You'll just be their monkey.

28.08.2017 kl. 00:00

Här ligger Adrian Pereras debutbok White Monkey (2017) och är strålande.

Här ligger hans behagliga bilder, smidiga språk och lättillgängliga struktur. Dikterna går mycket nära författarens biografi - det påminner om Århundradets kärlekssaga genom den uppriktiga tonen och den underliggande frustrationen/kraften. Ett vittnesmål skrivet av en författare men som sträcker sig förbi gränserna för individen och börjar säga något om samhället i stort. Eftersom diktboken är så välskriven och spännande fungerar den lika bra också genom att "bara vara sig själv" (som Laleh skulle säga och som jag tycker är viktigt att säga här - det händer så lätt när man säger att ett verk är si eller så att man glömmer att nämna bredden som verket har, White Monkey är alltså "inte bara" en politisk diktsamling utan känns angelägen på ett mycket personligt plan).

Här ligger White Monkey och får recensioner med guldstjärnor i kanten: "För mig utgör White Monkey och Adrian Pereras skarpsynthet en vändpunkt för den finlandssvenska litteraturens vita rum." Boken jämförs med Yahya Hassans diktbok som utkom för några år sedan i Danmark, och jag håller med, vill också jämföra White Monkey med andra politiska diktsamlingar, som arbetarklasskilldringen Kallskänken av Jenny Wrangborg.

Här ligger White Monkey. En omvälvande läsupplevelse. Vi får gå in under huden på pappan, mamman, mormor, diktjaget, vi får stå tillsammans med diktjaget och möta journalister, kompisar. Det här handlar inte bara om diktjaget utan även om den som bemöter diktjaget - alla de dumma frågor som andra ställer. Mammans och pappans dragkamp om honom. Förläggaren som säger att diktjaget fyller en nisch: det farliga i att säga så, som om en bok kunde säga allt som finns att säga, som om alla böcker med dylikt tema är likadana. I dikterna med journalisten händer det att jag kastas ut ur diktvärlden, blir mer medveten om mig själv än om dikten, ser verkligheten starkare än fiktionen. 

White Monkey. Titeln och pärmen och layouten är spot on. Höstens hetaste diktsamling!

Kommentarer (0)
Skriv siffran 1 med bokstäver:

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner