Vilka är de tre bästa böckerna du läst?

06.03.2016 kl. 14:00

 

Som Veckans blogg här på ratata fick jag frågan "Vilka är de tre bästa böckerna du någonsin läst?" Nu undrar jag såklart vilka som är era bästa?

Enligt mig är frågan väldigt svår att besvara. Jag tycker överhuvudtaget det är svårt att rangordna saker. Det krävs mycket för att kalla en bok sin bästa, och det som det krävs mycket av är enbart känsla. Inte stil, inte kvalitet, bara känsla. Det krävs nån känsla som gör att jag tänker på boken väldigt ofta, eller läser den många gånger, eller att den kommer till mig då nån frågar vilka som är mina bästa böcker. Delvis har jag tagit beslutet att svara dessa böcker bara för att jag vet att jag kommer få frågan och måste vara beredd. Så egentligen kunde jag kanske ha valt några andra.

I somras samlade jag en hög med favoritböcker och tog en bild. I den ingick Ronja Rövardotter, The Secret History, Surfacing och Sommarboken. Nu när jag fick frågan böt jag ut Sommarboken mot Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. För jag kom på att en HP bok måste vara med, pga att serien präglat mig så mycket under min uppväxt. Och just Prisoner of Azkaban för att jag läst den flest gånger och för att den var så oerhört spännande och bra.

The Secret History är med i högen eftersom den är min senaste förtjusning. Jag har bara läst den en gång, men den förtrollade mig. Surfacing har jag läst två gånger på svenska och ska läsa den på engelska till näst. Andra gången jag läste boken kramade den om mig på ett sätt som bara få böcker förmår göra. Jag tenderar tycka mycket om författares debutböcker, och Surfacing och The Secret History råkar vara Tartts och Atwoods första.

Jag kan avsluta med att länka till inlägget om varför min blogg heter Söstra mi. Där skriver jag om Ronja Rövardotter och kallar det min urbok. Så nu vet ni. Vilka böcker som jag kallar mina bästa.

 

 

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver:
Men fint juh :') till mina bästa hör Jellicoe Road, Harry Potter, Malin + Rasmus = sant och Jandy Nelsons böcker :))
Elvira06.03.16 kl. 22:26
å jag tyckte också mycket om malin+rasmus=sant!
07.03.16 10:35
Det är jätte svår fråga. Också för att jag läste mycket mera när jag var yngre, så jag har en känsla att om jag skulle läsa mer nu så skulle jag ha fått nya favoriter? Men jag skulle svara Sommarboken, Harry Potter (Har också Prisoner of Azkaban som favorit), Bröderna Lejonhjärta (urbok, if you so want) och The Help. Lite halv-random är att jag faktiskt läst The Devil Wears Prada några gånger, riktigt rolig. Nu blev det ju fler än 3, but you get the gist.
Kira07.03.16 kl. 09:40
jaa, de böcker som vi läst som yngre har ju också varit "med längst" och kan därför upplevas som starkast. vad fint att du har bröderna lejonhjärta som urbok (fint begrepp ju)! hp3 och sommarboken är guld.
07.03.16 10:37

 

 

Hanna Sofia, 26. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com

Portfolio