Böcker jag bläddrar i

08.09.2016 kl. 09:14

På mitt överkast ligger en så här fin mix av böcker. Egentligen läser jag In transit och teori på heltid, men ibland kastar jag längtansfyllda blickar på dessa böcker. De tre poesiböckerna tog jag med mig från Litterärt skapande där vi hade poesi som tema under höstens första skrivkurstillfälle. Vi läste en hel del dikter, skrev dikter, pratade om dramaturgi och rytm. Jag gick hem med många poeter gungande i bakhuvudet, och en liten lust att sitta ner och skriva renodlad, minimalistisk poesi igen.

I Lukas Moodyssons Mellan sexton och tjugosex hittade jag direkt en dikt som talade till mig. Måste forstätta klura på vad det egentligen är som känns så mitt i prick. Men jag tror det är en blandning av allt från estetiken till rytmen. Lukas Moodyssons bok verkar på alla sätt lovande, och jag tilltalas av det faktum att allt är skrivet medan författaren var sexton till tjugosex år gammal.

En bok som jag bläddrar i nu som då är Så gör jag: konsten att skriva av Bodil Malmsten. Jag har ju fått upp ögonen för henne efter Det här är hjärtat. Detta uppslag är Bäst. Det är skönt att läsa skrivhandböcker, de peppar och bekräftar hela tiden valet att skriva.

Inger Christiansens (1935-2009) Alfabet (1981) följer alfabetet och boken anses vara en modern klassiker som tematiskt aldrig går ur tiden. Boken handlar om förstörelse, om bomben. Jag tycker mycket om de allra första dikterna där bara ord på den bokstaven räknas upp så där, med små bindeord emellan. Längre in i verket kommer längre dikter. Skrivtips kommer lastat: Beskriva intryck du har i ett rum med ett ord bara. Rada orden i alfabetisk ordning. Kila in finns, skiljetecken samt ordet och där det behövs för rytmens skull. Tada - du har en dikt.

Kommentarer (1)
Vilken fin samling! Jag älskade mellan sexton och tjugosex när jag läste den första gångerna, och kanske var Moodyssons dikter en inkörsport till Christiansen - jag minns inte riktigt. Hur som helst så kom jag in i Hemlighetstillståndet för ett år sen ungefär och det var nog bland det största jag erfarit i läsväg om skrivandet och läsandet som att göra, att handla. Herregud. En samling essäer som samlar allt en kan behöva. Det är som en självhjälpsbok om litteratur.
stormen09.09.16 kl. 11:47
vad fint att du också tycker om moodyssons dikter! tack för kommentaren, blev självfallet väldigt nyfiken på Hemlighetstillståndet nu och ska låna hem den i nåt skede. förhoppningsvis gillar jag alfabet också.
11.09.16 17:21

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner