Börja skriva, skrivtips så här i början.

09.02.2016 kl. 18:30

 

Jag har fått höra att jag är seriös med mitt skrivande och att jag gjort en hel del trots att jag "bara är 23". Själv känner jag att jag är i början och en wannabe, att jag inte kan vara författare för att jag är rastlös och skriver helt för sällan. Men jag är ambitiös och jag är öppen med att jag skriver. Så. Här kommer en lista med sånt jag gjort för att komma i gång med skrivande och ting jag gör idag för att fortsätta skriva!

 

 

 

 

Var öppen med ditt intresse. Prata med andra om att du vill skriva, då kan du hitta likasinnade och då blir ditt intresse också på riktigt. Var öppen om skrivandet på sociala medier, din blogg, hemma och bland kompisar.

Skapa en mapp. Jag har mapp för skrivande inuti vilken jag har mappar för olika årstider. Jag har också lagt mina viktigaste texter på google drive så att de inte ska försvinna om datorn kraschar.

Läs om skrivande. Skrivtips hos Sandra Beijer, om skrivprocessen hos Kugge. Tidningen Skriva eller böcker som Olof Lagercrantz Konsten att läsa och skriva eller Marguerite Duras Att skriva.

 

 

 

 

Leta upp en skrivkurs. Jag gick min första skrivkurs vid Medborgarinstitutet i Sibbo när jag var 16 år gammal men tog det ganska dåligt eftersom jag var dålig på att ta feedback då. Här i Åbo har jag gått flera omgångar på Arbis med Mia Franck (bild kolla uppåt), och nu går jag den tvååriga Litterärt skapande. 

Börja skrivdejta. Fråga en skrivande person om ni ska ses på café, på bibban eller hemma hos någon och sitt sedan mittemot varann och skriv. Med min dejt brukar vi ge varandra citat att börja med och sedan skriva i cirka femton minuter innan vi får prata igen. Sen läser vi upp texterna för varann om det blev bra!

Läs. Om du är en skrivande person är läsande det närmaste du kan komma i sysselsättning. Läs om böcker du tyckt om och stryk under stämningar och citat. Lägg fingret på vad som gör karaktärer levande, återanvänd favoritmiljöer osv.

 

 

 

 

Skriv överallt. På telefonen, i häften, i kalendern, på post-it-lappar. Jag skriver i drive från min telefon vilket gör att texterna direkt går att hitta även via datorn, det tycker jag om.

Lyssna. Jag koncentrerar mig bra om jag isolerar mig i en liten ljudvärld. Oftast lyssnar jag på min skrivplaylist Rum för ord och så lyssnar jag på Spotifys listor.

Boka tid. Boka tid med dig själv för skrivandet varje vecka. Det brukar räcka med en timme här och där i veckan för att jag ska uppleva att jag har rutin och flyt på skrivandet. Pröva att skriva vid olika tidpunkter, det är inte alltid bra att lämna skrivandet till vardagskvällarna efter en hektisk arbetsdag.

Planera. Skriv för en skrivtävling, skriv en novell per månad, skriv nåt att läsa på scen, utmana dig själv och gör det du planerar. Kom ihåg att tillåta dig själv att misslyckas och att inte lägga ribban för högt.

Gå till trevliga ställen. Skriv inte alltid hemma (om du inte vill såklart) utan gå till barer och bibliotek. En gång skrev jag i domkyrkan som ju står öppen ungefär hela tiden, det var spännande. 

Samla intryck. Bestäm dig för att samla intryck under dagen. En dag kan du samla dofter och en annan kan du samla språkliga uttryck eller personer. Skriv ner någonstans och använd dem nästa gång du skriver.

Sådant. Skriver du, har du isåfall nåt att tillägga, eller undrar du nåt specifikt? 

 

 

Kommentarer (8)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:
Bra tips, ska börja ha ett litet häfte med mig :)
Grön i Åbo09.02.16 kl. 19:21
Jaa gör det :)
09.02.16 20:33
Jag hade länge ångest för att "förstöra" den vackra bilden min fantasi målade upp, samt att gå emot de normer som samhället har lagt upp för "accepterat" innehåll. Jag var helt enkelt skotträdd och vettskrämd för att göra "fel". Jag har fortfarande inte kommit så långt att jag är beredd att ta ett sådant steg som du har tagit och faktiskt försöka publicera, men jag börjar känna mig trygg i mitt skrivande och låter fantasin möta den mörka sidan. Så ett tillägg kunde vara att skriva ner allt, oberoende. Ibland blir det till något, ibland sitter det där några år innan man känner sig redo igen.

Fina tips hade du och lycka till i fortsättningen!
J.09.02.16 kl. 19:27
Ja, det är verkligen nåt som kunde adderas till min lista! Det är viktigt att skriva crappy grejer. Ibland när jag läser i bortglömda dokument kan jag rentav bli positivt överraskad och ha användning av fragmenten på nåt sätt. Jag får ofta skrivstopp pga att jag tycker att jag inte har någon story/nåt viktigt att berätta. Men det går inte att skriva om man hela tiden tänker att nån annan ändå gjort det bättre tidigare. Hoppas att ditt skrivande också går superbra! Och att du uppnår det du drömmer om.
09.02.16 20:37
Personligen älskar jag att skriva och vill bli bättre. Det var därför jag frågade efter bra boktips. Så ytterst bra tips!
Bringthenoise09.02.16 kl. 22:57
Dope.
10.02.16 11:12
Superbra tips Hanna! Får jag lägga upp dom på undersidan "inpiration" med en länk till din blogg?
Nanó09.02.16 kl. 23:46
Tack! Joo det får du göra, så klart.
10.02.16 11:13
Vilken fin lista Hanna. Jag håller med om precis allt! Och tack att du tipsar om min blogg! :)
Kugge10.02.16 kl. 11:37
Woop!
10.02.16 18:31
förresten, vet du nån bra bookshop i hfors? hitta int boken du rekommendera på akademen, men kanske jag bara missa den :D

ps. dope.
Bringthenoise10.02.16 kl. 14:42
njaa tyvärr, har inte koll på bookshoppar alls. men du hittar den på adlibris iallafall och jag har sett den på akademen som pocket men det kan vara knepigt att hitta där!
10.02.16 18:39
Vilka bra tips du har! Jag hittade din blogg för en tid sedan och blev glad när jag läste att du går litterärt skapande, jag gick själv på den förra så det är kul att följa med dina tankar om kursen. Det tog länge innan jag vågade visa mina egna texter öppet och säga att jag skriver, det kändes så nytt för mig. Så ordet wannabe känns bekant, man vill liksom inte tro att man kan bli en författare då det finns så mycket tvivel i hela processen. Samtidigt känns det klyschigt att gå omkring och säga: jag skriver bara för mig själv. Responsen är ju superviktig, då vet man lite mer, åt vilket håll det lutar. Det finaste är ändå att alla skriver så olika, det går inte att kopiera en annans stil och röst. Därför vill jag fortsätta skriva!
Riina12.02.16 kl. 21:45
hej roligt att du kommenterar :) efter första kursträffen med litterärt skapande reflekterade jag också över det där att alla har en egen röst och stil. det kändes betryggande att alla är så olika, då insåg jag att det finns 0 idé med att jämföra sig själv med andra. jag håller också med om att responsen är superviktig och att läsandet av texter också är en viktig del av texten, om den ligger oläst så kommer den ju aldrig till sin rätt. ska kika in ordentligt på din blogg, på jakt efter något textfragment :)
12.02.16 22:24
så bra med tips! ska spara länken och läsa pånytt senare.
koltrast17.02.16 kl. 01:28
tack vad najs! :)
17.02.16 20:53

 

 

Hanna Sofia, 26. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com

Portfolio