Speglande samtal/Recension av Samtal med vänner

10.12.2017 kl. 12:16

Sally Rooney (f. 1991) är en irländsk debutant som lyckats skapa sig ett namn internationellt redan efter en roman. Samtal med vänner (2017) är en samtids- och relationsskildring som på ett skarpt, politiskt och medryckande vis skildrar hur världen ter sig genom en ung kvinnas perspektiv.

Frances. Frances, 21, är studerande i Dublin, skriver poesi och gör spoken word tillsammans med sin exflickvän Bobbi. Frances har en vacklande självkänsla och hennes perspektiv är sårbart och säreget. Hon känner sig fattigare än dem hon umgås med och hennes pappa är radikalt alkoholiserad, vilket figurerar som ett underliggande hot. Känslor av skuld och skam präglar Frances relation till sin pappa och klassperspektivet.

Frances går bakom ryggen på sin bästa vän Bobbi och har därtill bristande självinsikt. Frances anklagar sig själv för att vara känslokall och hon distanserar sig från känslor av äkta affektion. Den svala ytan, ”coolheten”, känns tidsenlig. Romanen är indelad i två delar och andra delen utgörs av en radikal nedmontering av karaktären. Hon går in i sig själv på ett destruktivt sätt, isolerar sig från omvärlden och vill inte ta emot någon hjälp. Det framstår som att den här fasen av självförakt är nödvändig för berättelsen.

Det är sorgligt att se på och samtidigt känns det bekant. Tankarna går till utbredda siffror av mental instabilitet. Inte alla unga människor har svårt att hantera vardagen, men det är påfallande vanligt.

Snårig vänskapsdynamik. Det framgår att Bobbi är Frances första riktiga vän, och att Frances skapat sig sin självbild genom att spegla sig i henne:

”Våra samtal var långa och intensiva och jag upplevde dem som så betydelsefulla att det hände att jag om kvällarna skrev ner delar av dem ur minnet. När Bobbi pratade om mig var det som om jag såg min egen spegelbild för första gången någonsin.”

Deras dynamik är problematisk eftersom Frances är beroende av Bobbis bekräftelse.

Vänskap är romanens viktigaste tema. Banden är snåriga: Bobbi och Frances umgås tätt men är inte längre ihop och de två andra polerna utgörs av de något äldre, framgångsrika gifta paret Melissa och Nick.

Det skapas konkurrens mellan de fyra då Bobbi visar intresse för Melissa och problematiken djupnar när Francis inleder ett hemligt förhållande med Nick. Samtidigt jämför både Bobbi och Nick Frances med Melissa, en parallell som Frances själv har svårt att se. Flirtandet är intelligent och att få någon att skratta är en vinst.

Den snåriga vänskapsdynamiken uttrycker flexibilitet och utsatthet. Vem kan man lita på? Positionerna sätts i gungning ytterligare då Frances publicerar en novell som handlar om Bobbi. Bobbi känner sig utnyttjad vilket får mig att ifrågasätta berättaren Frances agenda och därtill reflektera över den fiktiva novellens relation till den faktiska romanen.

Den andra kvinnan. Det tycks inte heller finnas några alternativ när det gäller relationen mellan Frances och Nick. Deras känslor för varandra är oklara, men ganska snart förstår vi att Frances har stora känslor på spel. De har mycket sex på hennes initiativ även om hon är förvirrad.

Stundvis ser Frances sig själv som misshandlad och sexet beskrivs som våldsamt. Hon intar frivilligt en offerposition för att sedan efter en stund återta makten. Frances älskar Nick men Nick kommer att välja sin fru först:

”Nu när jag låg i det tysta huset kändes det som om jag hade tappat kontrollen över allting. Det enda jag kunde bestämma var om jag skulle ha sex med Nick eller inte; jag kunde inte bestämma vad jag skulle känna eller vad mina känslor skulle betyda.”

Frances och Nick misstolkar varandra upprepande gånger och senare framgår det att Nick på sätt och vis också befinner sig i en utsatt position.

Gränserna för förhållande och vänskap är inte självskriven, ett äktenskap är ingen garanti för att leva monogamt. Karaktärerna ifrågasätter varandra och sexualiteterna är rörliga. Samtal med vänner är en skarp och snyggt förpackad roman, i lyckad svensk översättning av Klara Lindell.

✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧

Recension publicerad i affärsmagasinet Forum 11/2017.

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner