Ser du Ami, jag skulle vilja skriva denna bok om dig.

15.12.2017 kl. 17:17

Har läst Sönder - om framkallning av veloxpapper (utgiven postumt 1932) av Henry Parland. Jag tycker den finlandssvenska klassikern är charmig och porträtterar en ganska motbjudande ung man på 20-talet i Helsingfors. Jag har länge velat läsa boken och jag blev inte besviken. Det är en svindlande berättarkonst som konserverats här.

Berättelsen handlar om huvudpersonens obsession av en ung kvinna som heter Ami och som har dött. Sönder är en stark text. Berättaren framkallar bilden av Ami som han framkallar sina fotografier på veloxpapper. Hans perspektiv är skarpt, sjukligt och sinnligt. Jag gör en massa hundöron pga alla fina ord och förflutna formuleringar.

Avslutar med denna vackra observation om kravatter: "Men kravatter äro allt annat än tillförlitliga varelser, man kan knyta en idealisk rosett 6 dagar på rad och på den sjunde dagen strejkar den. Det finns då ingen annan möjlighet än att låta den vila en tid, dess egensinne går efterhand över och om några veckor visar den den mest slaviska lydnad man kan begära av en kravatt."

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner