkaret (som hade fungerat bra också som novell, tack manusförfattare Johanna Holmström) och Malou Zilliacus karismatiska monolog där hon uttryckte hur styrka övergår i skörhet. Gå på Festen!
Allt som sägs. Ylva och jag gick på Viirus gästspel vid ÅST, och såg en helgjuten, berörande pjäs i Milja Sarkolas regi. Skådespelarinsatserna, ljudvärlden, manuset. Inslaget av berättare fick mig att dra paralleller till litteratur. Jag gillade att huvudpersonen böts ut, att två karaktärer fick samma kontur och visade samma slags skörhet trots olika situationer, men tyckte kanske att slutet blev lite för öppet? Å andra sidan gjorde öppenheten att tematiken breddades. I Allt som sägs var skammen ett centralt tema, precis som i Festen.

Podcast & radio
Penseln, pennan och hjärtat. En ny dokumentärserie i åtta delar, om Tove Janssons liv och verk. Börjar från hennes barndom och går kronologiskt framåt, tar upp brevväxlingar och inslag av många intervjuade personer. Det gör att helheten blir bred. Jag har hittills bara lyssnat två första avsnitten. Jag har läst Tove-biografin Arbeta och älska, och är rädd för att dokumentären inte kommer med så värst mycket ny fakta för mig. Men jag ska lyssna vidare och återkomma sen, hoppas den fortsätter med att ställa frågor och problematisera, som den gjort.

Musik
Sexual av Neiked. Av någon anledning har jag lyssnat den här låten på repeat, jag tycker helt enkelt den är utmärkt. Den får mig att tänka på Kygos version av Sexual healing som har en stark laddning, och påminner mig om våren 2015. 
More Life av Drake. Jag rekommenderar Drake's nya album när du promenrar runt på stan, särskilt låten Passionfruit.

Mat & dryck
Fläderblomsdrink. Jag insåg att det blir supergoda drinkar om du blandar i en skvätt fläderblomssaft. Exempelvis med gin, tonic, is och lime.
3. linja lördagsbrunch. 3. linja ligger vid hamnen och erbjuder mycket god och geidgen brunch. En lunchig brunch med bland annat smoothies och tapas och allt gott helt enkelt, inte någon tråkig servering med bara yoghurt och torra croissanter.
Gryn. Det har öppnat ett nytt bageri och café i Åbo, nämligen Gryn. Inne i Forum som länge varit det mest döda stället i hela centrum men på senaste åren fått ett ansiktslyft med hippa affärer som Vegekauppa och PUF. Gryn har veganska produkter, gott lokalt kaffe och framför allt superbra service. Jag rekommenderar deras pain au chocolate. Där får man lust att sitta kvar länge, ett bra ställe att jobba på också.

Utställning & upplevelse
Lukten. Snart stänger utsällningen Lukten vid Helsingfors stadsmuseum, så det gäller att skynda på om du vill hinna dit en sväng.

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner