Allt det där jag sa till dig, allt det där du inte lyssnade på, allt det där var sant.

20.07.2014 kl. 17:10

En till bok jag äntligen fått uppelva: Amanda Svenssons "Allt det där jag sa till dig var sant" (2014). Utspelas på en folkhögskola där berättaren går på skrivarlinjen. Hon träffar en man och upplever sig äntligen vara sedd, han kallar henne bland annat för Lilja Brik efter poeten Majakovskijs musa. Det är han som säger hurdan hon är och eftersom hon själv är osäker går hon med i leken. Småningom blir deras relation allt mer destruktiv.

 

 

Berättaren träffar då flickan Ilse, tillsammans blir de piratdrottningarna Mary Reid och Anne Bonny, och till en början flyr berättaren till Ilse för att förtränga det som går illa. Inte heller det är hållbart och småningom lyckas berättaren hitta en väg för att själv kunna vända livet på rätt köl.

 

 

 

Eftersom berättelsens alla tre personer fantiserar och förbättrar historierna sker det spännande glidningar mellan fantasi och verklighet. Lite stör jag mig på då berättaren tar tillbaka sina ord eller skildrar alternativa händelseförlopp, inpasset "det kunde också ha varit så här:" gillar jag inte så värst. Men språket är fenomenalt och berättelsen gripande, en väldigt övertygande berättelse om hur det kan gå då man är osäker och då man bara vill bli älskad.

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner