Jack älskade mig som en avlägsen galax. Kall och vacker och död. Jack sade att Vladimir älskade mig som en sten. En sten som sjunker och drar med sig allt.

06.11.2016 kl. 11:04

Jag har dragit mig för att blogga om American Hotel (2014) av Sara Stridsberg som jag har läst flera gånger i år. Jag tycker väldigt mycket om den här novellen, liksom BeckombergaDrömfakulteten, Darling River och novellen Kalender Braun som jag läst av samma författare. Orsaken till varför jag inte velat blogga om American Hotel är att den innehåller otroligt mycket och är så jäkla bra. Undergångstematik och mental ohälsa genomsyrar allt: "Vladimir har plötsligt en revolver i sin hand, han leker med den i det starka solljuset vid fönstret". Det är ett märkligt grönt sken i det fiktiva amerikanska samhälle som Stridsberg skildrar. Laddat, luddigt och lockande.

Huvudpersonen är Carter som dras mellan sin kärlek till tvillingbröderna Vladimir och Jack: "Var det för att de var tvillingbröder som jag kunde tillåta mig att bryta mot alla lagar? För att det redan fanns något spöklikt i situationen, en defekt, en dubblering". Tillsammans med en av bröderna får hon bebin Storm. Hennes föräldrar är också centrala karaktärer i berättelsen: på flera sätt tänker jag att arvet hennes föräldrar passat över till henne går vidare till Storm och syns i hennes beteende. Ett barn ärver sina föräldrars problem etc.

Alkoholism är ett centralt tema i novellen: "Man skulle kunna säga att att jag började åka hem till Jack för att jag visste att det fanns obegränsat med sprit där". Tillgången till sprit styr Carters val och gör henne till en oberäknelig person. Hon är även en som springer men lagt av. Här någonstans finns det enda jag vill invända mot. Jag förstår att Carters springande kan ses mer som en metafor för hennes undflyende karaktär. Men det är en så udda detalj som berättaren dessutom säger väldigt lite om, "Jag dricker inte när jag springer", klingar falskt när det nyss varit snack om springa på stora OS-arenor. Jag kan helt enkelt inte tänka mig att Carter tävlat i löpning på hög nivå, det passar inte in. Kanske det är min idrottsbakgrund som gör att jag hänger mig upp på en så liten detalj, som skaver. Hur som helst, min lilla American Hotel-novellixbok är så ursinnigt fin i bokhyllan.

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:
Oj, en namne - nästan. Då måste jag ju faktiskt ta tag och inhandla den. Har tänkt det så länge. Tack för tips och bra tankar.
stormen06.11.16 kl. 12:46
jag tänkte faktiskt på dig då jag skrev namnet Storm! ja, ta och köp novellen, du kommer inte ångra dig :)
07.11.16 09:47
Fick som uppgift från Novellix att skriva en salestext om den, va så himla svårt.
F07.11.16 kl. 12:04
ah nej vitsi, inte alls en lätt uppgift! brukar typ ofta vara nåt citat bara på Novellix sidor som beskrivning, vilket ju är en fungerande lösning men också lite vagt.
07.11.16 13:50

 

 

Hanna Sofia, 26. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com

Portfolio