Det är väl det fria med sista anhalten. Där kan du i varje fall vara dig själv.

25.07.2017 kl. 18:00

Hej från Pellinge! Själen mår bra här, av att möjligheterna är begränsade. Av ensamheten, stillheten, friden. Jag som vanligtvis är så rastlös och virrig behöver den här påminnelsen.

Igår bearbetade jag mitt manus en del. Men det är så nu, att jag känner att jag mest trampar vatten. På fredag ska jag skicka texten till min läsare och jag ser fram emot att göra det. Få höra nåt, vad som helst. Kanske det börjar kännas så här när det är klart? Att vad mer kan jag göra? Med det inte sagt att jag är helt färdig, jag är säker på att det finns mycket  som kan klippas och klistras ännu. Men det är svårt att se det själv. Varannan dag tycker jag om det jag skrivit och varannan dag känns allt ihåligt och löjligt.

Nåt som är läsvärt och som definitivt inte är ihåligt är däremot Johanna Holmströms roman Själarnas ö (2017). Här märks det att texten bearbetats omsorgsfullt och med mycket kärlek. Själarnas ö är löst baserad på tillvaron och personer som vistades på Sjalö hospital, ett mentalsjukhus för kvinnor som stängdes på sextiotalet. Holmström har satt sig in i kvinnornas situationer med stor känsla. Jag kommer nära dem, förstår deras sätt att agera och ser mig själv i dem. 

Först handlar det om Kristina som dränker sina barn och sedan om Elli som lever rövarliv och till sist om Sigrid som vårdar dem båda. Jag fattade starkt tycke särskilt för berättelsen om Elli, jag var lite mindre engagerad av Kristinas öde kanske eftersom det utspelade sig på slutet av 1800-talet och det syntes i språkdräkten. Själarnas ö innehåller mycket politik, synen på kvinnor och mental hälsa. Berättelsen spänner över en lång tid, fyrtiotalets krig och fascism sätter sina spår i händelseförloppet. Särskilt tyckte jag om tankarna om frihet kontra fångenskap. Är friheten verkligen mer värd än tillvaron på Själö, där kvinnorna får vara sig själv och inte behöver passa in i det rådande samhällssystemet? Själarnas ö är lätt min favorit bland Holmströms romaner - viktig, vacker och väl sammanhållen.

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner