Dammen brister. Våra kroppar blir som löv under isen.

29.11.2017 kl. 18:00

Vilken dag. Dammen brister med Astra då vi uppmanar alla att bryta tystnadskulturen kring sexuella trakasserier (som en del av me too) och med Förlaget går jag på Finlandiapris-utdelning till Alexandersteatern. Blir salongis när vi skålar för Sanna Manders Nyckelknipan som vinner Finlandia Junior.

Hemma hittar jag bilderna av Snön över Azharia av Minna Lindeberg och Jenny Lucander som jag tänkt blogga om. "En skräckromantisk saga och en berättelse om stark och skör bästiskärlek." På något vis passar allt det här ihop.

Jag har inte delat med mig av mina egna erfarenheter av sexuella trakasserier. Det känns som en stor sak att ta del av andras berättelser och bereda plats för dem.

Själv skulle jag vilja tala om den slaviska viljan att vara till lags och den där känslan av obekvämlighet som så ofta uppstår på den kommunala arbetsplatsen, i bilskolan, på pizzerian, i baren. Den där stora osäkerheten då jag vet att ingen kommer ta mig på allvar. Att om och om igen få höra att min magkänsla är fel - att jag egentligen borde ta det lugnt. Vara en cool girl, inte ställa till med en scen. Det får mig att tveka och förminska mig själv.

Man ska aldrig förlöjliga någon som är sårbar och berättar hur den känner sig. Man ska stöda den andra. Det är alltid okej att ställa till en scen och man ska lita på sin magkänsla. Om det känns skevt eller om man känner sig uttittad eller obekväm i ett sammanhang är det okej att gå iväg.

Orsaken till att jag vill blogga om Snön över Azharia i detta sammanhang är att det är ett stycke feministisk litteratur. Det finns trygghet och stöd i vänskap. 

Jag tycker särskilt mycket om illustrationerna. Snön över Azharia tillhör en spännande mellankateogi. Jag tänker mig definitivt en äldre läsare. Förutom den realistiska skolmiljön skildras en fantasyvärld som i min läsning liknar Nangijala eller Bläckhjärta-världen (minns ni den!). Att bilderboken är av formatet A5 får mig också att dra paralleller snarare till kapitelböcker än till bilderböcker för barn.

Fint med bilderböcker i sängen om kvällarna så här under årets mörkaste tid.

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner