Skrivmani och fest. Jag ska aldrig sluta vara skrivande utan vara genom skrivande.

12.04.2017 kl. 21:00

Hej hallå. Jag tänkte berätta lite om skrivläget. Mitt bokmanus har lästs av två smarta personer, som buffat mig framåt med hjälp av sina kommentarer. Sedan kommentarerna har jag kravlat mig framåt hela sju sidor, vilket är mycket om ni frågar mig! Planen är att min handledare Heidi från Litterärt skapande ska läsa alltihopa igen i maj, så det måste hända en del i texten innan det. Men jag trivs mycket i min textvärld, känner mig hemma där, skulle gärna bara grubbla på det dygnet runt. Imorgon har jag tänkt att jag ska göra det igen, efter några dagars paus. Jag ser fram emot det.

Den här våren har jag även haft stor hjälp av skrivkursen på Arbis, som är över redan nu. Skrivrutinen mår så väldigt bra av regelbundna träffar med stimulerande skrivövningar och att odla självförtroende kring orden tillsammans. Ärligt talat, Mia är en helt briljant skrivkursledare, håll koll på hennes kurser. Hon borde alltid sitta på axeln och kraxa "skriv". Vi gjorde flera fina övningar på slutrakan och tre av dem kommer här.

Skriv 15 minuter varje dag, utan att läsa genom vad du skrivit, i en hel vecka. Du får läsa genom först när du samlat ihop sju dagar. Det här är en bra övning för controlfreaks som jag, som kan stampa flera dagar på samma ställe eftersom jag inte kan bestämma mig vilket ord som fungerar bäst. En övning som föder text, ger rum för flödesskrivande, fyller boksidor. Jag skrev för ovanlighetens skull i en skrivbok istället för på datorn. Jag fick också tipset att skriva med vit font på datorn, då går det helt enkelt inte att läsa texten. Smart.

Skriv ett manifest för ditt skrivande, på 10 minuter. Det är viktigt att du gör detta omedelbart, bara skriver. Att du inte sitter och grubblar över meningen med livet eller skrivandet, utan bara liksom slår dig ner och får texten ur dig. Den här övningen var befriande och kom mig verkligt nära. Jag skrev lite så här. "Skrivmani och fest. Jag ska aldrig sluta vara skrivande utan vara genom skrivande. Allt blir bättre genom språket. Jag använder mina svagheter och blir naken, självlysande och skäms men är stolt över det. Imorgon är jag förmodligen liten, för att jag är stor idag. Men då ska jag gå tillbaka till detta manifest, och minnas vart skrivandet kan ta mig, en bättre dag."

Ta en bokstav och välj en känsla utgående från bokstaven. Skriv en mening som innehåller bokstaven du utgått från, och gestalta känslan. Jag fick bokstaven Q vilket fick mig att tänka på känslan snurrig. Min mening blev så här: "När hon spelar squash med en boll och ett racket, slår hon knut på sig själv och tappar balansen."

Kommentarer (2)
Skriv siffran 3 med bokstäver:
Åh, vilka bra tips! Ska börja skriva en liten stund varje morgon och se vad som händer. Låta skrivandet bära tanken snarare än tvärtom.
Bokstund12.04.17 kl. 22:49
jaa vad bra! skrivandet tar en till nya platser, dit tanken kanske inte kan ta sig själv
14.04.17 12:56
Härlig lista Hanna!
Kugge13.04.17 kl. 11:11
<3
14.04.17 12:56

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner