Lista om allt det bästa i Åbo.

01.11.2015 kl. 23:09

 

 

Det mysigaste caféet. Uteserveringen vid Café Art, studiepaus på Fabbes café, Sininen juna i Saluhallen för privat häng & Pure foodin för lyxhäng.

Det bästa lunch-, brunchstället. Äter oftast lunch på studentrestaurang eller på Kasviskeidas där studentpriset också är 2,60. Fabbes café serverar late lunch en timme innan de stänger för bara 4€. För lyxigare vardagslunch skulle jag gå till Saluhallen. De flesta restauranger har något luncherbjudande. Jazzbrunch på lördagar på Aula café

 

 

Det bästa middagsstället. Finns så mycket bra i Åbo. Plåtbröd på Pub Niska, pasta på Tårget t.ex. Den senaste tiden har jag testat 3 nya som alla föll mig i smaken: Silta Nepaliin, Sloppy Joe och Pho Ngon.

Här kan ta man ta en krispig söndagspromenad. Runt ån så klart, riktning mot Hallisbron eller mot slottet. Tycker om promenad vid gamla fängelset Kakola eller "att bestiga berg" i Uittamo vid Ispois parkväg, speciellt på hösten. Om det finns mer tid, parkera vid Runsala simstrand och gå till höger längs naturstigen vid havet.

 

 

Tre i topp barerna/nattklubbarna. Dynamo för dans eller bubbel, bäst på fredagar då det är gratis inträde och lite lägre besökarantal än på lördagar. Portti för anspråkslöst billigt-vin-häng, möte eller Tyemyys klubb Sektori. För en öldejt i början av kvällen skulle jag gå till nya Bar Ö (varit där bara en gång men den kändes RÄTT).

Det bästa snabbmatsstället. Burger King & Arnolds är mina favs hehe.

 

 

Din favoritgata i stan. Svårt att välja en. Gillar den historiska känslan då jag går från domkyrkan till stadsbibban, vilket inte egentligen är någon specifik gata. Hur ån känns just innan bron och efter bron.

Konst och kulturupplevelser. Biblioteket ordnar en massa, t.ex. Kaamos evenemanget som infaller 6.11. Föreningen Tyemyy ordnar de bästa kvällarna för flera timmar dans till elektronisk musik, på olika barer/ug. Den månatligen återkommande klubben So damn tuff väcker gangstarappern inom mig (hehe). För litteraturnörden: varannan vår ordnas Åbo poesidagar, föreningen Prosas bokcirkel och Åbo stads författarserie. Jag är sugen på H2Ö festivalen som ordnas 24-25 juni i år. Konstmuséet har gratis inträde på fredagar kl 16-19, värt flera besök eftersom utställningarna växlar. ÅST har ett varierande utbud av teaterföreställningar, jag har sett flera gästspelningar där, lönar sig hålla utkik. Fina föreställningar också på gamla Manilla fabriken. Ordnas också en hel del bra på Logomo, t.ex. filmvisningar utöver mainstream-utbudet på Finnkino.

 

 

De bästa turistattraktionerna. Saluhallen är supermysig. Stadsbibban är typ Åbos bästa byggnad. Under julmarknaden varje advent är Gamla Rådhustorget mysigast. Åk över ån med Förin och gå upp till Kakolaområdet. Promenera vid fötterna av alla tre kyrkor: domkyrkan, Mikaelskyrkan och Martinskyrkan.

Dina favoritbutiker. Handlar oftast på tråkiga ställen som lähi K och Sokos Wiklund. Men om jag vill gå till en trevlig affär för att titta på grejer så går jag till Sisustuksen koodi och Element på Slottsgatan eller till Ruohonjuuri på Universitetsgatan. Om jag vill gå på loppis så går jag till Frälsningsarmén på Universitetsgatan 5.

 

 

Bästa tipset för en tråkig vardagskväll. Ta din dator till Portti och sitt där och skriv, häng på bibliotekets musikavdelning, gå in i de små affärerna på Slottsgatan nära biblioteket. Gå upp till nån av parkerna och se ut över den upplysta staden.

Favorit keikkastället. Jag har överlag inte gått på många spelningar i Åbo. Jag tycker om småskaliga spelningar och jazzklubben Monk erbjuder ofta bra stämning. Skumppaflaskan bara 12€, tyvärr tar sittplatserna ofta slut. 

 

 

En dag på stan. 
En heldag i Åbo för dig som besöker staden typ för första gången. 
10.00 Börja med en promenad. Gå med biblioteksbron upp till Vårdbergsparken och titta på utsikten. Fortsätt längs ån med riktning mot hamnen ända tills du kommer fram till Förin som tar dig över till andra sidan. Från Förin går du till gamla fängelseområdet Kakola. Undersök murarna och gå sedan ner till ån igen. Gå tillbaks in till stan längs ån.
12.00 Ät plåtbröds buffé på Pub Niska.
13.00 Gå i Saluhallen. Gå sedan längs Slottsgatan, titta i affärer och avsluta inne på biblioteket. Se dig omkring t.ex. på musikavdelningen. 
15.00 Gå längs Biskopsgatan och ta en kaffe på Fika eller Fabbes café.
16.00 Titta på domkyrkan. Om du orkar, gå till Aboa Vetus Ars Nova eller Åbo konstmuseum.
18.00 Ät kryddstarkt vietnamesiskt på Pho Ngon.
20.00 Avsluta med drinks på Bar Ö, Baari eller Monk. Gå till Dynamo om du fortfarande är i stan vid midnatt.

 

 

Det vackraste området. Åbo har så många fina vinklar och vrår. Jag gillar utsikter från högt belägna ställen och tycker om hur staden ser ut från t.ex. Kakola, Samppalinna, Vårdberget och Puolala parken.

Must-dos'. Utsikterna över staden är något du inte får missa. Dessutom känns promenad längs ån och att stanna och ta ett foto från en bro essentiellt. Mer specifikt att inte missa: Superman glass med hubbabubba smak på Minetti jäätelö.

 

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 7 med bokstäver:
så bra lista! tror bestämt att jag måste kolla in Bar ö snart.
E04.11.15 kl. 09:58
tack! det var så roligt att göra listan :) och joo, var på bar ö tidigt en kväll och det var mysigt då det var ganska tomt!
04.11.15 18:12

 

 

Hanna Sofia, 26. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com

Portfolio