Rom: fasader, fontäner och villa i Trastevere.

20.12.2016 kl. 13:21

Ni minns att jag var 10 dagar i Rom i somras? Efteråt lade jag upp bautainlägget Rom: apelsinträdgård, badhus och Monti och nu, lägligt ett halvår senare, kommer uppföljaren som innehåller bilder från den charmiga stadsdelen Trastevere!

Det är lite svårt att komma ihåg alla detaljer, eftersom det är så länge sen, det ligger ett nostalgiskt skimmer över mina minnen. Min första kväll i Rom åt vi pasta på en liten restaurang någonstans här och jag ångrar så att jag inte tog en bild. Men vissa fina minnen är bara Saras och mina, och det är kanske lika så bra att det är så.

Saras praktikplats Circolo Scandinavo ligger i vilket fall som helst i Trastevere vilket innebär att vi hängde där en hel del. Den här bilden är tagen på husets terass min första dag!

Jag hade lyxen att få delta i en rundtur i stadsdelen som leddes av Circolos chef Ingo som bott där ca tio år. Han delade med sig en massa intressant kuriosa om kyrkorna och restaurangerna.

Vi gick till flera små kyrkor, och började vid Santa Maria in Trastevere. En medeltida kyrka tillägnad jungfru Maria, med en så här fin, välkänd mosaik vid altaret.

Och ett tänt ljust för ett stycke påve så klart.

Utanför kyrkan ligger ett typiskt torg med en fontän i mitten. Torget utgör kärnan av stadsdelen, och heter Piazza di Santa Maria in Trastevere.

Kolla nu. <3

Trastevere erbjöd också bra shopping, på gatan Via dela Lungaretta. Från en liten skoaffär där köpte jag mig Birkenstocks (eftersom mitt baggage var försenat och jag kände mig väldigt instängd i mina Nikes efter ett tag).

Svettiga pauser med sorbet. Mmm.

Den här vackra innergården och basilikan heter Santa Cecilia in Trastevere, och den tyckte jag var oerhört vacker. Martyren Cecilia hade någon sorts musikalisk koppling och undertill låg en krypta som doftade jord och som kändes mycket högtidligt.

En dag gick vi för att kolla på utsikt vid Cannone Del Gianicolo!

Som hade en tillhörande magnifik fontän som bidrog med välbehövd svalka.

Hej hej här har vi mig med en gran och en vy (defintivt värd att hänga i julgranen). 

Roms största park Villa Doria Pamphili.

Bra syssla: att promenera runt i parken en god stund och sedan vila under ett träd. Det finns många större, kända parker i närheten av Rom dit man kan ta sig med buss men om man inte vill resa bort från stan rekommenderar jag Villa Doria Pamphili.

Med picknick på ett ishockeylakan. Inne i påsen hade vi mackor med hummus och stekt aubergine vilket var sjukt gott.

Det var mycket lugnt i parken och så skönt. Sara och jag blev båda sjuka under tiden då jag var där, och just på den här utflykten blev Sara febrig. Så hon kojsade en god stund, och jag tyckte mycket synd om henne medan jag fick strosa runt i en romersk park (vilket kanske är definitionen på lyx).

Helt ok. Nånej. Supreme! Och vet ni vad? Efter jul kommer Sara hem till Åbo igen vilket jag ser så himla mycket fram emot. Sara, jag har saknat dig.

Kommentarer (0)
Skriv siffran 9 med bokstäver:

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner