Pludselig befandt vi os midt i et overraskende landskab: lysende, hvide sanbakker til alle sider

04.06.2016 kl. 11:11

Novellerna i Bavian (2006) av Naja Marie Aidt är fysiska och fokus ligger på handlingen. Samtidigt är det otroligt mycket som händer i språket och det är ofta i detaljerna den mest centrala informationen finns. Jag läste samlingen på danska och det gick riktigt bra.

Det är som om Aidt konstant rör sig i och i närheten av smärtpunkterna, novellerna handlar om allt det som vi vet men inte vill veta. Mycket våld, stress, egoism, drifter och självbevarelsedrift. Vardagslivets oändliga led av besvikelser och känslostormar. Maria som slår sin baby Torben. Människor beter sig som babianer. Novellerna är tätt sammanhållna, var och en är superb och de påminner tematiskt och stilmässigt om varandra. Bavian kan vara den bästa novellsamling jag läst! Stark rekommendation.

 

Kommentarer (1)
Ett av mina läsrelaterade mål (utanför utbildningen) är att läsa en bok på ett annat nordiskt språk - utan att rynka på näsan åt att jag inte förstår. Kanske att den här får bli mitt försök.
stormen05.06.16 kl. 13:47
vilket bra läsmål, jag brukar också ha som mål att hinna läsa nåt åtminstone på finska och engelska, så att inte allt jag läser blir på svenska. bavian är sjukt bra! en annan lättläst dansk bok är yahya hassans diktsamling.
05.06.16 17:16

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner