känslan av hot i mitt inre, steg i volym som en våg

13.02.2017 kl. 12:17

Ny vecka, ny bok, ny soppa. Jag har läst den poetiska essäboken elden leende (2016) och ätit livets godaste linssoppa. Receptet längre ner i inlägget, först ska jag berätta om boken med underrubriken Berättelser från en resa till japan och som är skriven av Henrika Ringbom.

Elden leende handlar om att försonas med sitt öde och tampas med svåra händelser i livet. Jag tror berättelsen kunde skänka tröst åt den som lever med sjukdom eller har förlorat någon nära. Ringbom skriver ur sitt innersta, det känns uppriktigt och både språk och berättande känns tillgängligt. Hur skapar en mening och lycka mitt i förödelse, hur fortsätter en efter sjukdomar, dödsfall och hot om jordbeväning? Varvat med viktiga tankar serverar Ringbom poetiska formuleringar om japansk kultur: exempelvis en dikt om att äta sushi som verkligen fick mig att känna smakerna. Njutningsfullt.

Här kommer receptet till livets godaste linssoppa: koka upp buljong. I med röda linser och batat, låt puttra. I med lök, vitlök, chili, ingefära och citronsaft. Vänta tills bataten är mjuk. I med basilika och creme fraiche. Mixa soppan slät. Rör ner tomatkross. Servera toppad med basilika, creme fraiche eller rostade nötter och kikärter. Om du vill va vegansk, byt bara ut creme fraiche mot motsvarande havreprodukt. Lovar, det är så GOTT.

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver:
Skall testa soppan idag! Har alla ingredienser hemma! :)
Kira13.02.17 kl. 14:51
Nomnom!
19.02.17 14:30
Soppan bör testas! (Jag har btw en gång bjudit linssoppa ett en dude som tyckte det var det märkligaste han nånsin fått.)

Snygg matchning också med soppan och boken!
Kugge13.02.17 kl. 17:50
Eller hur, tyckte soppskålen såg ut som det brinnande klotet :)
19.02.17 14:31

 

 

Hanna Sofia, 26. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com

Portfolio