Frågor och svar: topp fem listor, skrivande och självbild

21.11.2017 kl. 08:00

Eftersom jag gillar topplistor och tips - vilka är dina absoluta favoriter när det kommer till bok, film, tv-serier och musik (album eller låt)?

Top fem låtar
Jackson five I want you back
Silvana Imam Beatrice Eli Shhh
Kendrick Lamar i
Sia Chandelier
Florence and the Machine Ship to Wreck

Top fem filmer
Jackie Brown
Pulp fiction
Léon the assassin
The square
Lejonkungen

Top fem serier
Twin peaks
Six feet under
Stranger things
Friends
SKAM

Top fem böcker
Sommarboken Tove Jansson
Surfacing Margaret Atwood
The secret history Donna Tartt
Ett litet liv Yanya Yanagihara
Harry Potter JK Rowling

Kan du inte ge dina bästa skrivtips? typ för hur en gör för att faktiskt komma igång och hur man bör tänka för att utvecklas och inte fastna i samma spår. vill liksom kunna skriva olika slags texter men det blir alltid "samma". skulle verkligen behöva lite tips och pepp, är så hård mot mig själv..

Jag tror det är viktigt att 1) sänka ribban och tillåta sig själv babbla om det som vill komma ut, berätta helt fritt under stadiet då man vill skapa stoff och hitta sin story 2) ta hjälp av skrivövningar där det förekommer överraskande element som sätter i gång fantasin 3) ha tålamod och skriva fram miljöer och karaktärer och kanske berätta samma berättelse flera gånger om det krävs.

Jag insåg nyss att alla mina bästa texter börjat i en skrivkurs skrivövning och att de tagit minst ett år att processa och utveckla. Jag ska lägga upp ett inlägg med skrivövningar snart, håll utkik! Kanske kunde det gå att hitta på en ny story ur den där som du alltid berättar? Typ genom att förändra en detalj, göra karaktären till sin motsats, sätta karaktären på ett tåg till en annan plats. Skrivande kräver tid och tankearbetet är också viktigt. Sen måste man berätta det som bränner, inte det där oväsentliga som finns vid sidan av.

Hur har din musiksmak utvecklats från att du var tonåring?

Jag lyssnade ganska snävt på musik som yngre, vissa plattor och bänd: Queen och Eva Dahlgren tänker jag på. Kanske lyssnade jag mest på musik som andra valt och så älskade jag låtar att dansa till. Alors on danse och Jungle drum. Jag gick in i en period av aktivt lyssnande och upptäckande först när jag var tjugotre och fick Spotify till mobilen och tillbringade mycket tid ensam. Det var min bästa musiklyssnarperiod, det känns som om jag då etablerade den profil jag har ännu idag. Då började jag lyssna mer på hiphop, elektronisk musik och sån där luftig pop ni vet, Clean Bandit, Disclosure osv. 

Hur mycket kultur har du fått med dig hemifrån?

Alla får väl med sig någon sorts kultur hemifrån, sen kan en antingen revoltera mot den kulturen eller fortsätta vidga sina vyer? Jag har särskilt fått barnkultur hemifrån - ett stort intresse för sagor, bilderböcker och barnmusik. Pappas och storebrors skivsamlingar, med åttiotalshits och rockalbum. Rikssvensk underhållning på teve och en stark idrottskultur. Att sjunga i kör, fotografera och pyssla. Att besöka biblioteket och läsa bladvändare. Lokalhistoria. Sådant.

Har du några mål i din karriär?

Jag vet inte - tanken på karriärsmål avskräcker mig. Antingen känns de som tomma drömmar eller för stora ord. Men jag vill alltid trivas och vara nära texter. Att kanske forska i litteratur och att skriva massor kreativt. Kunna ha ett skrivande liv.

Vem är dina förebilder?

Tove Jansson, Astrid Lindgren, Donna Tartt och Silvana Imam. David Lynch. Märta Tikkanen.

Vad beundrar du oftast hos andra människor?

Intelligens och social smidighet. Kan känna mig så oerhört klumpig och korkad.

Vad skulle du vilja förändra hos dig själv?

Skulle gärna vara mer intresserad av politik och ha bättre självkänsla.

Jag vill veta hur du tekniskt gör när du skriver! Alltså var, vilka program/förhand/telefon, om du skriver i ett kör eller mer som process, har du någon struktur eller låter du texten föra dej framåt?

Handskriven text är bäst för att brainstorma och hitta på nya historier! Så att göra skrivövningar för hand är bästa sättet för mig att komma på idéer. Sedan när jag vet vad jag ska skriva eller fått en början så är det Word som gäller. Ibland går det också att flödesskriva i Word. Då måste jag skriva fort och tvinga mig själv att inte gå tillbaka för att redigera. Då det skapas text ska man inte syssla med självcensur. 

Skrivprocessen har jag bloggat om en gång tidigare, läs gärna där. Elias undrar hur min skrivprocess ser ut. Sammanfanttningsvis: alla skrivprocesser är individuella och jag går på känsla, bökar och stökar, låter texten avgöra riktningen. Jag är inte bra på att se "the big picture" utan kan behöva hjälp med det.

Ja, och vad är (för dig) skillnaden mellan att skriva akademiskt och att skriva prosa?

Skillnaden mellan att skriva akademiskt och att skriva prosa är enorm tycker jag. Prosa betyder frihet medan akademiska texter innebär exakthet och snävhet. Jag är oerhört petig när det gäller bådadera, gör tusen korrekturläsningar och ansar mina rabatter. Trots det upplever jag också akademiskt skrivande som kreativt, men på ett annat sätt. 

Hur delar man liv med någon annan? Kan du prata lite om parrelationer, kompromisser och vad ditt liv är med/utan partner?

Ja, hur gör man egentligen? Jag tror att livet går ut på att ta reda på det. Att lyssna är väl nyckeln men ibland kan även det vara svårt. Att ibland vara the bigger person, tillåta den andra osäkerheten och problemen. Att ibland själv vara oresonlig. Det går dåligt om båda samtidigt blir allvarligt upprörda, men också det kan man klara av. Ständigt försöka se den andra och skapa trygghet.

Livet utan partner skulle nog vara ensamt men kanske också rörligare. Man har mer tid för annat som också är viktigt. Jag har varit i relation så otroligt länge så jag vet inte riktigt vad fullkomlig singeltillvaro innebär. Men Oskar och jag är bra på att ge varandra utrymme också, han har massor som jag inte är aktivt delaktig i, jobb och vänner, och tvärtom. Det tycker jag är bra!

Kan du berätta om dina tankar kring kosmetika? Är det ett power move för dig att sminka dig eller är det nåt du inte bryr dig i? Kanske en titt i sminkväskan?

Jag suger på smink. Verkligen. Har ingen lust att skriva om det heller. Kan berätta att jag använder Lumenes color correcting cream som typ foundation. Därtill tycker jag mycket om highlighter och brukar lägga det lite överallt. Ju festligare tillfälle, desto mer skimmer. Min inställning till smink är tydligen rätt så konflikfylld. Jag skulle gärna gå en snabbkurs och få en komplett sminkväska i present.

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner