Rom: apelsinträdgård, badhus och Monti.

25.07.2016 kl. 12:31

Förra månaden var jag tio dagar i staden dit alla vägar leder: Rom!

Jag åkte dit för att hälsa på Sara som har praktik via Svenska kulturfonden på Circolo Scandinavo! Hennes arbetsplats är hur drömmig som helst, ett hemtrevligt boende för nordiska konstnärer.

Tibern rinner mitt genom stan och bidrar till att göra staden sanslöst vackert.

Hela Rom är full av sevärdheter. Från Saras fönster syntes Colosseum som jag alltid drömt om att se. Nu fick jag det många gånger om.

Exakt så här såg det ut från Saras fönster!

Jag satt många gånger i fönstret och beundrade utsikten. Jag blir inte trött av att se på hus. Eller att spionera ner på innergården som var utsikten från köket. Eller hänga uppe på takterassen. Fina grejer.

Här har vi en triumfbåge. Runt sevärdheterna var det turisttjockt och jag kände inte för att köa, betala inträde osv så jag gick inte ens in i Sixtinska kapellet eller Colosseum.

Jag var mer nyfiken på avsides belägna platser, sånt som inte prick alla turister prickar av i sin bok. Den här livsnjutaren tog mig till en apelsinträdgård med superb utsikt. 

<3 Se nu <3 Giardino degli Aranci heter stället så fint.

Sen finns det så mycket fina sevärdheter som ingen tycks bry sig om? Som Circus Maximus som anlagts redan ca 500 f.kr. Hur charmig som helst i sin enkelhet, se nu bara nån som promenerar där i allsköns ro med sin hund. I bakgrunden syns Palatinen som är en av Roms sju kullar och ett bostadsområde med högt status redan på romartiden.

På kapplöpningsbanan måste ju Sara galoppera så klart. Nåt av det bästa med Sara är just såna infall, som gör mig full av skratt.

Sen gick vi till Peterskyrkan och plötsligt bara låg torget och fontänen och pelarna som går i en halvcirkel runt det hela där framför oss.

Nästa gång går jag kanske in, men nu pausade vi bara i skuggan, beundrade pelarna och konstaterade att vi var sugna på glass.

En eftermiddag spenderades flera timmar på Terme Di Diocleziano som är romarrikets största badhus!

Där fanns en enorm utsällning av föremål och statyer från olika tider. Helt svindlande att föreställa sig den tiden. En rolig detalj för en fd friidrottare var att en romersk soldat begravts i sin rustning med både vapen och diskus i kistan.

I samma komplex fanns en vacker klostergård. Vi köpte caffé och kex från en automat och satt där och chillade.

Avslutningsvis tog vi oss ann badhuset där vi hittade badkar.

Och det var svinhögt till tak som inte mer fanns kvar. Jag rekommenderar ett besök till det här badhuset, det var superlugnt, centralt beläget och mycket att se.

Forum Romanum. Historiens vingslag. Inget att tillägga.

Vet inte vad men det blev en fin bild.

Och Fontana Di Trevi som ju var helt makalös. Resans plan var att gå dit på natten och återskapa scenen från La Dolce Vita, Sara skulle vara Marcello och jag Anita Ekberg.

En dag åkte vi till havet. Det tog 20min med tåg och vädret var stormigt. Det kändes som den ultimata amerikanska familjesemterplatsen.

Vi blev påtvingade nåt armband av en försäljare. Det går tyvärr inte att avfärda dem vänligt, det funkar bäst att inte se på dem. Tyvärr. Det finns en hel del gatuförsäljare och ett strikt system över vem som säljer vad, något som kontrolleras av maffian.

Området Monti var bra att gå till på kvällen för att hänga. Smala vackra gator och trevliga serveringar.

Pizza på en pittoresk innergård.

Runt fontänen i Monti samlades folk för att umgås och dricka.

Och det finns ingen hejd på hur mycket italiensk glass en kan förtära. Nån annan dag ska jag visa bilder som togs i Trastevere, det hipstriga området på andra sidan Tibern.

 

Kommentarer (2)
Skriv siffran 9 med bokstäver:
Alltså å HUR drömmig plats!?!
Elvira25.07.16 kl. 19:06
eller hur :)
29.07.16 19:04
Trevligt reportage och fina bilder
Jonas11.08.19 kl. 14:29

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner