Vad kärleken kan göra med oss

05.04.2014 kl. 17:21

Ester fick inga svar oavsett om hon gjorde sig stark, svag eller full av sprickor. Inte på hela veckan kom det något livstecken från honom.

Lena Anderssons Augustprisvinnare "Egenmäktigt förfarande - en roman om kärlek" (2013) ger mig hjärtknip. Huvudpersonen Ester är poet och skribent; hon är pretentiös och allvarsam vilket syns genomgående i stilen. Inifrånperspektivet som berättelsen är vinklad ur är en viktig byggsten, eftersom berättelsen handlar om Esters ensidiga kärlek och all vånda och små glädjeglimtar som kärleken innebär. Kärlek är sällan en solskenshistoria och det kan vara otroligt svårt att nå fram till den andre även om man lägger all sin tid och energi på det. Jag sympatiserar verkligen med Ester, men jag kan även tycka att Esters desperation och hur hon förts bakom ljuset är ganska komiskt. Detta har att göra med hur hon ser på allt blott och enbart ur sin egen synvinkel. Det som för en utomstående skulle varit så uppenbart, är oförståeligt för Ester tills alldeles i slutet. Jag gillar verkligen att kärlekshistorien utspelas i akademisk miljö och att kärleksskildringen är ärlig: stundvis mycket vacker men även fruktansvärt grym.

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner