Men det mesta som hände i mitt liv hände onekligen just någon annanstans.

12.09.2016 kl. 21:30

De senaste veckorna har jag läst vackra In transit (2016) av Hannele Mikaela Taivassalo som Förlaget så snällt skickade hem till min dörr. Taivassalo berättar på ett poetiskt och otvunget sätt om begär, genomgående skildras laddade möten och jag tänker att hon gör det mycket mästerligt. I en intervju säger Taivassalo att hon ville skriva om "att säga ja, och var man hamnar när man säger ja till sig själv och till en annan människa." En fin ingång och en bra utgånspunkt för en berättelse, tycker jag.

Det är alltså smockfullt av vackra formuleringar och erotisk laddning i In transit. Men det är också en berättelse om uppbrott och svåra val. Om att vara den andra kvinnan, inte tillåta sig själv och att sätta gränser.

Huvudpersonerna är Sem, Vera och Galadriel som är hemma från samma by. I början är det något svårt för mig att ringa in karaktärerna, skilja dem åt och förstå var det befinner sig. Eventuellt för att jag är en slarvig läsare. Men det kändes som om det var många tidsplan och många karaktärer, och då virrade den beslöjade tonen bort mig. Den där rösten som bara berättar en del, och först längre in i boken säger rakt ut vad som egentligen hänt vem (som jag alltså tycker om väldigt mycket). Alla tre karaktärer har sina kärleksaffärer och hemliga äventyr i det förflutna, och samtidigt finns ett nu där de har återvänt till byn. Det förekommer även passager som heter resedagbok, som jag läser som författarens egen dagbok vilket skapar ytterligare en nivå i romanen.

Vera äventyrar i Kottby, Galadriel i Hollywood och Sem i Stockholm. Vera blir något av min favoritkaraktär, jag vill helst veta mest om henne och jag upplever henne som mest verklig. De tre karaktärerna förenas av en flyktighet och äventyrslystnad. In transit: genomförsel av varor el. genomfart av resande genom ett land till ett annat. Rotlöshet och en längtan bort. En känsla som inkapslats i berättelsen genom det flyktiga berättandet, och som har hög igenkänning hos mig.

Taivassalo är en av mina favoritförfattare i Svenskfinland. In transit blir helt klart min favorit av hennes böcker, jag har läst en stor del av hennes produktion, bl a noveller i maj.

 

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:
Hej, det låter som en kiva bok, den ska jag läsa. Kram på dig, hoppas du har det bäst i Åbo.
Kira13.09.16 kl. 15:32
kram Kira <3
18.09.16 13:48

 

 

Hanna Sofia, 26. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com

Portfolio