Varför Söstra mi?

18.08.2015 kl. 22:07

 

 

Några gånger har jag fått frågan om varför min blogg heter Söstra mi.

Uppenbart för säkert de flesta: jag plockade Söstra mi ur Astrid Lindgrens berättelse om Ronja Rövardotter. Ronja är en roll jag fått av mina föräldrar, det känns som om boken är något av ett ursprung för mig. Det är aldrig för sent att sluta låta sig definieras av andra och när jag nu reflekterar över Ronjas berättelse och min ser jag inte alltför många likheter. Men berättelsen om Ronja står ändå nära mig. Det känns som om Mattisskogen är den skog jag lekt i som barn och jag tänker i termer som vildvittror, borkarövare, vårskrik och far åt pipsvängen. Klart min bokblogg ska vara döpt efter min urbok liksom.

Samtidigt är Söstra mi en blogg jag startade under ett brytningsskede i mitt liv. Jag försökte komma till rätta i en ny stad. Jag var väldigt trött på min gamla blogg där jag som sextonåring skapat en profil jag inte trivdes med i längden. Jag skämdes för arkivet på min gamla blogg, jag ansåg att det inte fanns utrymme för förändring utan att allt på bloggen blev ytligt och fånigt. Jag ville skapa ett rum för den sidan av mig själv som jag egentligen tyckte om och ville understryka. Söstra mi är den av systersidorna i mig själv som jag ville förstärka. Det är konstigt hur en layout och ett urval bilder och text på en blogg kan kännas bekvämt och motsvara en själv.

En tredje orsak till namnet är en avund jag känner gentemot de flickor som har nära systerrelationer. Jag syftar egentligen inte på ett biologiskt systerskap utan på en nära, nära relation mellan två personer över lag. Alla de sammansvurna bästisförhållanden som jag stått på randen till. Ni vet den där känslan: att ständigt påminnas om gränsen, en gräns mellan dem två och dig. Tillrättavisas. Hej du, ta ett steg tillbaka.

Söstra mi rymmer alltså både barndomsminnen, identitetskluvenhet och sårade känslor. Ett begrepp som är nostalgiskt, befriande och smärtsamt för mig. En väldig massa jag och mig i det här inlägget, inga silkeshandskar och dolda strömmar här inte. Men det är visst bra att visa lite naken hud ibland.

 

 

 

Kommentarer (3)
Spamfilter
Skriv siffran 7 med bokstäver:
Din text får mig att förstå valet av bloggnamn. Vet inte riktigt hur jag skall formulera mig. Jag tycker att det är en otroligt välskriven och gripande text. Jag känner samma sorts tryck som jag brukar känna när jag läser din lyrik/prosa. Du skriver om något som känns.
Mandi19.08.15 kl. 11:33
tack fina mandeln<3
24.08.15 11:53
Håller med Mandi! Låter som ett perfekt namnval, och Ronja är så fin. Känner igen mig i avundsjukan också.
koltrast22.08.15 kl. 11:48
yyay! tack för din kommentar :)
23.08.15 19:21
Har alltid tyckt det är superfint! men nu med bakgrundsinfo blev det ju ännu mer passande :)
kaneli22.08.15 kl. 18:18
tack! :)
23.08.15 19:22

 

 

Hanna Sofia, 26. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com

Portfolio