Varför skriver du om Arielles första kärlek?

26.09.2016 kl. 18:04

Nanó frågade mig varför jag skriver min magisteruppsats om Arielles första kärlek av Monika Fagerholm. Jag ska ta och berätta det för er, men först några ord om hur det är att skriva gradu.

Grejen är. Att jag varit väldigt förvirrad över vart jag är på väg eller vad som kommer att fungera i slutändan. Jag ska få feedback av min handledare imorgon och om ett par veckor på seminarie. Det känns nervöst. Jag tror det kommer att kännas bättre efteråt. Jag är orolig över att teorier och metoder inte ska fungera, att någon ska säga: nu får du göra om precis alltihop. Därför är jag rädd för att blogga om gradun. För vem vet om mina papper hamnar i skräpkorgen.

Jag har alltså jobbat med gradun enda sedan januari men först nu i september börjat med det på heltid. Det ska bli cirka 80 sidor vetenskaplig text. Det är meningen att jag ska bli klar till årsskiftet. Men vi får se. Jag lovar ingenting. Jag gör alltså en novellanalys och mitt material utgörs av såväl den tryckta utgåvan som ljudnovellen av Arielles första kärlek. Jag har inte jobbat med ljudböcker tidigare vilket gör det hela spännande och utmanande. Jag valde Arielles första kärlek eftersom:

☆ Monika Fagerholms prosa är poetisk och full av ljud genom rytm och rim, ljuden förmedlas även visuellt genom kursiveringar o dyl

☆ Arielles första kärlek är en suggestiv novell med många lager och tolkningsmöjligheter = jag tröttnar inte på den

☆ Monika Fagerholm har själv läst in novellen som ljudbok och hon har en karismatisk röst

☆ Novellen är publicerad på Novellix, som jag tycker mycket om

☆ Monika Fagerholm talar ofta om litteratur som kaos, och hennes syn på skrivande är inspirerande

☆ Detta citat ur hennes essä: Skrivande, hela tiden skrivande – så länge som möjligt hålla sig där: inte tänka text, men värld – och på så sätt komma närmare, närmare – få den närheten, sinnlig, fysisk och konkret, att befläcka språket, komma in i språket, ända in i ordval och syntax, bli ton och röst, rytm och melodi.

☆ Fagerholmforskningen är på gång just nu, t.ex med den här första teoriboken som enbart handlar om hennes författarskap

Kommentarer (3)
Super att du svarade så utförligt! Jag är själv rätt obekant med Monika Fagerholm eftersom jag inte läser så mycket fiktion och Arielles första kärlek var det första jag läste av henne. Jag tyckte om den men jag läste den lite väl snabbt tror jag eftersom jag bara lånade den. Det kändes dock som att det hände så otroligt mycket på så få sidor och jag kände instinktivt att jag behövde läsa om den. Nu när jag läser ditt inlägg känns det som jag förstår lite bättre varför jag kände så! Var finns ljudutgåvan att få tag på?
Nanó26.09.16 kl. 19:07
Ja alltså jag vet ännu inte ens om jag har koll på novellen fast jag läst om den flera gånger och reflekterat över den ännu mer! Den har massa öppningar i intertextualitet (Shakespeares Stormen framförallt) som ger lite ledtrådar, och så framträder olika passager som viktiga när man sätter in novellen i kontext. Sen behöver vi ju inte heller "ringa in" tema eller karaktärsutveckling eller annat typiskt- utan istället bara få finnas i textvärlden och gå åt olika håll i olika läsningar. Så givande men den som söker rena svar kommer inte hitta dem! Jag har sett till ljudnovellen på Storytel, BookBeat och Novellix egen sida om du har prenumeration. Kan köpas på adlibris för 2,70€.
27.09.16 08:33
Hejjahejja Hanna! Jag tror på dig xx
Louise26.09.16 kl. 23:16
je! xx
27.09.16 08:27
åh mycket spännande att läsa samtidigt som jag förstår helt och hållet att inte vilja avslöja "slutet" så att säga. Hu, jag har bara 30 sidor text att klämma ur mig, men fy bubblan vad läskigt det är. Heja dig!!!
stormen27.09.16 kl. 09:21
åh tack och heja du med! :) trettio sidor kräver också en hel del tid och energi
29.09.16 12:04

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner