Andrées polarexpedition, Bea Uusmas kärlekshistoria.

23.01.2014 kl. 20:18

Smälter av blotta pärmbilden. "Expeditionen - Min kärlekshistoria" (2013) av Bea Uusma är en forskning där författaren försöker reda ut varför de tre svenska männen i Andrées polarexpedition år 1897 dog efter sitt försök att flyga med en vätgasballong över Nordpolen. 

Jag lägger samman all information från de olika dagböckerna, sida vid sida för en jämförelse. Det började som ett litet rutsystem i mitt anteckningsblock. Det växte. Någonstans bland de handskrivna raderna gömmer sig en hemlighet. Jag måste bara leta tillräckligt noga.

Uusmas besatthet av polarexpeditionen och de tre männens öden, hennes sätt att närma sig det som verkligen hände genom detaljerad efterforskning, uteslutningsmetod och antaganden, hur hon följer i männens fotspår och samtidigt närmar sig sitt inre - allt detta gör även mig uppslukad! Hennes besatthet smittar av sig. Eftersom Uusma varvar sin efterforskning med berättelsen om sin egen arbetsprocess, och eftersom hon iscensätter expeditionen ur ett perspektiv inifrån, går forskningen att läsa som skönlitteratur. En spännande mix av fakta och fiktion och en vacker bok!

Jag närmar mig lägret nu och mina rörelser är tröga, som om jag drömmer, fastän jag aldrig har varit så vaken. Jag har haft den här platsen inom mig så länge, så nu när jag går här är det som om ja går omkring inne i mig själv.

Kommentarer (1)
Jo, gör mitt bästa! ibland orkar jag inte vara positiv men bäst är det att inte låta det dåliga ta över alltför ofta! haha tack! roligt! :D kram!

(har blivit himla dålig på att kommentera- men jag uppskattar dina texter väldigt mycket! och jag kikar in varje dag!
mandi27.01.14 kl. 14:44
(tack mandi det är roligt att veta att du läser <3)
29.01.14 11:53

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner